Članaka u kategoriji Гостопримница

ГОСТОПРИМНИЦА – Протојереј ставрофор Милић Марковић о Црном петку, Божићнем посту и одговорности за друге

Данашњи дан неки називају „црним петком“ и позивају нас у компулсивне куповине. Са друге стране данас је и Међународни дан уздржавања од куповине. О чему треба да размишљају хришћани када размишљају о потрошњи питали смо протојереја ставрофора Милића Марковића а успут поразговарали и о Божићнем посту, највећем Лекару и одговорности за друге.

ГОСТОПРИМНИЦА – Зашто су медијски садржаји од јавног интереса – разговор са Јованком Николић, уредницом портала „Глас Шумадије“

Управа града Крагујевца никако не разуме шта је јавни интерес када су у питању медијски садржаји. То показује већ годинама нерасписивањем конкурса за суфинансирање медијских садржаја, али и планирањем ситнине у буџету за ове сврхе. О томе смо разговарали са уредницом и власницом портала „Глас Шумадије“ у Крагујевцу, новинарком Јованком Николић.

ГОСТОПРИМНИЦА – Нови посленик на Њиви Господњој

Јуче је на слави Богословије Свети Јован Златоусти Владика шумадијски г. Јован у чин ђакона увео вероучитеља Марка Петровића из Аранђеловца. Ово је сам почетак свештеничке службе и ево како га је Владика том приликом подучио.

ГОСТОПРИМНИЦА – Поука ђацима јереја Владана Костадиновића на слави Богословије „Свети Јован Златоусти“

Богословија је јуче прославила своју славу Светог Јована Златоустог. Ђацима се обратио беседом њихов професор, јереј Владан Костадиновић.

ГОСТОПРИМНИЦА – Програми СКЦ-а под ванредним околностима

Поводом нових одлука Кризног штаба и пооштрења епидемиолошких мера и промене радног времена крагујевачки СКЦ је приморан да одложи неке од својих програма и садржаја. Ипак, не све јер су неке од својих дешавања померили да се одвијају до 18 сати, „преместили” да се одржавају онлајн а нешто од садржаја и даље емитују на својим друштвеним мрежама, интернет платформама или РТК.
О томе шта од садржаја СКЦ-а можете пратити наредних дана, како и где разговарамо у данашњој „Госторпимници” са Иваном Мараш Јовановић, директорком СКЦ-а.

ГОСТОПРИМНИЦА – Свети Јован Златоусти слава Богословије и нашег Радија – ректор Зоран Крстић

Данас је празник Светог Јована Златоустог, слава крагујевачке Богословије. О овом дану, као и како се обележава у овим, ванредним околностима разговарамо са доктором Зораном Крстићем, ректором Богословије „Свети Јован Златоусти”, који у наредном прилогу говори и о начину рада ове школске установе у време пандемије.
Такође, професор Крстић честита славу и свим нашим слушаоцима јер је данашњи празник, уједно и слава нашег радија и подсећа на мисију Радија „Златоусти” у овим тешким временима.

„НАС НИКО НЕ БРОЈИ“, кажу крагујевачки просветни радници

Унија синдиката просветних радника Крагујевца упутила је јуче захтев градском Штабу за ванредне ситуације да се у школама на територији града одобри извођење онлајн наставе у трајању од две недеље, како би се за то време сузбило ширење вируса међу децом и запосленима.У Унији подсећају да је у протеклих десетак дана, у крагујевачким школама значајно повећан броз заражених вирусом Ковид 19, као и да на наставу не долази велики број ученика, који су у изолацији због контаката са зараженима у породици и школи.
Наводе Гласа Шумадије, за наш радио потврдила је председница овог синдиката, Љиљана Милетић. Њу смо у Гостопримници упитали, има ли званичног одговора Кризног штаба:

ГОСТОПРИМНИЦА- „ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ“ , за Михајла и Димитрије 889 на 3030

У Пешачкој зони, сутра од 10 до 15 сати, одржаће се још један хуманитарни базар, за браћу Михајла (2011) и Димитрија (2015) Краговића, мале Крагујевчане који болују од Леберове хередитарне оптичке неуропатије и којима би одлазак у Турску, на лечење матичним ћелијама могао да спаси животе.
О овој тешкој, прогресивној болести од које болују дечаци којима мишићи рапидно слабе и атрофирају, храњењу на ПЕГ, метаболичкој терапији, изостанку надзора лекара због епидемије коронавируса, изостанку помоћи институција, али и о томе да кад се има воље и љубави постоји и начин да се све то измени, а родитељима и дечацима је за то потребна само још финансијска помоћ суграђана, данас говорим са мајком двојице дечака и једне девојчице, Ружицом Краговић:

Емисије

Prodajni centar