Skip to main content

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ 28. 2. 2024.

У уторак, 27. фебруара 2024. године, када се наша Света Црква молитвено сећа Преподобног Аксентија и светог Кирила словенског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица уз саслужење братства овога светога храма;

У току 2023. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у оквиру делатности Канцеларије за верску наставу колубарско-посавског намесништва, сниман је други студијски албум музичког састава „Веродар“;

Библиодрама „Патријарх Авраам“ изведена је у богословији Светог Јована Златоустог, у Крагујевцу. Ово је треће по реду извођење ове представе, најпре је изведена у Дому културе у Гучи, а потом на Православном богословском факултету. Ученике из Гуче и њихове наставнике дочекали су професори богословије и богословци. Пре саме представе служена је вечерња служба.

ИЗАЗОВИ ИСТОРИЈЕ – Промисао после Аушвица, јереј др Саша Антонијевић

Шта је Божанска промисао и на који начин се њоме оправдава страдање, једно је од питања на које је одговор тражио јереј Српске православне епархије шумадијске, др Саша Антонијевић.

ГОСТОПРИМНИЦЕ- У ПОНЕДЕЉАК ПОЧИЊУ ДАНИ КРАГУЈЕВАЧКЕ КЊИГЕ

Традицонална манифестација од значаја за Град Крагујевац „Дани крагујевачке књиге“ биће отворена у понедељак, 19. фебруара 2024. године у 12 сати беседом књижевника и професора Саше Миленића, а затим Прегледом крагујевачког издаваштва у претходној години, као и образложењем жирија поводом доделе Повеље за најбољу крагујевачку књигу 2023. Свечано отварање биће употпуњено и музичким програмом ансамбла „Свинг“ и Изложбом завичајне књижне и некњижне грађе из 2023. године.
ДАНИ КРАГУЈЕВАЧКЕ КЊИГЕ замишљени су тако да вишедневним разноврсним програмима прикажу крагујевачку издавачку и стваралачку продукцију у претходној години. Циљ организатора је да укаже на значај Завичајног фонда који треба да садржи сву библиотечко-информациону грађу, књижну и некњижну, која се У и О Крагујевцу објави током године. Манифестација обухвата и много шири дискурс завичајности – представља завичајне ауторе (појединце и удружења) који различитим интересовањима и хобијима баштине традицију и културу Крагујевца и околине.
О овогодишњем програму Дана крагујевачке књиге говоримо са Горданом Вучковић, самосталном књижњичарком у Завичајном одељењу Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу:

ГОСТОПРИМНИЦА- ДАНАС И У ДАНЕ ПРАЗНИКА ОТВОРЕНА ВРАТА МУЗЕЈА 21. ОКТОБАР

Током 13. фебруара, поводом пола века од смрти Петра Лубарде, као и током празника Дана државности, 15. и 16. фебруара посетиоци ће моћи бесплатно да обиђу Музеј „21. октобар“, јер је 15.
фебруар и дан музеја. Више на ову тему говори Јелена Давидовић, миузејски саветник:

ГОСТОПРИМНИЦА- „КАДА ДЕЛИМО, МИ ПЕВАМО.“ МУЗИЧКИ САСТАВ „КАЛЕМ“ У МАРТУ ПРВИ ПУТ ПРЕД КРАГУЈЕВАЧКОМ ПУБЛИКОМ У КСТ-У. СВЕ УЛАЗНИЦЕ РАСПРОДАТЕ!

„Калем“ је састав који изводи традиционалну музику балканских простора, одевену у ново рухо. Њена лепота је у једноставности и идеји коју носи – приближити савременог човека културном наслеђу које ово поднебље чува. На званичном сајту музичког састава КАЛЕМ (https://kalemmusic.com/#prva), који чине Стефан Илић (певач, виолиниста и композитор) и Душан Поповић Липовац (гитариста и композитор) пише: „Када ходамо путевима, ми срећемо. Срећемо историју под нама, срећемо људе. Када сретнемо људе, ми делимо. Делимо речи о данас и сутра које ће доћи. Када делимо, ми певамо. Певамо о љубави, тузи и свему што човека чини. Срећемо, делимо и певамо… А када се људи сретну и речи заплету – то је „Калем”.

Гостовање на радију Златоусти чланови музичког састава „Калем“ отворили су живим извођењем песме „Маријо, дели бела кумријо“ у нашем студију, а затим разговором о свом раду и музици ових простора, односу међу културама о којем сведочи музика коју изводе, њиховим ауторским нумерама које се калеме на традицију Балкана…

Повод гостовања музичког састава „Калем“ био је њихов први концерт пред крагујевачком публиком 13. марта 2024. у Књажевско-српском театру: