Članaka u kategoriji У жижи заједнице

ГОСТОПРИМНИЦА- ДРУГО ЗАСЕДАЊЕ ШУМАДИЈСКОГ КРИЗНОГ ШТАБА

Данас је одржана друга редовна седница Окружног штаба за ванредне ситуације Шумадијског управног округа. О стању пандемије коронавируса шумадијског управног округа, стању водоснавдевања становништва у леетњој сезони, мерама зашштите од пожара и сличним темама, извештава Гордана Јоцић:

Патријарх Порфирије: Заједница у јединству је светиња!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је у беседи на Светој Литургији, коју је данас служио са Његовим Блаженством Архиепископом г. Стефаном, уз саслужење свих архијереја Српске Православне Цркве и свих архијереја Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије, истакао да је рана која је са браћом из Македоније трајала 55 година, сада зацељена и да је то чудо Божје, да је наша радост неизмерна јер је то радост благодати Божје: „Ми смо у Христу једно, у Цркви једно и овај одзив браће и сестара показује да срце наших честитих народа куца ритмом Христовим – то нам показује да нас је Господ помиловао!“.

Патријарх је у беседи истакао: „У Васкршњој радости можемо да кличемо речима онога који је писао Псалме – Ево дана који створи Господ, радујемо се у њему! Јер се данас радује пуноћа цркве Христове, радује се небо и земља, радују се сви свети, свети Сава и сви они који су засађени у Њему и расли у Њему и чије плодове и ми данас окушамо, јер смо се Њиховим молитвама данас сабрали у овоме храму посвећеном Светом Сави, да пројавимо што је заповест Божја, да спознамо да је свет створен да буде храм Божји, да слави Бога, а ми људи сви смо створени да будемо припадници царског свештенства, да на основу својих дарова стварајући, славимо име Божје. Још је заповедио да сви – једно буду. Људи међусобно морају бити једно, заједница љубави која је утемељена на самоме Богу, живоме Христу, да сви једно буду, то Господ од нас хоће“.

Патријарх је још казао да је Црква једна јер је Господ глава Цркве и да једном вером ми изграђујемо јединство. „Кроз поредак пројављујемо веру. Нема јединства без вере у једнога у Тројици Бога, али исто тако и без учествовања у истом поретку. Ми то кажемо, у цркви, у канонима. То важи за свеукупно православље. Јер ми исповедамо да верујемо у једну, свету саборну и апостолску Цркву. Најпре је једна, јер је један Господ“.

„Јединство у вери и у предању Цркве извире из свете Литургије, манифестује се и потврђује у њој. Једно смо у Христу без остатка онда када се из истог путира, исте чаше, причешћујемо“, указао је Патријарх Порфирије и истакао да је „заједница у јединству – светиња“.

Нагласио је да „без обзира што силе овога света имају своје циљеве“, наш циљ је да – једно будемо.

Подсетио је Патријарх Порфирије да смо „имали раскол у трајању од 55 година са нашом браћом из Македоније, да је рана болела и да смо ишчекивали да се она зацели. Рана на телу Христовом не може само нашим силама да буде исцељена – то је чудо Божје, то је дар Божји“, поручио је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.

Вест приредила редакција Радија „Слово љубве“.

КОМУНАЛНО ЋОШЕ – 11. 05. 2022.

Најава искључења струје и воде у Крагујевцу – 11. 05. 2022.

