Skip to main content

ГОСТОПРИМНИЦА – Премијeра представе „Дивље гуске“ у Абрашевићу

На сцени Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ вечерас ће премијерно бити изведена представа „Дивље гуске“. О темама и питањима које покреће овај комад разговарамо са редитељем, Илијом Степановићем.

ГОСТОПРИМНИЦА – Представљен 12. број „Шумадијских анала“

У Историјском архиву Шумадије представљен је нови 12. број „Шумадијских анала“ који нам као и увек доноси текстове из области историографије, археологије, архивистике и других сродних хуманистичких наука.
О новом броју говорили су Сања Живковић, директорка Историјског архива, Предраг Илић као уредник часописа и неки од аутора: Славко Степановић, Бојана Топаловић, Славица Ђорђевић…

ГОСТОПРИМНИЦА – Обележавање Дана сећања на жртве холокауста

Удружење српско-јеврејског пријатељства „Ахава“ и град Крагујевац организују обележавање Дана холокауста полагањем венаца крај споменика Јеврејским жртвама стрељања у Шумарицама, предавањем у Основној школи „Драгиша Луковић Шпанац“ а у Историјском архиву тим поводом ће бити отворена изложба Јевреји у Крагујевцу. Више о томе председница удружења „Ахава“ Сања Живковић.

ГОСТОПРИМНИЦА – „Добри људи добију велика искушења, али нам је још рано да то прихватимо“

„Медијска пажња којој смо изложени узрокована је нашом трагедијом и нисмо срећни због тога, али видимо да је то начин да се боримо за безбедност друге деце и да нашу и Николинину судбину не доживе остала деца“, истиче на почетку разговора за Радио Златоусти Вера Јанковић, мама Николине која је настрадала када је 7.децембра 2022.године на њу, док је прелазила пешачки прелаз, налетео возач аутомобила који је возио неприлагођеном брзином.

„Невероватно је да ви некоме одузмете живот на пешачком прелазу и да добијете благу која некад буде годину дана у затвору, некад пар месеци са наногицом у кућном притвору. Ниједна казна неће вратити настадалу децу, нити ће бити спокој ни утеха породицама, али због тако благих казни имамо тренд да и млади и старији возе пребрзо у насељеним местима“.

Овакве трагедије дешавају се и даље, готово свакодневно, на улицама и Крагујевца и осталих градова Србије. Стога је породица Јанковић покренула онлајн петицију под називом „Правда за Николину“ у намери да подигну свест људи који нису чули за овакве саобраћајне несреће и да почиониоци тешких кривичних дела у саобраћају буду што пре склоњени са улица.

ГОСТОПРИМНИЦА – Богат програм до краја јануара у организацији Музичког центра Крагујевац

У организацији Музичког центра Крагујевац љубитеље музике до краја јануара очекује више догађаја које нам приближава пр ове крагуејвачке установе културе, Слободанка Боба Шмигић.

ГОСТОПРИМНИЦА – Победник Богојављенског пливања за Крст Часни је Митар Жарковић

На језеру у Шумарицама, по јубиларни, 20.пут, у организацији Епархије шумадијске, Градске турстичке организације и Града Крагујевца, одржано је Богојављенско пливање за Крст Часни. Победник овогодишњег надметања је Митар Жарковић, чију изјаву слушамо у наставку, а за наш радио говори и Сашка Ивковић, вишегодишња учесница ове духовно – спортске манифестације.

ГОСТОПРИМНИЦА – „Суштина Шумадијских зимских игара је дружење“

У Дому у Горњој Сабанти сутра ће свечано бити отворена манифестација „Шумадијске зимске игре 2023“. О концепту ове манифестације, њеном здравственом, едукативном и такмичарском делу разговарамо са гђом Зорицом Јестровић, директорком Центра за стрна жита, институције која организује ову манифестацију.

ГОСТОПРИМНИЦА – У храму Светог Јована Крститеља у Кончареву налазе се честице моштију 13 светитеља

Поводом приближавања празника посвећеном Светом Јовану Крститељу данас за саговорника имамо јереја Срђана Дангузовића, старешину храма Светог Јована Крститеља у Кончареву, који припада Црквеној општини Кончаревачкој, а архијерејском намесништву беличком. Са јерејем Срђаном разговарамо о историјату ове младе светиње, њеним ктиторима, животу ове цркве и благодати у виду чињенице да се у овом храму налазе честице моштију чак тринаест светитеља.