Članaka u kategoriji Гостопримница

ГОСТОПРИМНИЦА – Свечано потписивање решења за суфинансирање програма верских заједница

У згради Града Мирко Чикириз, помоћник Градоначелника обавио је данас свечано потписивање решења о суфинансирању 13 програма верских заједница. Финансираће се 11 програма Српске православне епархије шумадијске, један Епархије жичке, и један Римокатоличке цркве у Крагујевцу. Ево шта је на овом скупу говорио г. Мирко Чикириз.

Најстарији храм Римокатоличке заједнице налази се управо у Крагујевцу. Они су добили средства Града за препокривање крова на цркви Светог Јосипа који је прокишњавао. О томе више жупник Штипо Винојчић.

Ректор крагујевачке богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић причао је о средствима које је добила Богословија.

ГОСТОПРИМНИЦА – Најава изложбе рукотворина у Ботаничкој башти

У суботу, 15. маја, око 11 сати у Ботаничкој башти организује се још једна изложба рукотворина радова наше креативне суграђанке Сузане Горјанац. О изложби и даљим плановима разговарамо са ауторком.

ГОСТОПРИМНИЦА – Чуда светог Василија Острошког

До данашњег дана не престају да се дешавају чудновате ствари над моштима светог Василија Острошког. Послушајмо о његовим чудима.

ГОСТОПРИМНИЦА – Житије Светог Василија Острошког

Данас славимо Светог Василија. Послушајмо његово житије.

ГОСТОПРИМНИЦА- Признање „Абрашевићу“ стигло из Москве

O признању које је из Москве стигло за Дан града Ђурђевдан у Центар за неговање традиционалне културе „Абрашевић” Крагујевац, о онлајн учећу Абрашевића на манифестацијама културе и уметности које су организовале установе културе из Москве и других крајева Русије и наставку сарадње са руском публиком, говорили смо са Владом Ђорђевићем, директором ЦЗНТК Абрашевић:

ГОСТОПРИМНИЦА-„2019. и 2020. ваздух је у Крагујевцу био у категорији један“

Обавеза јединица локалних самоуправа у којима је ваздух треће категорије је да донесу План квалитета ваздуха и Краткорочни акцони план заштите квалитета ваздуха а на основу Закона о заштити ваздуха. Имајући у виду да је ваздух пре три године био треће категорије, град Крагујевац је путем тендера изабрао консултантску агенцију „Двопер“ да изради стратешка документа која су данас у оквиру Јавне расправе представљена јавности

За израду План квалитета ваздуха у агломерацији Крагујевац из градског буџета издвоје је милион и 200 хиљада динара, а након Јавне расправе биће упућен Министарству животне средине РС на сагласност.

ГОСТОПРИМНИЦА – Мисионарско писмо светог владике Николаја о побусаном понедељку

Како је свети владика Николај одговорио једном вернику на питање о побусаном понедељку кога данас прослављамо, као васкрс упокојених у Господу.

ГОСТОПРИМНИЦА – Одломак са богослужења у храму Светог Саве на Аеродрому, поводом храмовне славе

Његово преосвештенство епископ шумадијски началствовао је данас Светом архијерејском литургијом којом је у храму Светог Саве на Аеродрому обележена храмовна слава. Након литургије одржана је саборна литија око храма, а затим и молитва и свечано резање колача. Послушајмо део овог богослужења.

Емисије

Prodajni centar