Članaka u kategoriji У жижи заједнице

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ – 18. септембра 2017. године

Поштовани слушаоци, слушате „ХРИШЋАНСКЕ МЕРИДИЈАНЕ” – издање вести из Српске православне цркве, наше православне Епархије шумадијске, помесних цркава и других верујућих заједница Радија „Златоусти” за понедељак, 18. септембар по грегоријанском а 5. септембар по јулианском календару.

КОМУНАЛНО ЋОШЕ – 12. септембар 2017. године

У данашњој рубрици „Комунално ћоше” обавештавамо вас о најављеним искључењима струје и воде и подсећамо на обавшетење Одељења за друштвену бригу о деци о достављању потврде о редовном школовању за 2017/2018. годину за децу школског узраста ради регилисања права на дечији додатак.

ГОСТОПРИМНИЦА – Крагујевачки богослови на поклоничко едукативном путовању у Грчкој

На позив митрополиита Китруса, Катерине и Платамона господина Георгија, а по благослову Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, крајем августа огранизована је десетодневна посета Грчкој за ученике и професоре три богословије: београдске, нишке и крагујевачке.
Пре поласка на пут ученике Богословија је благословио Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј који је уз благослов упутио и кратку поуку ученицима о значају и важности школа које ученици на овом путовању представљају као и о братској љубави која веже наша два народа, српски и грчки народ.
– Велика је ствар када млади људи представљају свој народ и када се у сусрету са нашим братским народима упознају са њиховом вером и културом и када све оно позитивно понесу са собом и тако унапреде своју веру и своју културу. Наш братски грчки народ одувек гаји љубав према нашем српском народу и те мостове љубави треба чувати и неговати и ја вам желим да се лепо одморите и припремите за почетак нове школске године и да на достојанствен начин представљате нашу свету Цркву, рекао је између осталог Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

Из крагујевачке Богословије „Свети Јован Златоусти” на овом поклоничко-едукативном путовању боравило је 15 ученика на челу са професором појања Немањом Старовлахом. У данашњој „Гостопримници” разговарамо са професором Старовлахом и некима од њих (Лазаром Марјановићем, Михајлом Голићем и Ненадом Новићем) о утисцима које су понели са ове несвакидашње „духовне екскурзије”.

КОМУНАЛНО ЋОШЕ – четвртак, 10. август 2017. године

Информације и искључењима електричне енергије и воде у Крагујевцу и околини.

ЦРКВЕНИ ДНЕВНИК 8.08.2017.

И данас смо за вас припремили новости из Епархије шумадијске, Српске православне цркве, сетринских цркава и хришћанског света.

ОД 10 ДО 13 – Премијера „Трезнилишта”

Представа „Трезнилиште” рађена по мотивима драма Николаја Кољаде које су адаптиралеје Мина Ћирић, Галина Максимовић, Неда Гојковић и Маша Радић а режирао Стеван Бодрожа имала је своју премијеру јуче, у понедељак, 12. јуна на Великој сцени крагујевачког Театра. Овај пројекат је копродукција Књажевско-српског театра, Установе за културу „Вук Караџић“ из Београда, Народних позоришта из Кикинде и Ужица, Пулс театра из Лазаревца и Центра за културу Обреновац.
Са крагујевачком глумицом Исидором Рајковић и редитељем Стеваном Бодрожом разговарамо какао је дошло до реалзације пројекта „Трезнилиште”.

КОМУНАЛНО ЋОШЕ – 9. јун 2017. године

У данашњој рубрици „Комунално ћоше” обавештавамо вас о најављеним искључењима струје, почетку купалишне сезоне и о (ре)избору директора Јавних комуналних предузећа.

ОД 10 ДО 13 – Век постојања „Пулицерове награде”

Пре два дана, у недељу, 4. јуна, било је тачно 100 година од када је уручена прва „Пулицерова награда”.
Пулицерова награда (енгл. Pulitzer Prize) је америчка награда која се додељује за највеће доприносе у новинарству, књижевности и компоновању музике. Додељује је Универзитет Колумбија из Њујорка.
Награда се додељује сваке године у 21 категорији.
Победник у категорији јавна служба у новинарству су увек новине које добијају златну медаљу, иако се приликом образлагања награде може навести и најзаслужнији појединац.
Награду је установио Џозеф Пулицер, мађарско-амерички новинар и издавач, који је након смрти 1911. сав свој иметак завештао Универзитету Колумбија. Прва Пулицерова награде је додељена 4. јуна 1917. и отада се традиционално додељује сваког априла. Добитнике бира независна комисија.

У досадашњем читавом веку ове награде добила су је и тројица Срба: научник Михајло Пупин и песник Чарлс Симић (за књижевност) и новинар Волтер Богданић који је чак троструки лауреат „Пулицера”. О њима, самој „Пулицеровој награди”, као и овогодишњим „пулицеровцима” послушајте у прилогу који следи.