НАШИ РАЗГОВОРИ- Ђурђевданска награда Удружењу за помоћ деци и младима са сметњама у развоју „Свети Василије Велики”

Удружењу за помоћ деци и младима са сметњама у развоју „Свети Василије Велики”, сутра ће,на свечаној седници Скупштине града поводом Дана града, бити уручена Ђурђевданска награда, за реализацију пројекта подршке и помоћи деци са аутизмом. Награду ће, испред Удружења, примити протојереј Бојан Димитријевић, старешина Храма Светог Василија Великог у Маршићу. Био је то повод да са оцем Бојаном говоримо о томе како Центар и Удружење функционишу последњих, односно својих првих пет година.
Подсећамо, а била је и то једна од тема разговора, протојереј Бојан Димитријвић, 2014. године, кроз емисије Свјатаја Рус и Приче из Малорусије, упознао је наше слушаоце, између осталог, и са харитативним деловањем Руске православне цркве и Украјинске православне цркве московског патријахата- од појединих примера парохисјких свештеника до Владике Лонгина, игумана манастира у Банченску (Украјина) који од деведесетих година усваја сву децу одбачену од родитеља.
У разговору који слушате коментарише и кризу у Украјини, баш као што нам је пре осам година извештавао о актуелним дешавањима у овој земљи.
Отац Бојан, гостовао нам је на радију дан наком освећења темеља Храма Светог Нектарија Егинског у комплексу Универзитетско-клиничког центра Крагујевца, чији је капелан, капеле Светог Козме и Дамјана:

Како се некада прослављао Први мај – празнична емисија

Празнична емисија у којој говоримо о историји Првог маја, догађајима који су претходили почетку прославе Првог маја као Међународног празника рада, о историји овог празника у Срба, као и нашим народним обичајима везаним за ђурђевдански уранак, који су касније пренети у празновање Првог маја.

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ 29 АПРИЛ 2022.

Данас је Источни петак, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Рачи поводом славе Епархије шумадијске.

На Светли четвртак, 28. априла 2022. године, Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Порфирије посетио је Епархију шумадијску и град Крагујевац.

О осталим вестима из епархија СПЦа послушајте и у данашњем издању:

ВАСКРШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ПРОТОНАМЕСНИКОМ ДРАГАНОМ ПОПОВИЋЕМ, АУТОРОМ КЊИГЕ „БИОЕТИКА СМРТИ. УТИЛИТАРИЗАМ И ПРАВОСЛАВЉЕ“

Са благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, књига Биоетика смрти. Утилитаризам и православље, протонамесника Драгана Поповића, објављена је у заједничком издању Института за европске студије и Издавачке установе Епархије шумадијске Каленић.
Књигу, насталу као резултат богословског трагања за одговорима на нимало лака и једноставна биоетичка питања у вези са трансплантацијама органа, као дела једне шире биоетичке области свршетка човековог живота, аутор разврстава у три одвојене целине.
Бавећи се најпре проблемом претпостављене сагласности у контексту “теологије људских права”, а затим и питањем мождане смрти као политичко-идеолошког питања савременог, постмодернистичког света, посматраног из богословске перспективе и, на крају, испитивањем етике утилитаризма Питера Сингера чији принципи умногоме утврђују секуларну биоетику – са нарочитим освртом на свршетак човековог живота, протонаместик Драган Поповић расуђивања на поменуте теме сматра изазовом упућеном другачијим и/или допуњујућим мишљењима,у циљу дијалошког напредовања у истини која ће нас ослободити, не само од заблуда незнања већ и превара и лажи лукавога.

Рецензенти књиге су проф. др Јован Бабић, протојереј ставрофор проф. др Зоран Крстић и др Миша Ђурковић.
У својој рецензији, проф. др Јован Бабића између осталог пише:
„Манускрипт Биоетика смрти – Утилитаризам и православље, аутора протонамесника Драгана Поповића, представља занимљив и информативан преглед текућих расправа о неким од најважнијих питања биоетике. Посебну вредност књиге представља православна перспектива ауторова. Та песрпектва инспирише аутора да у својој анализи комбинује теолошки и филозофски приступ, што му широко отвара пут до суштина расправљаних појмова и појава. Биће то добар прилог расправи која се о овим питањима води, често споро а још чешће острашћено и парцијално. Текст је писан ангажовано и провокативно, искрено и компрехензивно, са богатом грађом и детаљним реферисањем на релевантну литературу.“.

