Članaka u kategoriji Свето место

СВЕТО МЕСТО – Манастир Стјеник

У данашњој емисији „Свето место” говоримо о Манастиру Стјеник, у селу Бањици код Чачка у Моравичком округу у којем се по народном предању налазе мошти преподобномученика Јована Стјеничког, мошти стјеничких новомученика и чудотворни извор Светиња. Рубрику „Свето место” као и до сада, реализујемо према грађи коју је сакупио и објавио Ново Томић у својој књизи „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба”, а коју је, прошле године објавила Издавачка кућа „Лагуна”.

СВЕТО МЕСТО – Манастир Сопоћани

У данашњој емисији „Свето место” говоримо о манастиру Сопоћани, у Рашком округу у близини Новог Пазара у којем се налазе делови моштију: Светог краља Уроша Првог (Симеона монаха), архиепископа Јоаникија Првог и бесребреника Светих Козме и Дамјана. И у данашњој рубрици „Свето место” користили смо историјску грађу коју је сакупио и објавио Ново Томић у својој књизи „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” а коју је објавила Издавачка кућа „Лагуна”.

СВЕТО МЕСТО – Манастир Раваница (Пети део)

У данашњој рубрици „Свето место” завршавамо са циклусом прилога о светињи – Манастиру Раваница. У данашњој, петој, причи о манастиру Раваница причи говоримо о судбину светих моштију Светог кнеза Лазара Косовског после Другог светског рата, али и осталим, другим светим моштима и светињама попут гроба преподобног Ромила Таваничког и деловима моштију апостола Варнаве и великомученика Георгија. И ову емисију „Светог неста” реализовали смо према подацима које сакупио и објавио Ново Томић у својој књизи „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” коју је објавила Издавачка кућа „Лагуна”.

СВЕТО МЕСТО – Манастир Раваница (четврти део)

У данашњој рубрици „Свето место” настављамо са циклусом прилога о светињи – Манастиру Раваница. У данашњој причи говоримо о судбину светих моштију Светог кнеза Лазара Косовског током Другог светског рата. И ову емисију „Светог неста” реализовали смо према подацима које сакупио и објавио Ново Томић у својој књизи „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” коју је објавила Издавачка кућа „Лагуна”.

СВЕТО МЕСТО – Манастир Раваница (Трећи део)

У данашњој рубрици „Свето место” настављамо са серијалом о Манастиру Раваница. И ову рубрику реализујемо по грађи коју је сакупио и објавио Ново Томић у својој књизи „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” коју је објавила Издавачка кућа „Лагуна”.

СВЕТО МЕСТО – Манастир Раваница (Други део)

У данашњој рубрици „Свето место” настављамо са серијалом о Манастиру Раваница. И ову рубрику реализујемо по грађи коју је сакупио и објавио Ново Томић у својој књизи „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” коју је објавила Издавачка кућа „Лагуна”.

СВЕТО МЕСТО – Манастир Раваница (Први део)

У данашњој емисји „Свето место” започињемо циклус прича о Манстиру Раваница, у близини Ћуприје у Поморавском округу у којем се налазе светиње: Мошти Светог кнеза Лазара, гроб Пребодобног РомилаРаваничког, део моштију апостола Варнаве и великомученига Георгија.
И у овом „Светом месту” користили смо историјску грађу коју је сакупио и објавио Ново Томић у својој књизи: „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба”.

СВЕТО МЕСТО – Манастир Успење и Црква (испосница) Светог Саве

Данашњом рубриком „Свето место” у којој говоримо о Манастиру Успење и Цркви (испосници) Светог Саве код које се налази „света водица” нашег светитеља завршавамо циклус о светињама Овчарско-кабларске клисуре.
И ово „Свето место” реализовали смо према грађи коју је сакупио и објавио Ново Томић у својој књизи „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” коју је објавила Издавачка кућа „Лагуна”.
Од наредне среде почињемо са циклусом прича посвећених Манастиру Раваница.