Skip to main content

ОСЛОНАЦ (10) – „Одустајање не сме да буде опција. Најлакше је бити невидљив“

У последњој емисији серијала „Ослонац“ разговарамо са др Миленом Стојановић, председницом Центра за самостални живот особа са инвалидитетом у Крагујевцу. Др Милена за наш радио истиче да све јавне услуге морају да приступачне за све грађане, да одустајање не сме да буде опција, јер је најлакше бити невидиљив. „Никада не можете да се помирите са инвалидитетом, али да се саживите да“, наглашава наша саговорница.

ОСЛОНАЦ (9) – Николина Продановић „Због реченица које ме боле стављам слушалице кад изађем напоље“

У данашњем „Ослонцу“ разговарамо са Николином Продановић, нашом суграђанком, особом ниског раста, оболелом од хипохондроплазије. Николина за наш радио открива са каквим се психичким проблемима сусреће док шета улицама Крагујевца, колико је боле зачујући погледи и реченице „види, како је чудна, мала жена, види, колика јој је глава“ због чега увек у шетњи носи слушалице како би се изоловала…колико јој значи подршка породице, дружење са псом Лакијем, рад у Заводу за хитну медицинску помоћ где је топло прихваћена од колега…

ОСЛОНАЦ (8)- „Слепи људи измаштавају живот“

У данашњем „Ослонцу“ говоримо о проблемима слепих и слабовидих људи. Наш саговорник је гдин Милан Стошић, наш суграђанин који је већ више година на функцији председника Савеза слепих Србије, а однедавно предводи и Балкански савез слепих. Господин Стошић за наш радио говори о својим психичким ломовима у тренуцима када је остао без вида, о одсуству подршке примарне породице, значају образовања, проналажењу снаге да прихвати хендикеп и супрузи Слађи за коју каже да је она његов вид.

ОСЛОНАЦ (7) – „Деца никада нису крива ни за шта“

У данашњем издању „Ослонца“ разговарамо са гдином Борком Маринковићем, нашим суграђанином, татом двоје деце оболеле од дијабетеса. Како одрастају деца са дијабетесом, колико их има у Крагујевцу, како на породицу утиче сазнање да дете има ову болест, а како на психу, сазнајемо у овом разговору.

ОСЛОНАЦ (6) – „Посао није социјална категорија“

У данашњем „Ослонцу“ разговарамо са три наше суграђанке окупљене у Организацији „Из круга“ која се бави заштитом права и подршком особама са инвалидитетом, првенствено женама са инвалидитетом. Наша прва саговорница се због инвалидитета свесно одрекла мајчинства, друга зими нерадо излази из куће, а трећа је, осим што је ОСИ, и жртва породичног насиља. Где оне проналазе смисао и вољу за животом, закључак је данашњег „Ослонца“.

ОСЛОНАЦ (5) – Никола Јовановић „Ми, инвалиди, добри смо према свима, а нису сви добри према нама“

У данашњој емисији „Ослонац“ разговарамо са Николом Јовановићем, нашим суграђанином оболелим од церебралне парализе, који пише књиге пуне и аутобиографских и измаштаних елемената, а за саговорницу имамо и Николину маму, Зорицу Јовановић.

Никола Јовановић рођен је 1.9.1997.године у Крагујевцу. Завршио је средњу школу „Вукашин Марковић“. Највећа подршка су му мајка Зорица, отац Јадран и браћа Стеван и Лазар који живе на Флориди. Живи са родитељима и размаженим псом Бобијем. Желео би да пише добре комедије и да помаже свакоме коме је помоћ потребна. Воли спорт, путовања и игрице. Волео би да има више пријатеља и да ово друштво има више разумевања за особе са инвалидитетом. Написао је књиге „И то је љубав“, „Николине приче“, „Мој свет“.

У својој књизи „Николине приче“ аутор истиче „Ми инвалиди смо добри према свима, а они нису према нама. Избегавају нас из неког разлога. Не знам зашто. Можда се стиде што смо ми у колицима. Можда се чуде шта ће овај дечак на салси или било где. Као да не воле да нас виде. ….Један савет родитељима: Ако видите особу у колицима, објасните свом детету. Реците: то је добар дечко, али таква му је судбина!“

ОСЛОНАЦ (4) – „Друштво упорно покушава да нас лимитира“

У четвртој емисији „Ослонац“ разговарамо са три маме аутистичне деце. Како је бити родитељ аутистичног детета? Како се прихвата или не прихвата сазнање да твоје дете има аутизам? Како се маме, а како очеви носе са овом дијагнозом? Како окружење третира и да ли разуме породице са аутистичном децом? Ово су само нека од питања која отварамо у разговору са Андреом Димитријевић, мамом осмогодишњем Филипа, Катерином Васиљевић, мамом осмогодишњег Вука и Сандром Антонијевић, мамом деветогодишње Софије.

ОСЛОНАЦ (3) – Сузана Маслаћ Матовић „Тишина је тешка“

У данашњем „Ослонцу“ разговарамо са гђом Сузаном Маслаћ Матовић, секретаром Удружења глувих и наглувих у Крагујевцу, уз асистенцију тумача знаковног језика, гђе Катарине Вученовић. У овом разговору сазнајемо колико је тишина тешка и како одсуство звукова утиче на психу глувих и наглувих, како се ови наши суграђани сналазе у свакодневном функционисању и шта је то што им највише недостаје.