Skip to main content

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ 29.05.2023.

У данашњем издању Хришћанских меридијана за Вас доносимо :
– Најава концерта Србских православних појаца у Крагујевцу
– ХРИШЋАНСКИ ЕТОС У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ – предавање глумца Небојше Дугалића
– Патријарашком Литургијом прослављено 150 година мостарског Саборног храма
– Епархија: У манастиру Бањска тренутно мирно, али влада неизвесност и забринутост монаха и верника
– Патријарх Порфирије се поклонио моштима Светих мученика пребиловачких и херцеговачких

ДОК ЈЕ СУНЦА – „Да ли је могућа школа без саблазни?“

У данашњој емисији „Док је Сунца“ водимо вас на предавање „Да ли је могућа школа без саблазни?“ које је у Свечаној сали Саборног храма, у оквиру Госпојинских свечаности, одржао професор филозофије у Првој крагујевачкој гимназији, господин Саша Миленић.

„Саблазни које долазе из процеса наставе и учења углавном су ненаучне, имплицитне и нерефлектоване од стране наставника. Њихово дејство је “паразитско” – помућујуће и греховне ефекте оне производе разрадом и импликацијама у личности ученика, снагом њиховог сопственог, искреног, сазнајног доживљаја. Пример такве саблазни је екстремни номинализам у настави природних наука. У реалном процесу учења, а који се финализује тек у схватању ученика, он функционише као антикосмолошко оповргавање Божје егзистенције. Све општости, па и природне законе, екстремни номинализам интерпретира као теоријске конструкте истраживачког интелекта, као културне конвенције, усвојене на основу утврђених методолошких критеријума науке. Самим тим, екстремни номинализам познаје само научне законе, сугеришући да природни закони, као поредак и правилност иманентна природи, уопште и не постоје. У конјункцији са неексплицираном, а подразумеваном космолошком премисом: “Ако Бог постоји онда и у природи постоји ред”, по модус толенсу, такав став прећутно генерише спонтано извођење логички нужне конклузије да ни Бог не постоји. А заправо, једино што стварно следи, јесте чињеница да номиналистички оријентисана наука, методолошки доследно, самостално конструише научне законе, без претензије да они изражавају икакве законе природе и без интересовања за питање њиховог постојања.

Описана наставна саблазан, непротумачена доследно и до краја, шири међу ученицима лажно, потпуно ненаучно и културно инфериорно уверење како “наука зна да Бог не постоји”. Школа која је одвојена од мисије Цркве тако, реално и неовлашћено, почиње да мисионари уместо и против Ње, непознато по чијем налогу и у чијем интересу. Или још горе, можда ипак добро познато. Зато би у интересу педагошке одговорности и научне валидности школске наставе било корисно покренути повремене разговоре наставника и свештенства о јеванђелском позиву на бригу о малима“, истакао је у свом излагању професор Саша Миленић.

ГОСТОПРИМНИЦА- У ТЕКУЋОЈ ГОДИНИ ОБЕЛЕЖАВАЈУ СЕ ДВА ЈУБИЛЕЈА КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА

На дан крсне славе, Мале Госпојине, о раду Кола српских сестара Крагујевца, говорили смо и са председницом Кола, Татјаном Маринковић:

ГОСТОПРИМНИЦА- КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА КРАГУЈЕВАЦ ПРОСЛАВИЛО КРСНУ СЛАВУ МАЛУ ГОСПОЈИНУ

Литургијским сабрањем, резањем славског колача и агапеом у Свечаној сали Епархијског дома, чланице Кола српских сестара прославиле су своју крсну славу Малу Госпојину.

У години у којој се обележава 150 година од рођења Надежде Петровић, колачар славе је била Олга Николић, дугогодишња чланица Кола, са којом смо говорили о хуманитарној, културној и просветитељској мисији Кола српских сестара у Крагујевцу, која траје 120 година:

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ – Црквени дневник за 21.9.2023. године

У данашњем црквеном дневнику слушаћете:

– СПЦ слави Рођење Пресвете Богородице – Малу Госпојину
– Литургијско сабрање у манастиру Светог Пајсија Светогорца у Шуљковцу
– Његова Светост Патријарх Српски Господин Порфирије стигао у Зворник
– Игуман Методије уручио хиландарске стипендије и пензије

О ФАБРИКАМА И РАДНИЦИМА (2) – Фабрика за прераду коже „Партизан“

Кожарска индустрија у Крагујевцу има дугу историју. Табакана је настала још у време Милоша Обреновића, а фабрика са доласком у Крагујевац Чеха Фридриха Фиале. После Другог светског рата неко време се размахала под именом Фабрике за прераду коже „Партизан“. „Азма“ и „Обућа“ настале су у оквиру ове фабрике које је неко време радило и у унији са Трговинским предузећем „Кожа“. После распада Југославије, а нарочито у процесу приватизације, два пута је продавана, али јој то није помогло и 2010. завршила је у стечају. О успоменама на ову фабрику разговарали смо са бившом финансијском директорком Стаником Спасенић.
Емисија је суфинансирана средствима Града Крагујевца који се нужно не мора слагати са ставовима изнетим у подржаном пројекту.

ГОСТОПРИМНИЦА – На Правном факултету у Крагујевцу одржана Међународна научна конференција „Државно-црквено право“

Прошло је 30 година од увођења наставног предмета Црквено право на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу.
Тим поводом, Правни факултет организовао је међународну научну конференцију „Државно-црквено право“ у суботу, 16.09.2023. године.
Осим из Србије, учешће на конференцији узели су и научни истраживачи из САД-а, Грчке, Аустрије, Хрватске и БиХ.

Покровитељ конференције био је Епископ шумадијски господин Јован, а у наставку вам преносимо излагање проф. др Зоранa Деврњe, ванреднog професорa Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на тему „Црквено право као еклисијална и академска научна дисциплина – предности и мане амбивалнетности научног идентитета.“