Članaka u kategoriji Свето место

СВЕТО МЕСТО – Чудотворна Богородица Београдска (Други део)

У нашој сталној рубрици „Свето место” коју рењализујемо по књизи Нова Томића „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и предмети у веровању Срба” (издање „Лагуне”) данас настављамо са казивањем и другим делом приче о чудотворној икони Богородице Београдске по којој је овај град добио назив Богородичин.

СВЕТО МЕСТО – Свете водице у Бачкој (Други део)

У данашњој рубрици „Свето место” коју реализујемо по књизи Нова Томића „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” (издање „Лагуне”) настављамо са казивања о такозваним, мање познатим светим водицама у Бачкој (други део) чиме завршавамо циклус прича о светинњама у Бачкој. Од наредне среде у „Светом месту” говорићемо о светилиштима на територији града Београда.

СВЕТО МЕСТО – Црква Рођења Пресвете Богородице и свет водице у Бачкој (Први део)

У данашњој рубрици „Свето место” коју реализујемо по књизи Нова Томића „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” (издање „Лагуне”) данас говоримо о Цркви Рођења Пресвете Богородице у Сремској Каменици и започињемо прво (од два) казивања о такозваним, мање познатим светим водицама у Бачкој.

СВЕТО МЕСТО – Најстарија православна водица у селу Стапару код Сомбора

У нашој сталној рубрици „Свето место” коју реализујемо по књизи Нова Томића „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” (коју је објавила издавачка кућа „Лагуна”) данас настављамо са циклусом казивања о светињама у Бачкој и говоримо о Стапару, селу у оклини Сомбора у којем се налази, по ауторовим подацима, најстарија православна света водица у Војводини.

СВЕТО МЕСТО – Црква Снежне Госпе

У данашњој рубрици „Свето место” коју реализујемо по књизи Нова Томића „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” настављамо са казивањем о светим местима у Бачкој и говоримо о Цркви Снежне Госпе код Петроварадина у којој се налази чудотворна слика Мајке Божије, а која је светиња за све хришћане: православне, католичке и протестантске вероисповести.

СВЕТО МЕСТО – Алмашка црква у Новом Саду

У нашој сталној рубрици „Свето место” коју реализујемо по књизи Нова Томића „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” (издање „Лагуне”) настављамо са казивањем о светилиштима у Бачкој и говоримо о Алмашкој цркви у Новом Саду у којој се налази Предићева икона Богородице у покрету.

СВЕТО МЕСТО – Манастир Бођани

У нашој сталној рубрици „Свето место” коју реализујемо по књизи Нова Томића „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” (издање „Лагуне”) настављамо са циклусом казивања о светињама у Бачкој и говоримо о манастиру Бођани у којем се налази чудотворна икона Мајке Божије – Исцелитељка Бођанска и чудотворни извор.

СТАВ НЕДЕЉЕ – др Олга Манојловић Пинтар, историчар

Поштовани слушаоци гошћа овонедељног „Става недеље” је исторчарка др Олга Манојловић Пинтар, виши научни сарадник Института за новију историју Србије у Београду која је у Крагујевцу боравила пре неки дан поводом трибине у нашем СКЦ-у о рађању грађанства у Србији. По њој веома је значајно и сваки Крагујевчанин треба да буде поносан што је прва грађнаак иницијатива у нововековној Србији потекла баш у нашем граду. О томе колики значај има то што су се пре скоро два века наши преци побунули против одлуке власти да расели Јевреје из српских градова, покренули, потписали петецији и предали је кнезу Александру Карађорђевићу и тако одбранили свог комшију јеврејског занатлију Јосифа Јозефовића у „Ставу недеље” др Олге Манојловић Пинтар која увек истиче да јој је драго што је у Крагујевцу, родном граду њеног ментора, нашег академика, познатог историчара Андреја Митровића, који и данас, толико година после његове смрти још увек нема улицу са својим именом.

Емисије

Prodajni centar