Članaka u kategoriji Дуго топло лето

ДУГО, ТОПЛО ЛЕТО – Први веспа скуп Крагујевац

Крагујевачки клуб љубитеља и возача култног италијанског двоточакаша „веспе” постоји већ три године. Када су се оснивали били су „гости” наше емисије „Дуго, топло лето”. У овој, данашњој емсији „Дугог, толог лета” последњој ове сезоне најављујемо њихов први, званичан скуп „Веспа скуп Крагујевац 2019” који ће се одржати овог викенда и на коме ће се окупити стотинак веспаша из читаве Србије.
О томе како и где ће дочекати госте, обавезном дефилеу кроз граду, занимљивој и за многе Крагујевчане новој локацији на којој ће се скуп одржати али и како су замислили и осмислили читаво дешавање разговарамо са једним од организатора Владимиром Крњевићем из крагујевачког веспа клуба.

ДУГО, ТОПЛО ЛЕТО – „Жичка хрисовуља” песнику Владимиру Јагличићу

Највише признање Жичког духовног сабора и једну од најпрестижнијих књижевних награда у Србији ове године добио је крагујевачки песник Владимир Јагличић.
На празник Преображења Господњег, у понедељак, 19. августа у Манастиру Жичи песнику Владимиру Јагличићу додељена је награда Жичка хрисовуља, као највише признање Жичког духовног сабора „Преображење” и једна од најзначајнијих књижевних награда код нас.
Јагличићу је ова награда додељена по образложењу чланова жирија „за поезију укорењену у своме језику и духовном позиву“.
О Јагличићевој поезији говорили су др Драган Хамовић, председник жирија за доделу награде, и песник Ђорђо Сладоје. Они су присутнима предочили значај постојања аутентичне, ненаручене поезије, која одолева приземним укусима свакодневнице. Глумац Миломир Недељковић говорио је одабране стихове лауреата, док је у музичком делу програма учествовао Градски хор „Црвчанин”.
Архијерејски заменик Епископа жичког протојереј-ставрофор Љубинко Костић је у име Епископа честитао песнику, и казивањем одабраних стихова из богатог стваралаштва Јагличићевог нагласио вредност домета ових поетских исказа. Награду „Жичка хрисовуља”, 28. по реду, песнику Владимиру Јагличићу доделио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.
О престижној награди „Жичкој хрисовуљи” која се додељује за песничка дела која у себи спајају традиционалне и савремене токове српског песништва али и другим актуелним апсектима његовог песничког и преводилачког рада разговарамо са писцем Владимиром Јагличићем у данашњој емсији „Дуго, топло лето” Радија „Златоусти”.

ДУГО, ТОПЛО ЛЕТО – Настасија Петковић, млада научница

Поштовани слушаоци гошћа наше данашње емсије „Дуго, топло лето” је наша млада суграђанка, научница Настасија Петковић која се управо вратила из Кракова где је учествовала у занимљивом међународном научном пројекту. Настасија, сада студент завршне године физике у Београду од малена се бави науком, више пута је учествовала у истраживачком програму наше Петнице и занимљива су њена поређења и како сама каже конкурентност Петнице са научним програмима за младе у свету.
О томе како је било у Кракову, на ком пројекту је учествовала, ко је све боравио на том институту током лета и како су млади из читавог света сарађивали али шта је на њу оставило утисак сем научног истраживања разговарамо са нашом данашњом гошћом Настасијом Петковић, чија је велика љубав сем науке и опера па ћемо на крају емисије послушати њено извођење арије Мизете из Пучинијеве опере.

ДУГО, ТОПЛО ЛЕТО – Милан Чимбуровић, Крагујевчанин на Фарским острвима

Поштовани слушаоци гост данашње емсије „Дуго, топло лето” је наш суграђанин Милан Чимбуровић који већ више од две деценије живи и ради на Фарским острвима. Чимбуровић је школу завршио у Крагујевцу, студирао у Београду али га је спортски, фудбалски пут одвео прво пут Мађарске а потом и на Фарска острва. Тамо је после играчке каријере постао и тренер, често је и наш колега, коментатор и консултант када су у питању медијски преноси сусрета са нашим клубовима и репрезентацијом а у данашњој емисији „Дугог, топлог лета” кроз разговор о Фарским острвима и Фаранима, њиховим обичајима, клими, храни и начину живота покушаће да нам приближи ову далеку, али и не тако и толико хладну земљу, у сваком смислу, колико је овде уврежено мишљење. Избор музике „потписује” наша стална сарадница Наталија Маринковић.

