Skip to main content

О ФАБРИКАМА И РАДНИЦИМА (2) – Фабрика за прераду коже „Партизан“

Кожарска индустрија у Крагујевцу има дугу историју. Табакана је настала још у време Милоша Обреновића, а фабрика са доласком у Крагујевац Чеха Фридриха Фиале. После Другог светског рата неко време се размахала под именом Фабрике за прераду коже „Партизан“. „Азма“ и „Обућа“ настале су у оквиру ове фабрике које је неко време радило и у унији са Трговинским предузећем „Кожа“. После распада Југославије, а нарочито у процесу приватизације, два пута је продавана, али јој то није помогло и 2010. завршила је у стечају. О успоменама на ову фабрику разговарали смо са бившом финансијском директорком Стаником Спасенић.
Емисија је суфинансирана средствима Града Крагујевца који се нужно не мора слагати са ставовима изнетим у подржаном пројекту.

О ФАБРИКАМА И РАДНИЦИМА (1) – Индустрија „Филип Кљајић“

Како је од више металских радионица настала фабрика галових ланаца „Филип Кљајић“, а потом и индустрија са чак четири фабрике, која је била једна од најрентабилнијих индустрија у Крагујевцу пре увођења санкција 90-их и катастрофалне политике која је водила до лоше приватизације и коначно рушења зграда, распродаје машина, отпуштања радника. О томе и још понечему разговарали смо са мајстором и конструктором Јорданом Манићем, једним од оснивача ове фабрике који је у њој био од 1953. године.
Емисија је суфинансирана средствима града Крагујевца, на Конкурсу који подржава јавни интерес у информисању.