Članaka u kategoriji Свето место

СВЕТО МЕСТО – Манастир Брадача у Браничевском округу

У данашњој емисији „Свето место” говоримо о Манастиру Брадача у Браничевском округу, југоисточно од Пожаревца у коме се налази и, у народу звани, свети извор крај манастирске капеле. И ову емисију „Светог места” реализовали смо по књизи Нова Томића „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” коју је објавила Издавачка кућа „Лагуна”.

СВЕТО МЕСТО – Баре код Пожаревца

Поштовани слушаоци у данашњој емисији „Свето место” започињемо циклус прича о светињама у Источној Србији. После тачно годину дана, када смо у прошлој 2017. години причали о светилиштима у средишњој Србији, од данас започињемо циклус емисија у којима ћемо причати о црквама и манастирима Браничевског, Борског и Зајечарског округа. Овај циклус започињемо са причом и народним предањима забележеним у селу Баре код Пожаревца у којем се налази старо манастириште из Средњег века, покрај њега извор за нероткиње, као и света вода у народу названа „Шарена” или „Карађорђева вода”.
И овај циклус о светим местима Источне Србије реализујемо по књизи Нова Томића „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” коју је у децембру 2016. године објавила Издавачка кућа „Лагуна”.

СВЕТО МЕСТО – Манастири и светиње Централне Србије (Други део)

У данашњој емисији „Свето место” коју реализујемо по књизи Нова Томића „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” говримо о манастирима, настављамо причу о светињама и светим местима Централне Србије, међу којима су и манастири Петковица (Рудничка) и Саринац (у Левчу) који се налазе у нашем крају.
Са овом емисијом завршавамо једногодишњи циклус прича о светим местима у Централне, средишње Србије, а од следеће среде, по Божићу, започињемо причу (такође по књизи Нова Томића) о светињама Источне Србије.

СВЕТО МЕСТО – Манастири и светиње Централне Србије (Први део)

У данашњој емисији „Свето место” коју реализујемо по књизи Нова Томића „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” говримо о манастирима, светињама и светим местима Централне Србије.

СВЕТО МЕСТО – Манастир Црна река

У данашњој емисији „Свето место”, коју реализујемо по књизи Нова Томића „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” говоримо о Манастиру Црна река.

СВЕТО МЕСТО – Манастир Студеница (Трећи део)

У данашњој емисији „Свето место”, коју реализујемо по грађи коју је сакупио и објавио Ново Томић у својој књизи „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба” а коју је пре годину дана објавила Издавачка кућа „Лагуна”, завршавамо причу о Манастиру Студеница.

СВЕТО МЕСТО – Манастир Студеница (Други део)

У данашњој рубрици „Свето место” (коју реализујемо по грађи коју је сакупио и објавио Ново Томић у својој књизи „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба”) данас настављамо причу о Манастиру Студеница у којем се налазе мошти Светог Симеона Мироточивог, Светог Симона (Стефана Првовенчаног) и Свете Анастасије.

СВЕТО МЕСТО – Манастир Студеница (Први део)

У данашњој емисјији „Свето место” (коју реализујемо по грађи коју је сакупио и објавио Ново Томић у својој књизи „Светилишта и надалишта – Чудотворна места и свети предмети у веровању Срба”) започињемо циклус емисија о манастиру Студеница.