Članaka u kategoriji Гостопримница

ГОСТОПРИМНИЦА- О ОТВОРЕНОМ ПИСМУ МИНИСТРУ ЗДРАВЉА, ЈУГОСЛАВ РИСТИЋ

САВЕЗ САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА КРАГУЈЕВЦА, упутио је десетог фебруара, отворено писмо министру здравља г. Златибору Лончару, следеће садржине:

Г-дине Лончар,
У име десетине хиљада наших чланова, хоћемо да Вам укажемо на стање у
здравству, које је за нас грађане у овом тренутку неприхватљиво. Ово наше обраћање
Вама резултат је жалби грађана који су нам се обратили.
– Мислите ли да је у реду, да у овим условима пандемије, апликација за
заказивање прегледа, за поједине амбуланте, не ради месецима. Тиме су
грађани принуђени да сатима у групи, чекају испред врата лекара. Телефинским
путем нас упућују да дођете и чекате код изабраног лекара. Доприноси ли то
побољшању ситуације? Нама лаицима се чини да би било боље да сваки
грађанин има свој термин код лекара и да има што мање контаката.
– Зашто Клинички центар у Крагујевцу враћа пацијенте упућене на
специјалистичке прегледе уз образложење да им није написано да је „хитно“ и
ако нема пацијената испред амбуланти? Да ли болест треба да дође до те фазе и
постане хитна, да би неко ко деценијама плаћа доприносе за здравствено
осигурање заслужио преглед?
– Зашто се на телефоне за заказивање у Клиничком центру Крагујевац, нико не
јавља?
– Зашто Клинички центар у Крагујевцу помоћним радницима ангажованим на
одређено време није исплатио и онако ниску децембарску зараду?
Молимо Вас да помогнете у решавању ових проблема у Клиничком центру у
Крагујевцу, уопштено у здравству, и олакшате грађанима тешку ситуацију.
Савез самосталних синдиката Крагујевца
Председник
_______________________
Југослав Ристић

О садржини писма и изостанку одговора на исти, говорили смо са председником Самосталних синдиката Крагујевца, Југославом Лончаром:

ГОСТОПРИМНИЦА – Замена котлова на угаљ котловима на гас у Енергетици у Крагујевцу

У Енергетици д.о.о. у Крагујевцу у току је процес замене котлова на угаљ котловима на гас. Овај процес трајаће до почетка наредне грејне сезоне и у плану је да се корисници даљинског грејања у Крагујевцу од новембра 2021.године греју на природни гас, уместо на угаљ. Ова измена неће утицати на висину месечних рачуна за грејање, као ни на квалитет грејања, поручује Срђан Ђокић, директор технологије у Енергетици.

ГОСТОПРИМНИЦА- ЗАЈЕДНИЦА „ЗЕМЉА ЖИВИХ“ у Брајковцу

„Можда звучи чудно, али наркоманија открива неутољиву и неугасиву метафизичку жеђ човекову за смислом и
љубављу. Једино Бог може да задовољи и испуни ову потребу. Без Бога, код наркомана се више него код
других види осећај усамљености и празнине. А ако човек не нађе Бога, он посеже за различитим сурогатима
којима покушава да замени аутентичнисмисао. Сурогатису, међутим, само нека врста медикамената који
на један краћи или дужи период могу да прикрију празнину. Дрога је свакако један од најпогубнијих и
најварљивијих сурогата. Стога, кад неко постане наркоман, то је видљив знак да он нема само психолошки,
него и дубоки духовни проблем. Нажалост, искрено говорећи, наркоманима се код нас мало ко озбиљно ис
љубављу бави. Онису углавном презрени. Једини начин да им се помогне јесте спремност да се с великом
пажњом исаосећањем ослушкују њихове душе, егзистенцијални болови и дубоки вапај за смислом, а то значи
да им се пружи безусловна, јеванђелска, христолошка љубав.“ (Часопис Време, 2009., тада Епископ Порфирије)

Заједница “Земља живих” у Брајковцу, у којој под црквеним надзором живе млади са наркоманским искуством, има посебну пажњу, како у смислу духовне утехе, тако и што им се обезбеђују одговарајући услови за живот. Са излагања на Седници савета Епархије шумадијске, преносимо Вам речи оца Александра Новаковића, духовника ове терапијске заједница:

ГОСТОПРИМНИЦА- О раду Дома Светог Василија Великог у Маршићу

Изузезетно позитивне резултате показује и Дом Светог Василија Великог у Маршићу, који је основан пре неколико година у којем свакодневно свој мира налази више десетина деце са посебним потребама, речено је на Седници епархијског савета.
Више на ову тему, говори протојереј Бојан Димитријевић:

ГОСТОПРИМНИЦА- О раду Издавачке установе Каленић и излажењу епархијског часописа Каленић

