Članaka u kategoriji Гостопримница

ГОСТОПРИМНИЦА – 130 година Добровољног ватрогасног друштва

Свечаном академијом одржаном јуче (у недељу, 10. децембра) у Хотелу „Крагујевац” обележено је 130 година од оснивања Добровољног ватрогасног друштва (тада – Противпожарне дружине) Крагујевац. Тим поводом гост у данашњој „Гостопримници” Радија „Златоусти” је Драгош Радовановић, председник ДВД Крагујевац.

ГОСТОПРИМНИЦА- Дани Абрашевића

ЦЗНТК „Абрашевић“ и ове године низом програма обележава 112. годину постојања. На тему програма и планова за предстојећу годину, говоримо са Марком Лазовићем, директором уметничког програма Абрашевића.

ГОСТОПРИМНИЦА – Еко фестивал Центра за еколошко образовање и одрживи развој

Еко фестивал Центра за еколошко образовање и одрживи развој, други фестивал еколошких представа,почиње у суботу, 9. децембра у 10 сати.
На тему Фестивала, говорили смо са Миланом Габарићем, председником удружења ЦЕООР.

ГОСТОПРИМНИЦА – Награда глумици Сањи Матејић на међународном фестивалу у Русији

На недавно завршеном 14. међународном позоришном фестивалу „Мост пријатељства” који се одржава у руском граду Јошкар Ола представа крагујевачког Театра „Бајка о мртвој царевој кћери” коју је по тексту Николаја Кољаде режирао Бошко Димитријевић добила је чак две награде – за савремено „читање” текста и за женску глумицу, која је припала Сањи Матејић за улогу Риме. Са лауреаткињом Сањом Матејић (која је иначе, за ову ролу и раније награђивана на интернационалним позоришним смотрама) разговарамо о томе шта за њу значи ово признање, какав су пријем имали у Русији (био је више него хладан), и о томе хоће ли ова представа – која је најдуже на репертоару нашег позоришта „живети” и даље на матичној сцени.

ГОСТОПРИМНИЦА – Промоција романа француске литерарне звезде у успону

Француска књижевница (мађарског порекла) Нина Јаргекова промовисала је прексиноћ у СКЦ-у роман „Двојно држављанство” за који је добила престижну награду „Флор” која се додељује за најбоље прозно дело на француском говорном подручју за претходну годину. Њена књига, први превод на страни језик доживела је баш код нас (у издању „Архипелага”), а њена литерарна турнеја по Србији отпочела је баш у Крагујевцу. У прилогу који следи послушајте изјаве Ненада Глишића, уредника књижевних програма СКЦ-а, Гојка Божовића, књижевног критичара и саме ауторке (наравно, уз помоћ преводилаца). Одломке из романа „Двојно држављанство” чијату студенти ФИЛУМ-а са катедре за Француски језик и књижевност.

Гостопримница- Сајам аутомобила на Шумадија сајму

Дванаести по реду „Сајам аутомобила- Ауто експо“ биће организован на Шумадија сајму, од 8. до 10. децембра. О броју излагача, премијера, сајамским попустима и прогаму, говори Зоран Недељковић, директор Сајмишта.

ГОСТОПРИМНИЦА – „Досије Вихор” књига о обрачуну са српским „либералима”

Пред заиста препуном Галеријом крагујевачке Народне библиотеке, у петак, 1. децембра промовисана је књига Николе Карталовића „Досије Вихор”. Реч је о књизи која се са личног и (ауто)биографског аспекта бави са обрачуном ондашњег врха комунистичке партије са такозваним „српским либералима” 1972. године. Никола Карталовић, нашим старијим слушаоцима познат је каовисоки функционер ондашње фабрике „Црвена застава” и секретар градског комитетета. А на овој вечери, и у прилогу који следи послушаћете изјаве и делове разговора о „Досијеу Вихор” (иначе, званичан назив Карталовићевог полицијског досијеа): историчарке Латинке Перовић, новинара Мијата Лакићевића, Душана Величковића (издавач књиге), Драгана Јовановића и Бранета Карталовића, новинара „Политике” и модератора вечери који је и син аутора „Досије Вихор”.
Одломак из књиге на почетку прилога читала је Ана Антонијевић, организатор програма у Народној библиотеци „Вук Караџић” у Крагујевцу.

ГОСТОПРИМНИЦА- 40 година постојања Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, обележава 2. децембра своју славу и 40 година постојања. О програму прославе, студентима, студијским програмима и плановима за наредну годину, говорили смо са проф. др Предрагом Чановићем, деканом Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.