Skip to main content

ДОК ЈЕ СУНЦА – „Хришћанство је максималистичко и захтева труд целог живота, да будемо беспрекорни и да и у изазовним тренуцима останемо хришћани“

Да ли је хришћански коментарисати и просуђивати друге? Зашто је „лакше“ бавити се проблемима других уместо прочистити сопствено „двориште“? Шта ћемо са нацијом која је „навучена“ на гледање ријалити садржаја који ће ускоро бити укинути у Србији? Јесу ли фанови оваквих садржаја сада у кризи? Зашто, са друге стране, имамо потребу да своје животе ставимо на тацну на друштвеним мрежама приказујући васцелој јавности шта смо тог дана јели, где смо отпутовали, како нам изгледа унутрашњост дома и о чему мислимо у датом тренутку? На ове теме данас разговарамо са протојерејем – ставрофором Драганом Брашанцем, старешином Храма Свете Петке у Виноградима.

Хришћански меридијани 08.06.2023.

У данашњем издању Хришћанских меридијана за Вас доносимо :
– Његово Преосвештенство Владика Јован богослужио у Храму зачећа Светог Јована Крститеља у Поскурицама
– Положен камен темељац за Храм Светога Саве на Жабљаку: Храм за нову снагу, радост и слогу
– Епископ Иларион: Све што вреди задобија се са напором!
– Патријарх угостио великог муфтију Арапске Републике Египат

ГОСТОПРИМНИЦА – Протест уметника и уметничких удружења

Асоцијација Независна културна сцена Србије уз учешће бројних уметника и уметничких удружења протествује данас од 12 сати испред Министарства кутлуре реагујући на резултате конкурса за суфинансирање и финансирање културе у Србији. Ми смо о томе говорили са Александром Губашем представником ове асоцијације.

ГОСТОПРИМНИЦА- КРАГУЈЕВЧАНКА АНА МИЛЕТИЋ МОРА У ЈАПАН ПОНОВО, ВЕЋ НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ! ЗА АНИН ЖИВОТ 1321 НА 3030!

На ФБ групи „ЗА АНИН ЖИВОТ“, 3. јуна је објављено: „После неколико месеци борбе, ВАЖНЕ вести стижу из далеког Јапана- Морамо заједно, опет! 🙏🙏🙏
Пошаљи 1321 на 3030, за Анин живот!
Огроман додатни износ је хитно потребан, вероватно пре краја јуна, да досадашња терапија и борба не буду узалудни! Зато је битно је да се вест рашири што више, да опет дигнемо Крагујевац и Србију на ноге.
Идемо, сви, још једном! Шта нам тешко?“

Подсећамо, Крагујевчанки Ани Милетић је дијагностикован злоћудни карцином – Glioblastoma multiforme gradus 4.

Оперисана је на неурохируршкој клиници у Београду 17.6.2022. године, примала хемио и радио терапије али након тога су све опције лечење у нашој земљи биле исцрпљене.

С обзиром да се ради о врло агресивном тумору, било је неопходно да након спроведених терапија у Србији, Ана што пре настави лечење на једној клиници у Јапану, где се примењује иновативна терапија леком Delytact.

У децембру 2022. године Ана је успешно примила прву дозу терапије хируршким путем у болници медицинске истраживачке институције „ИМСУ“ у Јапану.

АНА МОРА НАСТАВИТИ ЛЕЧЕЊЕ ВЕЋ НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ, У ЈАПАНУ. ЗА НАСТАВАК ЛЕЧЕЊА НЕОПХОДНО ЈЕ ОБЕЗБЕДИТИ ЈОШ 250 000 ЕВРА. О АНИНОМ ЗДРАВСТВЕНОМ СТАЊУ И ВАЖНОСТИ НАСТАВКА ЛЕЧЕЊА И БОРБИ СА ВРЕМЕНОМ ДА СЕ НОВАЦ ПРИКУПИ, ГОВОРИМО СА ЊЕНИМ БРАТОМ, ЂОЂЕМ БОЈОВИЋЕМ:

Породица се захваљује свима који су до сада помогли Ани и моли да јој и на даље пруже подршку да Ана из ове борбе за живот изађе као победник!

За Анин живот! Будимо хумани!

Помозимо Ани!

УПЛАТОМ НА ДИНАРСКИ РАЧУН:

160-6000001421741-13

Uplatom na devizni račun:

160-6000001422106-82

IBAN:

RS35160600000142210682

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

https://www.budihuman.rs/korisnik/1321/ana-miletic

ГОСТОПРИМНИЦА – Отворена изложба „Путовање кроз Израел – уметност на улицама Јерусалима и Ханифе“

У Дому омладине јуче је отворена изложба фотографија Александра Ђорђевића „Путовање кроз Израел-уметност на улицама Јерусалима и Ханифе“. Аутор није био присутан, али су говорили председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић и амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан.

ГОСТОПРИМНИЦА – Шта ће бити са Духовским свечаностима ако буде кише?

Најављени концерт Србских православних појаца у оквиру овогодишњих Духовских свечаности синоћ је одложен због кише. Када ће бити одржан концерт, и шта ће бити са осталим најављеним програмима ако кишовити дани потрају питали смо протојереја-ставрофора Милића Марковића, старешину Старе цркве. Концерт се одлаже до септембра, а за предавања је нађено друго решење.

РЕЧНИК ПРАВОСЛАВЉА – Богумили, брак

Ко су били богумили? Шта су исповедали? Шта је у Новом завету тајна брака. Које су карактеристике хришћанског брака. Послушајте у новој епизоди серијала „Речник православља“.

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ – Црквени дневник за 6.6.2023.године

У данашњем црквеном дневнику слушаћете:

– СПЦ данас слави Духовски уторак
– На Духовски понедељак, 5. јуна 2023. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе Старе цркве у Крагујевцу
– Његовој Светости Патријарху српском Господину Порфирију највише одликовање Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије