Skip to main content

ГОСТОПРИМНИЦА-ПРЕДСТАВЉЕН ЗБОРНИК „РАДОВИ НА ПУТУ“ ПОСВЕЋЕН СЛОБИ ПАВИЋЕВИЋУ

У галеријском простору Народне библиотеке, 18. јуна 2024, представљен је зборник радова ,,РАДОВИ НА ПУТУ“. Ззборник је посвећен крагујевачком књижевном ствараоцу Слободану Павићевићу (1942-2013).
Зборник садржи дванаест радова, од којих је већина презентована на скупу 30. октобра 2023. године, одржаном на Универзитету у Крагујевцу.
Издавачи зборника су Библиотека, Центар за научноистраживачки рад САНУ и Унверзитет у Крагујевцу.
У предстваљању зборника учествовало је неколико аутора радова у зборнику: академик Милош Ђуран, од кога је потекла иницијатива о скупу и зборнику, као и Миодраг Стојиловић, Саша Миленић и Никола Ђуран.
Модератор је био Мирко Демић.

Преносимо Вам део атмосфере:

ГОСТОПРИМНИЦА- ЛЕТЊА СИМФОНИЈА НА ТРГУ РАДОМИРА ПУТНИКА И КОНЦЕРТ МАЛОГ ЛИЦЕУМА

У оквиру „Крагујевачког културног лета“, а на Светски дан музике, на Тргу Радомира Путника, сутра од 21 САТ, концерт под називом „Летња симфонија“ одржаће Крагујевачки симфонијски оркестар са гостима. Специјални гост на концерту који организују Дом омладине и Музички центар Крагујевац биће Викторија. Диригент је Марко Нешић.
Сзтрадан од 19 сати, у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије наступиће Мали Лицеум!
Градски дечји хор Мали Лицеум, најмлађи ансамбл Музичког центра Крагујевац, позива публику свих узраста, нарочито децу, на свој први самостални концерт Кусимама. Назив концерта настао је по песми посвећеној деци света, а која шаље поруку устани и стој право са надом, снагом и љубављу.

О ова два концерта, говоримо са Јеленом Станић Стефановић, директорком Музичког центра Крагујевац:

ГОСТОПРИМНИЦА- ЛЕНА КОВАЧЕВИЋ И МИЛАН ПЕТРОВИЋ КВАРТЕТ У ЗАСТАВИНОЈ БАШТИ НА СВЕТСКИ ДАН МУЗИКЕ И ЧЕТВРТ ВЕКА КРАГУЈЕВАЧКОГ ИНТЕРНАЦИОНАЛНОГ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛА

Интернационални Џез Фест се ове године одржава по 25. пут у Крагујевцу. Фестивал већ 25 година представља џез музику Крагујевчанима и за четврт века колико постоји, успео је да на локалну сцену доведе неке од најквалитетнијих музичара џез сцене из земље и иностранства.
21. јуна на Светски дан музике, Фестивал ће бити свечано отворен од 20 сати наступом Лене Ковачевић са бендом,
након чијег концерта наступа Милан Петровић Квартет.

Након завршетка концертног програма, публика ће имати прилике да ужива на џем сешн свирци, неформалном делу програма где ће се музичари представити у нешто другачијем светлу.

Јубиларно издање фестивала понудиће Крагујевчанима више квалитетних концерата и програма и доноси џез звук током целе године. Изузетни пијаниста Матија Дедић наступио је у марту, а фестивал ће свој програм наставити да реализује и у месецу септембру, када нас очекују гости из иностранства – бендови „Friedrich“ из Аустрије и „She’Koyokh“ из Енглеске, као и још пуно доброг џеза.

На ову тему говоримо са Верицом Нерић, директорком фестивала:

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ – 20. јуна 2024.

У данашњој емисији чућете:

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА ДЕВИЧКОГ У КРАГУЈЕВЦУ
УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ ГОСПОДИН РАДМИЛО ЦЕКИЋ, БИВШИ ПРЕДСЕДНИК ЦО ПРИ ХРАМУ СВЕТИХ АРХАРХАНГЕЛА МИХАИЛА И ГАВРИЛА У ЈАГОДИНИ
Расписан конкурс за осликавање Светотројичиног храма у Гроцкој
Одржана трибина Мисионарског одељења у Дому омладине

ГОСТОПРИМНИЦА- Изложба фотографија „Утисци о Србији“ аустралијског новинара Фернанда Франциса од данас у Крагујевцу

Изложба фотографија „Утисци о Србији“ аутора Фернанда Франциса биће отворена у уторак 18. јуна, у 19 часова у Галерији „Ђура Јакшић“.
О аутору, изложби и вечерашњем отварању изложебе говоримо са Мајом Станковић, кустосом Галерије „Ђура Јакшић“:

ГОСТОПРИМНИЦА- Изложба Милице Антонијевић у Мостовима Балкана

У Галерији „Мостови Балкана“ у четвртак, 20. јуна, у 20 сати, биће отворена изложба „Вода заборава/Вода сећања“ Милице Антонијевић.

Уметница налази инспирацију у облицима и кретањима, у споју човека и природе, у току воде и одблесцима светлости и све то спаја у нит незаборава и сећања.

Милица Антонијевић рођена је 1973. године у Краљеву. Завршила је школу за дизајн у Београду, на смеру Амбалажа. Дипломирала је на Факултету примењених уметности и дизајна у Београду, одсек Примењена графика. Члан је УЛУС-а од 1998. године. Редовни је професор на предметима Цртање и Сликање на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Реализовала је 34 самосталних изложби, учествовала је на преко 300 групних изложби у Србији и иностранству и добитница је 17 награда.

Отварање изложбе најављује кустос галерије Мостови Балкана- Ђурђина Јевтић: