Skip to main content

ГОСТОПРИМНИЦА – Протест уметника и уметничких удружења

Асоцијација Независна културна сцена Србије уз учешће бројних уметника и уметничких удружења протествује данас од 12 сати испред Министарства кутлуре реагујући на резултате конкурса за суфинансирање и финансирање културе у Србији. Ми смо о томе говорили са Александром Губашем представником ове асоцијације.

ГОСТОПРИМНИЦА- КРАГУЈЕВЧАНКА АНА МИЛЕТИЋ МОРА У ЈАПАН ПОНОВО, ВЕЋ НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ! ЗА АНИН ЖИВОТ 1321 НА 3030!

На ФБ групи „ЗА АНИН ЖИВОТ“, 3. јуна је објављено: „После неколико месеци борбе, ВАЖНЕ вести стижу из далеког Јапана- Морамо заједно, опет! 🙏🙏🙏
Пошаљи 1321 на 3030, за Анин живот!
Огроман додатни износ је хитно потребан, вероватно пре краја јуна, да досадашња терапија и борба не буду узалудни! Зато је битно је да се вест рашири што више, да опет дигнемо Крагујевац и Србију на ноге.
Идемо, сви, још једном! Шта нам тешко?“

Подсећамо, Крагујевчанки Ани Милетић је дијагностикован злоћудни карцином – Glioblastoma multiforme gradus 4.

Оперисана је на неурохируршкој клиници у Београду 17.6.2022. године, примала хемио и радио терапије али након тога су све опције лечење у нашој земљи биле исцрпљене.

С обзиром да се ради о врло агресивном тумору, било је неопходно да након спроведених терапија у Србији, Ана што пре настави лечење на једној клиници у Јапану, где се примењује иновативна терапија леком Delytact.

У децембру 2022. године Ана је успешно примила прву дозу терапије хируршким путем у болници медицинске истраживачке институције „ИМСУ“ у Јапану.

АНА МОРА НАСТАВИТИ ЛЕЧЕЊЕ ВЕЋ НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ, У ЈАПАНУ. ЗА НАСТАВАК ЛЕЧЕЊА НЕОПХОДНО ЈЕ ОБЕЗБЕДИТИ ЈОШ 250 000 ЕВРА. О АНИНОМ ЗДРАВСТВЕНОМ СТАЊУ И ВАЖНОСТИ НАСТАВКА ЛЕЧЕЊА И БОРБИ СА ВРЕМЕНОМ ДА СЕ НОВАЦ ПРИКУПИ, ГОВОРИМО СА ЊЕНИМ БРАТОМ, ЂОЂЕМ БОЈОВИЋЕМ:

Породица се захваљује свима који су до сада помогли Ани и моли да јој и на даље пруже подршку да Ана из ове борбе за живот изађе као победник!

За Анин живот! Будимо хумани!

Помозимо Ани!

УПЛАТОМ НА ДИНАРСКИ РАЧУН:

160-6000001421741-13

Uplatom na devizni račun:

160-6000001422106-82

IBAN:

RS35160600000142210682

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

https://www.budihuman.rs/korisnik/1321/ana-miletic

ГОСТОПРИМНИЦА – Отворена изложба „Путовање кроз Израел – уметност на улицама Јерусалима и Ханифе“

У Дому омладине јуче је отворена изложба фотографија Александра Ђорђевића „Путовање кроз Израел-уметност на улицама Јерусалима и Ханифе“. Аутор није био присутан, али су говорили председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић и амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан.

ГОСТОПРИМНИЦА – Шта ће бити са Духовским свечаностима ако буде кише?

Најављени концерт Србских православних појаца у оквиру овогодишњих Духовских свечаности синоћ је одложен због кише. Када ће бити одржан концерт, и шта ће бити са осталим најављеним програмима ако кишовити дани потрају питали смо протојереја-ставрофора Милића Марковића, старешину Старе цркве. Концерт се одлаже до септембра, а за предавања је нађено друго решење.

ГОСТОПРИМНИЦА – Пренос Свете архијерејске литургије и литије поводом славе Старе цркве

Светом архијерејском литургијом којом је началствовао Његово преосвештенство епископ шумадијски г. Јован уз свештенство и јеромонаштво Епархије шумадијске, свечаном литијом градским улицама и молитвом узнетом Код крста, те културно уметничким програмом у порти Цркве обележена је овогодишња слава Светотројичне старе цркве и градска слава.Током Свете литургије беседу је произнео ректор крагујевачке богословије протојереј др Зоран Крстић. Уследило је резање колача са овогодишњим колачарима породицом професора у пензији Драгослава Арсенијевића. Након тога је кренула литија крагујевачким улицама до Крста и поред зграде Града, а завршила се повратком у порту Старе цркве где је изведен културно уметнички програм и где су отворене две изложбе. Програм је водио диригент Марко Нешић, а наступали су градски хорови „Мали Лицеум“ и Академски хор „Лицеум“.
(Део овог извештаја представља снимак Радио-телевизије Крагујевац.)

ГОСТОПРИМНИЦА – Светотројичке духовне свечаности у Старој цркви у Крагујевцу

У понедељак, 5.јуна 2023.године, на Духовски понедељак, Стара црква прославиће своју храмовну славу. Тог дана почињу и овогодишње Светотројичке духовне свечаности, а детаљан програм представља нам јереј Ненад Милојевић, члан братства Храма Силаска Светог Духа на Апостоле.

ГОСТОПРИМНИЦА – Да ли је могуће обновити галерију Миливоја Лије Обреновића?

Крагујевац је до пандемије корона вируса имао једног уникатног уметника, који је опет имао уникатну галерију. Реч је о Миливоју Лији Обреновићу који се бавио 3 де карикатуром. Изненада је преминуо у првој години пандемије, а непосредно после његове смрти затворена је његова галерија. Шта се догодило, да ли је могуће обновити је и да ли Крагујевац пропушта да једном уникатвном галеријом побољша своју културну и туристичку понуду причали смо у прилогу који следи са Горданом Вучковић, библиотекарком из Народне библиотеке „Вук Караџић“, Тијаном Петровић, ћерком Лије Обреновића, Зораном Васовићем дирктором Агенције за испитивање, жигосање и обележавање оружја, направа и муниције у чијем је власништву била поменута галерија и са градским већником за културу Миљаном Бјелетићем.

“Oвај прилог је настао у оквиру пројекта “Крагујевачки медији у служби грађана- у потрази за решењима”, који се реализује у оквиру Програма малих медијских грантова који финансира Амбасада САД, а администрира Медиа и Реформ Центар Ниш. Ставови, мишљења и закључци изнесени у пројекту нужно не изражавају ставове МРЦН и Амбасаде САД већ искључиво аутора.“

ГОСТОПРИМНИЦА- Отворен научни скуп “Обреновићи и књижевност“

Уоквиру програма обележавања 200 година од рођења кнеза Михаила Обреновића у организацији Института за књижевност и уметност из Београда, Задужбине „Доситеј Обрадовић“ из Београда, Народне библиотеке „Вук Караџић“ и Народног музеја Шумадије, у здању Старе скупштине у Крагујевцу, јуче је почео дводневни научни скуп под називом „Обреновићи и књижевност“. У присуству представника академске заједнице , научних и културних посленика, скуп је отворио др Драган Хамовић, руководилац научног одељења Српска књижевност и културна самосвест.

Тридесет научника из различитих универзитетских центара, Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Беча, сви удружени око јединствене приче – Обреновићи у књижевности као фикцијски јунаци и Обреновићи као писци документарне прозе и преводиоци, аутори фикцијских текстова, заједничким напорима ће покушати да мапирају основне књижевне теме и укажу на књижевноисторијски значај Обреновића.

Књижевноисторијски скуп је један у низу скупова будући да је ово вишеструко јубиларна година за династију Обреновић, али је ипак први који систематизује знање везано за Обреновиће стављајући фокус на књижевност и попуњава велико неистражено поље у досадашњим дијахронијским прегледима српске књижевности, каже професорка Филолошког факултета у Београду, Драгана Вукићевић, једна од иницијатора одржавања скупа али и уређивача зборника. Идеја о научном скупу настала пре пет година али се чекало право време и право место, а Крагујевац јесте епицентар приче о Обреновићима, истакла је проф. Вукићевић и подсетила да је у Крагујевцу много тога било прво, од Књажевско српске банде, позоришта, првих Новина српских, Лицеума.

Сесије прва два дана научног скупа Обреновићи и књижевност одржаваће се у Конгресном центру хотела „Крагујевац“. Програм научног скупа ће се заокружити читањем најрепрезентативнијих делова текстова о Обреновићима са музичким деоницама као и приказом одеће Обреновића ( Обреновићи речју, музиком и сликом) у Конаку кнегиње Љубице у Београду у среду 31. маја.