Након многобројних емисија, далеко већег броја издања које је протонамесник Драган Поповић уредио, што као аутор, што као стални саговорник на радију Златоусти, као што је приредио и бројне преводе са грчког о биоетичким темама за Издавачку установу Каленић, имали смо ту част и задовољство да са Њим говоримо о Његовој првој ауторској књизи:

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА ОД ВЕЛИКОГ ПЕТКА ДО ВАСКРШЊЕГ УТОРКА У ХРАМОВИМА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

САБОРНИ ХРАМ У КРАГУЈЕВЦУ

ВЕЛИКИ ПЕТАК:
ЦАРСКИ ЧАСОВИ – 8:00
ВЕЧЕРЊЕ СА ИЗНОШЕЊЕМ ПЛАШТАНИЦЕ- 16:00
СТАТИЈЕ- 19:00

ВЕЛИКА СУБОТА:
СВЕТА ЛИТУРГИЈА- 8:00

ВАСКРС:
ВАСКРШЊА ЛИТУРГИЈА У ПОНОЋ (НЕДЕЉА 00:00)

ВАСКРШЊИ ПОНЕДЕЉАК : СВЕТА ЛИТУРГИЈА: 9:00
ВАСКРШЊИ УТОРАК: СВЕТА ЛИТУРГИЈА: 9:00

СТАРА КРАГУЈЕВАЧКА ЦРКВА

ВЕЛИКИ ПЕТАК:
ЦАРСКИ ЧАСОВИ – 7:30
ИЗНОШЕЊЕ ПЛАШТАНИЦЕ- 15:00
БДЕНИЈЕ И СТАТИЈЕ- 18:00

ВЕЛИКА СУБОТА:
СВЕТА ЛИТУРГИЈА- 7:30

ВАСКРС I ДАН:
ВАСКРСЕЊЕ У НАСТАВКУ СВЕТА ЛИТУРГИЈА – 00:00
ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ: 17:00

ВАСКРШЊИ ПОНЕДЕЉАК :
СВЕТА ЛИТУРГИЈА: 9:00
ВЕЧЕРЊЕ: 17:00

ВАСКРШЊИ УТОРАК:
СВЕТА ЛИТУРГИЈА: 9:00

ХРАМ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА У БРЕСНИЦИ

ВЕЛИКИ ПЕТАК:
ЦАРСКИ ЧАСОВИ – 8:00
ВЕЧЕРЊЕ СА ИЗНОШЕЊЕМ ПЛАШТАНИЦЕ- 17:00
БДЕНИЈЕ И СТАТИЈЕ- 18:30

ВЕЛИКА СУБОТА:

СВЕТА ЛИТУРГИЈА- 8:00

ВАСКРС:

ВАСКРШЊА ЛИТУРГИЈА У 7:00
ВЕЧЕРЊЕ- 18:00

ВАСКРШЊИ ПОНЕДЕЉАК :
СВЕТА ЛИТУРГИЈА: 9:00
ВАСКРШЊИ УТОРАК:
СВЕТА ЛИТУРГИЈА: 9:00

ХРАМ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМА

ВЕЛИКИ ПЕТАК:
ЦАРСКИ ЧАСОВИ – 7:30
ВЕЧЕРЊЕ СА ИЗНОШЕЊЕМ ПЛАШТАНИЦЕ- 17:00
СТАТИЈЕ- 21:00

ВЕЛИКА СУБОТА:

СВЕТА ЛИТУРГИЈА- 7:30

ВАСКРС I ДАН:

ВАСКРСНО ЈУТРЕЊЕ ПОЧИЊЕ У 23:30 У СУБОТУ И НАСТАВЉА СЕ СА ПОНОЋНОМ ЛИТУРГИЈОМ

ХРАМ СПАЉИВАЊА МОШТИЈУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ

ВЕЛИКИ ПЕТАК:
ЦАРСКИ ЧАСОВИ – 7:30
ИЗНОШЕЊЕ ПЛАШТАНИЦЕ- 16:00
ОПЕЛО ХРИСТОВО И ПЛАЧ МАЈКЕ БОЖИЈЕ- 19:00

ВЕЛИКА СУБОТА:

