Članaka u kategoriji Гостопримница

ГОСТОПРИМНИЦА – О феномену вампиризма у СКЦ-у

У среду, 16. септембра на Летњој сцени СКЦ-а одржано је књижевно вече и разговор о делима писца Александра Тешића. Тема разговора била је код нас увек популарна фолклористика „Вампири у српској традицији и делима Александра Тешића”.
Александар Тешић, један од наших најпопуларнијих и најплоднијих писаца жанра епске фантастике позван је на захтев његових читалаца као гост СКЦ-а. Познат је као предан истраживач нашег усменог књижевног и културног предања и аутор трилогије „Косингас”, која је доживела своје стрип и радиодрамско обличје, затим трилогије „Милош Обилић”, двотомног романа „Клетва Каинова”, романа „2084”, „Горолом”…
О Тешићевом стваралаштву говорио је Ненад Глишић, организатор вечери испред СКЦ-а а за наш радио сам Тешић прича о феномену вампиризма у свету и код нас.

ГОСТОПРИМНИЦА – Драган Јовановић Данилов, лауреат награде „Ђура Јакшић”

Као што је на отварању овог здања и најављено у „Кући Ђуре Јакшића” крагујевачка Народна библиотека је започела циклус представљања добитника награде која носи име овог славног сликара и писца. У среду, 16. септембра у Карађорђевој улици угостили су Драгана Јовановића Данилова, песника који је ову награду добио 2019. године за збирку „Ум подивљале реке”.
У данашњој „Гостопримници” послушајте изјаве Мирка Демића, директора Народне библиотеке који је за наше слушаоце представио рад Драгана Јовановића Данилова и самог песника, лауреата награде „Ђура Јакшић” који говори о томе колико за њега значи ово признање али и својим уметничким „везама” са Крагујевцом.

ГОСТОПРИМНИЦА- Мурал у Краљеву посвећен херојима с Кошара подсећа да битка и даље траје

„Борци на Кошарама су, као пук мајора Драгутина Гавриловића који је у Првом светском рату одлуком Врховне команде био избрисан из бројног стања, сами себе избрисали из бројног стања и витешки се борили за Србију. Знали су да се боре за њене светиње, за своје породице, свој народ. Свакога тренутка, и до задњега, без изузетка су били спремни да свој живот, по оној Лазаревој „није важна сила која нас напада него светиња коју бранимо“, дају за отаџбину. Дешавало се да по седам дана нису излазили из рова ни зарад физиолошких потреба и гинули уз речи „за Србију вреди погинути“, „и мртви ћемо бранити ову земљу“ или „ми одлазимо у рај, јер овде је пакао“, што су Кошаре истински биле.“

У ноћи између 14. и 15. септембра, у Краљеву, мурал посвећен херојима с Кошара, који је требало да свечано буде откривен на Дан обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, је оскрнављен. Информацију је, након незваничне објаве на 90.5 МХЗ пред свечано отварање мурала, дан касније и званично потврдио Војислав Вукашиновић, председник Удружења ратних војних инвалида, учесник битке на Кошарама који у тој бици био рањен у главу 17. маја 1999. године.

ГОСТОПРИМНИЦА – Сабор новог богомољачког покрета у Кусадаку – кратка изјава и. Петра (Драгојловића)

По Благослову Просвећеног Епископа шумадијског Г. Јована, у суботу 12. септембра 2020. године у Манастиру св. Архангела Гаврила у Кусадку код Младеновца, одржан је обновљени Богомољачки Сабор. Баш као што је то био случај и у време св. Владике Николаја, Сабор је почео светом Литургијом којом је началствовао свештеник Марко Аћимовић парох селевачки, уз саслужење свештеника др Марка Јефтића из Младеновца и домаћина, јеромонаха Петра (Драгојловића), игумана светиње. Ево краће изјаве коју је дао за колеге из Радија Словољубве.

ГОСТОПРИМНИЦА – Срија без ГМО – два закона, 20 година

У Свечаном салону града Крагујевца представљен је пројекат „Србија без ГМО – два закона, 20 година“ Удружења „Први први на скали“ чију је реализацију подржао град Крагујевац. Део пројекта су предавања на којима ће крагујевачкој јавности, поред осталог истакнути стручњаци представити своја дугогодишња истраживања везана за генетски модификоване организме, њихов утицај на пољопривреду и економију. У име града Крагујевца на конференцији су говорили Стефaн Никезић, члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине, и Дејан Милошевић, оснивач Удружења „Први први на скали“ и аутор пројекта.


ГОСТОПРИМНИЦА – Округли сто „Мере за културу” у СКЦ-у

Доба короне изгледа да је све изменило. Све… сем односа према кутури. Колико пута вам се догодило да у последње време видите најаву за неку манифестацију, концерт, представу, изложбу… а одмах потом да је отказана, одложена…
И у време ванредних мера и ситуација утисак је (а, он не вара) да о култури нико „не води рачун”. Због чега се културне манифестације своде и подводе под „забаву” или пореде са приватним слављима попут свадби и рођендана, спортских дешавања и утакмица… Како то да организатори културних манифестација добијају контрадикторне смернице о одржавању њихових програма са различитих адреса „надлежних органа”, хоће ли уопште ико икада да дефинише могућности њиховог одржавања и како…, само су нека од питања на које су покушали да одговоре учесници јучерашњег (понедељак, 14. септембра) округлог стола под радним називом „Мере за културу”.
На округлом столу који је уживо преношен на фејсбук страници СКЦ-а учествовали су представници градски културних институција (а, многи и нису), организатори уметничких програма, манифестациа и концерата, медији…
Само се наравно, нико задужен да им да бар неке од одговора није појавио.
У данашњој „Гостопримници” чућете изјаве Иване Мараш Јовановић, директорке СКЦ-а као иницијатора, организатора и домаћина овог скупа и Весне Абадић, директорке Универзитетске библиотеке као једне од учесника округлог стола.

ГОСТОПРИМНИЦА – Почетак сезоне и у Театру

Сутра, у уторак, 15. септембра овогодишњу сезону започиње и крагујевачки Књажевско-српски театар. У септембру ће се играти представе: „Дневник једног лудака”, „Блитва и кромпир”, „Башта сљезове боје” и „Ко нема у вугла, гугла”. Све представе се играју искључиво на Великој сцени „Јоаким Вујић” а публици ће бити „доступно” свако треће седиште. О почетку сезоне, репертоару али и мерама безбедности и превенције у позоришту разговарамо са Јованом Перић, организаторком програма нашег Театра.

ГОСТОПРИМНИЦА – Гостовања у Словенији и Хрватској и почетак сезоне у Позоришту за децу

Прошле недеље ансамбл крагујевачког Позоришта за децу вратио се са гостовања у Словенији где су наступили на престижном 31. међународном мариборском фестивалу. Наредне недеље учествоваће на загребачком ПИФ-у луткарском фестивалу са најдужом традицијом на овим просторима. О гостовањима у Словенији и Хрватској али и почетку сезоне 16. септембра са премијером „Царевог заточника” Милоша Јагодића која је одложена 11. марта и радом на новој премијери комада „Бамби” у сарадњи са чешким редитељем Јакобом Максимовим разговарамо са директорком ове куће Јеленом Стојановић Патрногић.

Емисије

Prodajni centar