Članaka u kategoriji У жижи заједнице

СТАВ НЕДЕЉЕ – Горан Дамјановић, спортски тренер

Поштовани слушаоци гост овонедељног „Става недеље” Радија „Златоусти” је наш суграђанин Горан Дамјановић, спортски тренер за физичку припрему кошаркаша који се после више од четврт века вратио у свој родни град. На жалост, већ по доласку у самом комшилуку затекао га је наш тардиционалан немар, односно девастирани споменик Јована Ристића. Зар нико не може „да полепи” слова која су отпала са спомен обележја нашег највећег дипломате и политичара рођеног у Крагујевцу пита се у свом „Ставу недеље” наш саговорник Горан Дамјановић.

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ- 18.9.2020.

Слушате вести из Епархије шумадијске, СПЦа и помесних цркава, као и о данашњем празнику, слушате и у данашњем издању:

ПРИРОДОМ ДО ЗДРАВЉА .- Малокрвност

Малокрвност односно анемија је стање многих људи. О томе како им се може помоћи на природан начин говори у новој емисији Верољуб Бата Марковић.

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ 11.9.2020.

И данас вам преносимо вести из СПЦа, помесних цркава и хришћанског света:

ЦАРИГРАД МЕГАЛОПОЛИС, II

У најновијем издању, враћамо се историјским чињеницама које је потребно знати, ако се упуштамо у анализу термина који у називу емисије одређује, или не одређује Цариград. Како именује овај град, колико његови ученици познају истојију Византије, говори вероучитељ Стеван Цветковић.

ГОСТОПРИМНИЦА- КЊИЖАРЕЊЕ НА ЈУТЈУБУ

У складу са епидемиолошком ситуацијом, крагујевачки библиотекари припремају видео-промоције књига, под заједничким називом КЊИЖАРЕЊЕ.
Сваке среде, тачно у подне, на јутјуб каналу Народне библиотеке Крагујевац, публика ће моћи да погледа нову епизоду. О првом издању емитованом првог септембра, као и о томе ко ће бити гост сутрашњег издања, шта су предности, а шта, мане он-лајн промоција, говоримо са ауторком емисије, организаторком програма Народне библиотеке Вук Караџић, Сањом Живковић:

ГОСТОПРИМНИЦА- СРБИЈА ХОДА – ЗА КОРАК БЛИЖЕ ЗДРАВЉУ!

A, Планинарски Савез Србије 12. септембра 2020. године организује највећу овогодишњу планинарску акцију ,,Дан пешачења” под слоганом СРБИЈА ХОДА – ЗА КОРАК БЛИЖЕ ЗДРАВЉУ!

“Дан пешачења” представља позив читавој јавности у Србији да се тога дана покрене и хода. Планинари из целе Србије ће тог дана позивати и старе и младе, породице, тинејџере, пензионере, запослене, школарце и студенте да се тога дана прикључе акцији и препешаче 100 метара или целу предвиђену стазу. Тога дана ће се пешачити по улицама, парковима, природи, планинама Србије.
Планинарско еколошки клуб “Гора” Крагујевац ће овогодишњу акцију реализовати на посебан начин.
-Уместо масовног окупљања и заједничког поласка на стазу, нашим члановима и грађанима ће бити понуђене обележене и уређене стазе на Бешњаји којима могу да пешаче.Такође, грађанима је на располагању и „Градска пешачка стаза“, као и добро позната шеталишта у Великом парку и Шумарицама. Свима онима који се определе за Шумарице, препоручујемо посету Ботаничкој башти Крагујевац.Водичи и планинари нашег клуба ће 12.09.2020. у времену од 09:00 до 18:00 часова, боравити код дома у Букоровцу и на одређеним деловима стазе на Бешњаји само као особе које дају информације и врше надзор и усмеравање. На овај начин ћемо у свему поштовати правила превенције ширања заразне болести. Манифестацију замишљамо као промоцију здравих стилова живота на локалу, на територији на којој живимо, уз помоћ локалне самоуправе и других партнера. Спроводимо је у циљу указивања значаја кретања за здравље и имунитет појединаца и колектива и одржавања менталне хигијене.-
Више о акцији, за радио Златоусти, у данашњој Гостопримници говори Андреј Ивошев – оперативни тренер планинарства и планинарски водич.

ЦАРИГРАД МЕГАЛОПОЛИС- о Цариграду и „мегалопослису“

У првом издању емисије ЦАРИГРАД МЕГАЛОПОЛИС говоримо о поводу за покретање ове емисије, промени статуса храма Света Софија из музеја у џамију као „антицивилизацијском чину“, како је то описао проф.др Радивој Радић, те о називу емисије, проистеклом из назива дела ЦРЊАНСКИ,МЕГАЛОПОЛИС, Слободана Владушића, настале на основу проширене и измењене верзије докторске дисертације, под називом Слике европских метропола у прози Милоша Црњанског. Акценат смо ставили на термин „мегалополис“, онако како је о мегалополису писао Слободан Владушић, наводећи ставове бројних теоретичара културе.
У наредним издањима, анализираћемо ову синтагму, наводећи шта Цариград јесте, а шта није кроз историју, историју Цркве, књижевност, уметност, из угла дијахроније и синхроније…

[/audio

Емисије

Prodajni centar