У дану када наша Црква прославља Светог Мелетија Антиохијског, великог претходника и учитеља Светог Василија Великог, Светог Григорија Богослова и Светог Јована Златоустог, 25. фебруара 2021. године, у Владичанском двору у Крагујевцу одржана је седница Епархијског савета Шумадијске епархије СПЦ на којој су чланови овог високог органа епархијске црквене самоуправе разговарали о свему што је остварено у свим доменима црквеног живота у Шумадијској епархији током 2020. године.
Dелатности које се обављају у Шумадијској епархији, као што су издавање књига у Издавачкој установи “Каленић”, излажење епархијског часописа “Каленић”, функционисање епархијске радио станице Златоусти, функционисање предузећа “Црквене шуме” и делатност хуманитарног фонда Доброчинство, добиле су позитивну оцену чланова Епархијског савета уз истицање да све ове установе битно доприносе побољшању свих видова црквеног живота.
Колегиница Гордана Јоцић, преноси нам изјаву са Седнице гђе Драгице Божовићо раду Издавачке установе Каленић, као и изјаву г. Негослава Јованчевичћа, заменика главног и одговорног уредника часописа Каленић о излажењу овог епархијског часописа у претходној години:

ГОСТОПРИМНИЦА – Изложба Ђанијевих радова у Храму Светог Саве на Врачару и Малом ликовном салону

Награђивана поставка „Снови Хиландара” крагујевачког јувелира и уметника биће прва изложба у Храму Светог Саве на Врачару. Истовремено у Малом ликовном салону Галић излаже циклус слика под називом „Игра анђела прва изложба – 11 дана”.
У Храму Светог Саве на Врачару, данас у понедељак, 1. марта, биће први пут отворена једна ауторска изложба. Част и признање да буде први излагач у овом велелепном Храму припала је Славољубу Ђанију Галићу, јувелиру и уметнику из Крагујевца чији је рад на овој колекцији благословио блаженопочивши патријар Павле.
Биће то прилика да се јавност поново сретне са јединственом и непоновљивом колекцијом – изложбом „Снови Хиландара” а која се састоји од 33 експоната, израђених комбинацијом манастирских крхотина, племенитих метала и драгог камења. Сваки експонат излаже се у посебној и специјално израђеној витрини, што ће у монументалном амбијенту ове светиње додатно истаћи имагинацију и свевременост ауторове поруке.
За експонате ове изложбе Славољуб Галић Ђани је награђен Ђурђевданском наградом (Крагујевац, 2008.), наградом Вукове задужбине (Београд, 2009.) и наградом Капетан Миша Анастасијевић (Нови Сад, 2009.).
Отварање изложбе „Снови Хиландара” је у Храму Светог Саве у 18 сати а Ђанијеви радови ће бити изложени на Врачару до краја месеца.
Четири дана раније, у четвртак, 25. фебруара у Малом ликовном салону крагујевачког Народног музеја отворена је изложба слика Славољуба Галића Ђанија под називом „Игра анђела прва изложба – 11 дана”. Реч је о поставци 11 слика, такође оплемењенима предметима и артефактима из Хилндара формата 80 пута 60 сантиметара. Крагујевачка поставка Галићевих радова биће изложена у Малом ликовном салону до 18. марта.

ГОСТОПРИМНИЦА – Да ли пацијенти који су прележали корону требају и када да се вакцинишу

Нашем радију јављали су се бројни слушаоци са питањем да ли пацијенти који су прележали корну требају и када да се вакцинишу. О томе нам говори највећи стручњак за ову област доктор Небојша Арсенијевић, вирусолог и професор Медицинског факултета.
Такође, наше слушаоце је интересовало и то да ли прележани ковид мења нешто у избору вакцине за коју су се раније определили. Доктор Арсенијевић сматра да не, а по његовом досадашњем искуству и сазнањима најбоља је кинеска вакцина „синофарм”. Послушајте и због чега.

ГОСТОПРИМНИЦА – Исхрана опорављених од ковида и да ли они који су недавно прележали корону могу да посте Велики пост доктор Драган Васиљевић

Све је већи број наших суграђана који су прележали Ковид-19. Тим поводом доктор Драган Васиљевић, нутрициониста и директор крагујевачког Института за јавно здравље, специјалиста за здраву исхрану говори у данашњој „Гостопримници” како треба да изгледа правилна исхрана оних који су прележали ковид.
Оно што посебно интересује слушаоце Радија „Златоусти” је и питање да ли особе које су недавно прележале корону могу да посте скорашњи Велики, Васкршњи пост. Послушајте шта о томе каже стручњак за правилну исхрану али и верујући човек, наш гост доктор Драган Васиљевић.

Емисије

Prodajni centar