Skip to main content

ГОСТОПРИМНИЦА – Национална служба за запошљавање расписала 12 јавних позива

Национална служба за запошљавање Србије расписала је 12 јавних позива путем којих ће, кроз директну финансијску подршку послодавцима и незапосленим лицима, у мере активне политике запошљавања у овој години бити укључено више од 23 000 лица, а за ове намене планирано је издвајање од 7,75 милијарди динара.

О детаљима ових јавних позива разговарамо са Бојаном Вучетић, организатором образовања одраслих и ПР-ом при Националној служби за запошљавање у Крагујевцу.

ГОСТОПРИМНИЦА- Промоција зборника „Ђурђевданско састајање”

Удружење писаца Крагујевца вечерас у 18 сати, у Народној библиотеци, промовисаће зборник „Ђурђевданско састајање”. О промоцији и овом зборнику, говоримо са Раденком Бјелановићем, председником Удружења писаца Крагујевца:

ГОСТОПРИМНИЦА – Ретроспективна изложба „Драгољуб – Драган М. Савић“ у Народној библиотеци „Вук Караџић“

На галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ вечерас ће, у 18 сати, бити отворена ретроспективна изложба „Ин мемориам: Драгољуб – Драган М.Савић“. Организатори изложбе су Народна библиотека „Вук Караџић“ и Свет стрипа, а детаљније о изложби и стваралаштву Драгољуба Савића сазнајемо у разговору са његовим сином, Михаилом Савићем.

ГОСТОПРИМНИЦА – ИЗЛОЖБА „СТУДЕНИЦА“

У петак, 12. априла 2024. године у 19.30, у Галерији Центра за културу „Градац“ у Рашки, биће отворена изложба цртежа-акварела, под називом СТУДЕНИЦА, ауторке Биљане Вуковић.

Преко 100 радова изложених на овој изложби (преко 100) само су део цртежа-акварела насталих током 2021, 2022. и 2023. године у Студеници.

Посвећеност, оданост и дубока инспирација коју уметница, деценијама уназад, налази у манастиру Студеница, веома је слојевита и снажна. Од духовности и идентитета места до узвишене уметности која усхићује, од нарочитог осећања и вековног духа времена до прелепе природе, брда и шума, ливада и пропланака, па кроз све мене годишњих доба, живу промену боја и кроз тамошњу посебну светлост…

Након уводних речи кустоскиње Соње Милићевић, на отварању изложбе публици ће се поред ауторке, обратити и Љиљана Дугалић, књижевница и ауторка текста у каталогу.

ГОСТОПРИМНИЦА – Духовно здравље и духовне болести – предавање др Драгана Стаменковића у Младеновцу

У Младеновцу, при Цркви Успења Пресвете Богородице одржано је ново великопосно вече током којег је предавање на тему „Духовно здравље“ и „Духовне болести“ изнео протођакон др Драган Стаменковић. Ово предавање ћемо у целини емитовати наредне недеље, а данас слушате два уводна одломка.

ГОСТОПРИМНИЦА – Развој паметних градова у Србији

Пројекат Путовање у паметнију будућност: Изградња паметнијих и одрживијих заједница у Србији у организацији Нордијске пословне алијансе започет је у блиској сарадњи четири нордијске амбасаде у Србији (Данска, Финска, Норвешка, Шведска). Партнери на пројекту су Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), Стална конференција градова и општина (СКГО), а све под крилатицом заједничких вредности иновативности, одрживости и инклузивности. Велику подршку пројекту пружају Министарство за информисање и телекомуникације и Министарство за државну управу и локалну самоуправу.

Као седиште Државног дата центра, Крагујевац је изабран као почетна тачка лансирања пројекта. Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић свечано је отворио догађај и истакао:

Главни циљ пројекта је креирање Мапе пута за развој паметних градова у Србији, рекла је Ива Петровић, извршна директорка Нордијске пословне алијансе

“Дошло је време паметних градова, у којима нам савремена технологија омогућава да град прочитамо. Важно је доћи до оптималних решења која ће задовољити потребе свих грађана, а при томе уштедети време, енергију и новац”, навео је градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

Медијима су се обратиле и амбасадорке Шведске и Данске.

ГОСТОПРИМНИЦА- „КОФЕР МИСЛИ“ ДРАГАНЕ МАРТИНОВИЋ

Крагујевчанка, Драгана Мартиновић, у суботу 13. априла са почетком од 18 часова, у Књажевско-српском Театру (Даничићева 3), поделиће са својим суграђанима виђење своје нове књиге „Кофер мисли”, а самим тим и поглед на живот и све оно што га чини лепим. О перспективи њеног преиспитивања граница, те истини и слободи, као и универзалним животним питањима, дебатоваће и рецезент Никола Гамилец и професорка Љубица Жикић. Цео догађај увеличаће својом изведбом класичне музике, виолинисткиња Елена Рамљак и пијаниста Богдан Милошевић.

Драгана Мартиновић гошћа је данашњег издања емисије Гостопримница:

ГОСТОПРИМНИЦА – протојереј – ставрофор др Зоран Крстић отворио „Разговоре о вери“

У Свечаној сали Епархијског двора у петак 5.априла 2024. године, после 30 година, поново су покренути „Разговори о вери“. Предавање о значају крштења и постављању духовних приоритета одржао је протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, ректор Богословије „Свети Јован Златоусти“ у Крагујевцу, нагласивши да је ово тек први у низу разговора о вери које ће убудуће водити свештеници епархије шумадијске.