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – Основан Женски фудбалски клуб „Раднички”

Прошлог месеца одржано је у Француској светско фудбалско првенство за жене у коме су победиле играчице Сједињених америчких држава. Чак и најпреданије љубитеље овог спорта изненадио је број гледалаца како на самим стадионима тако и крај ТВ екрана. Женски фудбал је у огромној експанзији.
истовремено у нашем граду основан је Женски фудбалски клуб „Раднички 1923”.
О оснивању овог клуба настављача „Шумадiје 1903”, УЕФ-иним прописима да поред мушких клубова морају постојати и њихови женски „парњаци”, популарнoсти женског фудбала у свету али и код нас у Србији и Крагујевцу, историјату овог спорта који није тако мали, успеху крагујевачких играчица широм света али и наравно плановима за нову сезону у данашњој емсији „Дуго, топло лето” разговарамо са Данијелом Милорадовић, директорком Женског фудбалског клуба „Раднички 1923”, тренером првог тима Предрагом Стојановићем и Радишом Милорадовићем, спортским директорем овог клуба.
Избор „фудбалске” музике „потписује” наша сарадница Наталија Маринковић.

ДУГО, ТОПЛО ЛЕТО – Чешко српски камп у организацији Цревног крста и Јужноморавске регије

И ове године, по шеснаести пут у сарадњи Црвеног крста Крагујевац и Јужноморавске регије, крагујевачка деца су боравила у Чешко-српском кампу у месту Хутиско Соланец. На овом кампу, млади Крагујевчана су кроз разне едукативне радионице, које се одвијају углавном у природи, имали прилику да се упознају са чешком културом и стекну нове другаре, науче њихов језик али и репрезентују нашу културу, историју и обичаје. Као и сваке године деца су у кампу боравила у пратњи дугогодишњих волонтера Црвеног крста а у данашњој емсији „Дуго, топло лето” имаћете прилике да чујете утиске неких од њих.
Пре свега о самој сарадњи и како је она зачета говориће нам Агата Живојиновић, стручни сарадник крагујевачког Црвеног крста и координатор овог пројекта. Са децом је и ове године у Чешкој боравила као вођа пута и пратилац Слађана Ђукановић, учитељица у школи „Вук Стефановић Караџић”, дугогодишња активисткиња Црвеног крста а своје импресије поделиће са нама и ученице Сара Кнежевић и Сташа Трајковић којима је ово други боравак у овом кампу.
Избор музике потписју Наталија Маринковић.

ДУГО, ТОПЛО ЛЕТО – Меморијални „Рок реквијем” у Дому омладине

Гост данашње емсије „Дуго, топло лето” је познати крагујевачки рок музичар, бас гитариста Дарко Лукић. Повод за његово гостовање је манифестација „Рок реквијем” коју Лукић већ годинама са пријатељима и сарадницима организује сваког 14. јула. Наиме, на жалост тог дана су пре 35 година у словеначком месту Дивача у једној од највећих железничких несрећа старе Југославије страдала и тројица младих Крагујевчана Слободан Тодоровић Тода, Небојша Шимунић Шима и Александар Михаиловић Цика. Тодоровић и Шимунић, Шима и Тода како су их пријатељи и колеге звали били су изузетно преспективни музичари, „рок звезде у успону” како се тада казивало. У спомен на своје прерано преминуле пријатеље Дарко Лукић је и прошле недеље на дан њихове погибије уприличио „Рок реквијем” у препуном крагујевачком Дому омладине. Били су присутни бројни музичари и пријатељи који су још једном показали да Тодина и Шимина музика није заборављена. И у данашњој емсији „Дугог, топлог лета” слушамо неке од њихових нумера у избору Дарка Лукића, који је подсетио на њихове прерано прекинуте каријере, заједничке рок почетке и кратко се осврнуо на овај битан и важан период не само крагујевачке већ и српске рок сцене.

ДУГО, ТОПЛО ЛЕТО – Стрит арт и инонежански фолклорни ансамбл у СКЦ-у

Студентски културни центар Крагујевац организује „Стрит арт перформанс” који почиње данас 12. јула на Летњој сцени СКЦ-а. Након прошлогодишње успешне акције и лепог дружења, и ове године у СКЦ-у стварају уличну уметност кроз перформансе, цртање графита, и музички програм.
У недељу, 14. јула на Ђачком тргу испред Гимназије у 20 сати и 30 минута Студентски културни центар Крагујевац угостиће јединствени фолклорни ансамбл „Крида Будаја”, из Индонезије, на заједничком концерту фолклора са Академским фолклорним ансамблом Светозар Марковић. У данашњој емисији „Дуго, топло лето” разговарамо са Јеленом Крстић, уредницом сценских програма СКЦ-а и Христином Николић Мурти, нашом Крагујевчанком, магистарком лингвистике која већ годинама живи у Индонезији, тренутно Џакарти, и која ће нам представити не само њихов фолклорни ансамбл, већ и неке сегменте њихове традиције, плеса, животне филозофије и наравно, националне кухиње.

Емисије

Prodajni centar