Članci autora admin

ДУГО, ТОПЛО ЛЕТО – Слава Заједнице „Земља живих у Брајковцу”

У суботу, 15. јула 2017. године, када Црква Божија прославља Полагање часне ризе Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски, Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у порти цркве брвнаре, посвећене светом великомученику Георгију у Брајковцу, поводом славе заједнице за лечење и ресоцијализацију оболелих од болести зависности “Земља живих”. Такође, обележена је и десетогодишњица од када ова породица за рехабилитацију и ресоцијализацију борави у Брајковцу и нашој Епархији. Тим поводом духовници, бивши и садашњи штићеници, као и пријатељи и покровитељи ове заједнице издали су и скромну моногрфафију посвећену десетогодишњици постојања.
У данашњој емисији „Дуго, топло лето” имаћете прилике да чујете део надахнуте беседе Владике нашег Шумадијског господина Јована, изјаву Милета Радојевића, директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, као и духовника ове заједнице, оца Александра Новаковића, о њеним почецима и данашњем стању. Послушајте и неке од животних прича некадашњих штићеника Заједнице „Земља живих” који сваке године са својим породицама долазе у Брајковац поводом славе.

СВЕТО МЕСТО – Овчарско-кабларски манастир Ваведење

У данашњој рубрици „Свето место” говоримо о Манастиру Ваведење, једном од светиња у Овчарско-кабларској клисури у којем се налазе мошти више светитеља. И данашње „Свето место” реализовали смо према издању Нова Томића „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” које је објавила Издавачка кућа „Лагуна”.

ДАНАС АКТУЕЛНО – Отац Зоран Врбашки о народним сујеверицама на Светог Прокопија

Српска православна црква данас прославља Светог великомученика Прокопија.
У неким српским крајевима сматра се да је овај дан погодан за свадбе, јер св. Прокопије походи и благосиља младенце. Данас се, по народном веровању избегава копање, чак и сахрањивање. Такође се на данашњи дан никада није купало. По свим српским крајевима постоје разни обичаји и веровања у вези овог празника и придаје му се велики значај, иако није уписан црвеним словом у календар.
О томе, како се треба односити према народним обичајима, сујеверјем и празноверицама и како на то гледају верујући хришћани, разговарали смо са оцем Зораном Врбашким из свештеничког братства крагујевачког Саборног храма.

ДАНАС АКТУЕЛНО – Концерт порториканског фолклора

Вечерас, у петак, 21. јула на Ђачком тргу наступиће чланови фолклорног ансамбла КУД-а „Светозар Марковић” из нашег СКЦ-а и њихови гости „Гибаро де Порторико”, који још од 1973. године када су основани промовишу националне плесове и игре своје домовине.
Сем саме најаве дешавања, о томе како је дошло до сарадње са националним ансамблом „Гибаро де Порторико”, да ли су они некада гостовали раније на овим просторима и какаву су има даљи палнови, разговарамо са Јеленом Крстић, уредником програма аматерских делатности у крагујевачком Студентском културном центру, нашом данашњом гошћом у емисји „Данас актуелно”

ЦРКВЕНИ ДНЕВНИК – 21. јули 2017. године

Поштовани слушаоци, слушате ЦРКВЕНИ ДНЕВНИК, издање вести из Српске православне цркве, наше православне Епархије шумадијске, помесних цркава и других верујућих заједница Радија „Златоусти” за петак, 21. јул по грегоријанском а 8. јул по јулиjанском календару.

КОМУНАЛНО ЋОШЕ – 20. јул 2017. године

У данашњој рубрици „Комунално ћоше” обавештавамо вас о најављеним искључењима струје, као и одлукама Градског већа везаним за Јавна комунална предузећа у нашем граду.

ДАНАС АКТУЕЛНО – Изложба инспирисана афричким фризурама у Народном музеју

У Галерији Народног музеја Крагујевац, синоћ је отворена изложба Музеја Афричке уметности „Кад престанеш да ме чешљаш, престаћу да те мрзим“ кустоскиње Иване Војт. На изложби је представљена серија фотографија београдске уметнице Катарине Радовић, која приказује девојчице, девојке и жене, које истрајавају у вишечасовним третманима фризирања, често веома непријатним и болним, како би одговориле на идеале лепоте конструисане у њиховој средини, преносећи атмосферу салона у сенегалском граду Сен Луј.
Данас, у среду 19. јула од 11 сати, одржава се радионица за децу, узраста од 4 до 12 година, у организацији Музеја Афричке уметности под називом „Порука у коси – Афрички стилови фризура и украшавање главе“.
Изложба је отворена до 15. септембра.
У прилогу који следи послушајте изјаве кустоса изложбе Иване Војт и ауторке фотографија Катарине Радовић.

ДАНАС АКТУЕЛНО – Оснивање Дневног центра за деменцију у Геронтолошком центру

У крагујевачком Геронтолошком центру у току је пројекат покретања или оснивања Дневног центра за деменцију. Тим поводом наша данашња гошћа у емисији „Данас актуелно” је докторка Весна Ранђеловић, директорка Геронтолошког центра. О томе ко су им партнери у овом пројекту, подршци Министарства финасија али и врстама неге и услуга које ће се обављати у овом, такозваном „вртићу” који ће радити на принципу дневног боравка разговарамо са нашом гошћом докторком Весном Ранђеловић.