СВЕТА ЛИТУРГИЈА- 7:30
ВАСКРС I ДАН:

ВАСКРШЊЕ ЈУТРЕЊЕ СА ЛИТУРГИЈОМ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ У 23:30

ХРАМ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУ

ВЕЛИКИ ПЕТАК:
ЦАРСКИ ЧАСОВИ – 8:30
ИЗНОШЕЊЕ ПЛАШТАНИЦЕ- 17:00
БДЕНИЈЕ И СТАТИЈЕ- 17:30

ВЕЛИКА СУБОТА:

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА- 8:30

ВАСКРСЕНИЈЕ У НАСТАВКУ СВЕТА ЛИТУРГИЈА – 00:00
ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ: 17:00

ВАСКРШЊИ ПОНЕДЕЉАК :
СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА: 8:45

ВАСКРШЊИ УТОРАК:
СВЕТА ЛИТУРГИЈА: 7:30

ХРАМ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У СУШИЦИ

ВЕЛИКИ ПЕТАК:
ЦАРСКИ ЧАСОВИ – 7:30
ИЗНОШЕЊЕ ПЛАШТАНИЦЕ- 17:00
ОПЕЛО ХРИСТОВО- 21:00

ВЕЛИКА СУБОТА:

СВЕТА ЛИТУРГИЈА- 7:30
ВАСКРС:

ВАСКРСЕНИЈЕ У НАСТАВКУ СВЕТА ЛИТУРГИЈА – 7:00- 8:00
ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ: 17:00

ВАСКРШЊИ ПОНЕДЕЉАК :
СВЕТА ЛИТУРГИЈА: 9:00
ВАСКРШЊИ УТОРАК:
СВЕТА ЛИТУРГИЈА: 9:00

ХРАМ У ДЕСИМИРОВЦУ И ХРАМ У ЦЕРОВЦУ

ВЕЛИКИ ПЕТАК:
ЦАРСКИ ЧАСОВИ – 8:00, ХРАМ У ДЕСИМИРОВЦУ
ИЗНОШЕЊЕ ПЛАШТАНИЦЕ- 17:00, ХРАМ У ДЕСИМИРОВЦУ

ВЕЛИКА СУБОТА:

СВЕТА ЛИТУРГИЈА- 9:00, ХРАМ У ЦЕРОВЦУ

ВАСКРС I ДАН:

ВАСКРШЊЕ ЈУТРЕЊЕ У 00:00 У ДЕСИМИРОВЦУ
ВАСКРШЊА ЛИТУРГИЈА У 9:00 У ДЕСИМИРОВЦУ

ВАСКРШЊИ ПОНЕДЕЉАК :
СВЕТА ЛИТУРГИЈА: 9:00, ХРАМ У ЦЕРОВЦУ
ВАСКРШЊИ УТОРАК:
СВЕТА ЛИТУРГИЈА: 9:00, ХРАМ У ДЕСИМИРОВЦУ

ЦРКВА СВЕТЕ ПЕТКЕ У РОГОЈЕВЦУ

ВЕЛИКИ ПЕТАК:
ВЕЧЕРЊА СЛУЖБА СА ИЗНОШЕЊЕМ ПЛАШТАНИЦЕ- 16:00

ВЕЛИКА СУБОТА:

СВЕТА ЛИТУРГИЈА- 8:00

ВАСКРС:

ВАСКРШЊА ЛИТУРГИЈА У 8:00

ВАСКРШЊИ ПОНЕДЕЉАК :
СВЕТА ЛИТУРГИЈА:8:00

ВАСКРШЊИ УТОРАК:
СВЕТА ЛИТУРГИЈА: 8:30 У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ПРАВЕДНОГ ЈОВА У ПРЕКОПЕЧИ

Емисије

Prodajni centar