Članaka u kategoriji Свето место

СВЕТО МЕСТО – Манстир Јовање на обали Западне Мораве

У данашњој рубрици „Свето место” говоримо о Манстиру Јовање на левој обали Западне Мораве у којем се налазе Чудотворна икона Мајке Божије Брзопомоћнице и делићи светих моштију: Светог Саве, Свете Петке, Свете Текле и Светог Николаја Жичког.
Као и до сада „Свето место” реализујемо по грађи коју је сакупио и објавио Ново Томић у својој књизи „Светилишта и надалишта- Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” коју је објавила Издавачка кућа „Лагуна”.

СВЕТО МЕСТО – Манастир Никоље у Овчарско-кабларској клисури

У данашњој рубрици „Свето место” говоримо о Манастиру Никоље у Овчарско-кабларској клисури. И ову емисију реализујемо по грађи коју је сакупио и објавио Ново Томић, дугогодишњи уредник културе у „Вечерњим новостима” у својој књизи „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” коју је прошле године објавила Издавачка кућа „Лагуна”.

СВЕТО МЕСТО – Манастир Илиње у Овчарско-кабларској клисури

Наша стална рубрика „Свето место” по новој, јесењој програмској шеми Радија „Златоусти” уместо као до сада петком, емитује се средом од 14 сати и 30 минута. У данашњем „Светом месту” говоримо о Манастиру Илиње у Овчарско-кабларској клисури. Као и увек, ову рубрику реализујемо према грађи коју је сакупио и објавио Ново Томић у својој књизи „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предемти у веровању Срба” коју је објавила Издавачка кућа „Лагуна”.

СВЕТО МЕСТО – Манастири Свете Тројице и Благовештење у Овчарско-кабларској клисури

И у данашњој рубрици „Свето место” настављамо причу о манастирима и светињама у Овчарско-кабларској клисури – такозваној, у народу „Овчарско-кабларској Светој гори”. И овога петка, ову рубрику реализујемо према грађи коју је сакупио и објавио Ново Томић у својој књизи „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предемти у веровању Срба” коју је објавила Издавачка кућа „Лагуна”.
Данас говоримо о манастирима Свете Тројица и Благовештењу у којем се налази чудотворна икона Одигитрија и део моштију великомученика Георгија Победоносца.

СВЕТО МЕСТО – Црква-пећина „Кађеница” и манастир Сретење

У данашњој рубрици „Свето место” коју реализујемо по архивској грађи коју је прикупио и објавио Ново Томић у својој књизи „Светлишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” настављамо причу о светињама Овчарско-кабларске клисуре. Данас говоримо о Цркви-пећини „Лађеници” и манастиру Сретење.

СВЕТО МЕСТО – Манастир Преображење

У данашњој рубрици „Свето место” настављамо са циклусом прича о Овчарско-кабларским манастирима. На реду је прилог о Манастиру Преображење, на десној обали Западне Мораве подигнутом 1938. године.
И ову рубрику реализујемо по грађи коју је сакупио и објавио Ново Томић у својој књизи „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” коју је објавила Издавачка кућа „Лагуна”.

СВЕТО МЕСТО – Манастир Вазнесење у Овчарско-кабларској клисури

У данашњој рубрици „Свето место” настављамо са циклусом прича о светињама и манастирима у Овчарско-кабларској клисури, попут манастира Вазнесење на десној обали Западне Мораве. И данашње „Свето место” реализовали смо по грађи коју је сакупио Ново Томић у својој књизи „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” објављеној у Издавачкој кући „Лагуна”.

СВЕТО МЕСТО – Овчарско-кабларски манастир Ваведење

У данашњој рубрици „Свето место” говоримо о Манастиру Ваведење, једном од светиња у Овчарско-кабларској клисури у којем се налазе мошти више светитеља. И данашње „Свето место” реализовали смо према издању Нова Томића „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” које је објавила Издавачка кућа „Лагуна”.