Skip to main content

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – Пети БАШ театар у Дому омладине

Фестивал професионалних позоришних трупа и независних продукција БАШ театар, пети по реду, отпочео је синоћ и трајаће до 6.септембра у Крагујевцу.

О програму разговарамо са Александром Петковићем, организатором БАШ театра.

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – Удружење бораца Шумадије организује манифестацију „Шумадија 2022″“

Удружење бораца Шумадије и ове године, традиционално, по осми пут, организује манифестацију „Шумадија 2022“ која представља републички куп борачких удружења Србије у стрељаштву, у дисциплини ваздушна пушка, пикадо и бацање камена с рамена, а упоредо ће се одржати и такмичење у кувању војничког пасуља .

Свечано отварање и почетак такмичења је у недељу, 4.септембра 2022.године у 10 сати, у порти цркве у селу Ресник.

О статусу бораца који су учествовали у ратовима 1990-1999.године, о броју настрадалих без којих је Крагујевац остао у тим сукобима, хуманитарним акцијама које организују и добровољним акцијама давања крви, разговарамо са Драганом Павловићем, председником Удружења бораца Шумадије.

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО- ОБРАЋАЊЕ РЕКТОРА БОГОСЛОВИЈЕ КРАГУЈЕВАЧКИМ ЂАЦИМА

По устаљеној пракси наше Свете Цркве и ове године служи се молебан са призивом Светога Духа за почетак школске године у свим храмовима града Крагујевца. Крагујевачка Богословија, примила је и ове године нову генерацију богослова, а ученици су почетак школске године обележили литургијским сабрањем и молебаном, зајено са својим епископом, ректором и професорима, свештенством, члановима породице и осзталим верним народом, у храму Светог Саве на Аеродрому. У наставку слушате обраћање протојереја ставрофора проф. др-а Зорана Крстића, ректора Богословије, ђацима:

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – Градски камерни хор „Лицеум“ прима нове чланове

Музички центар Крагујевац организује аудицију за пријем нових чланова у Градски камерни хор “Лицеум”.

Сви заинтересовани кандидати морају да имају завршену макар средњу музичку школу, одређене вокалне способности, вештину читања са листа и могућност певања у квартету.

“Лицеум” ће свим кандидатима дати познату хорску композицију коју треба да припрема за аудицију, као и списак песама од којих треба да припреме једну са којом ће се представити.

Пријаве трају до 5. септембра, а заинтересовани кандидати могу да их пошаљу на маил
office@muzickicentar.rs.

Аудиција ће бити одржана 15. септембра, у 19 часова, у кабинету за музичку културу у Основној школи “Светозар Марковић”.

Детаље о начину пријављивања за аудицију за пријем у „Лицеум“ појашњава нам Катарина Станковић, диригент Градског камерног хора „Лицеум“ и професор на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – Изложба „О фабрикама и радницима“ у Крагујевцу

Спомен-парк „Крагујевачки октобар“, Музеј науке и технике и Музеј Југославије представљају изложбу „О фабрикама и радницима“ која ће бити отворена у Крагујевцу, у Музеју „21. октобар“ 2. септембра у 18 часова.

Изложба је првобитно отворена крајем 2021. године у Музеју науке и технике и Музеју Југославије.

Изложба је настала као производ сарадње два музеја, у жељи да, на одабраним примерима индустријског наслеђа, комплексну тему индустрије сагледају из више перспектива.

Кроз поставку је представљена индустријализација на територији Србије од њених почетака, средином 19. века, до данас. Један од сегмената посвећен је војној и аутомобилској индустрији, које су посебно биле развијене у Крагујевцу. Припремио ју је кустоски тим: Ада Влајић и Рифат Куленовић из Музеја науке и технике и Јована Недељковић и Радован Цукић из Музеја Југославије.

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО- НАЧЕЛНИК ШКОЛСКЕ УПРАВЕ КРАГУЈЕВАЦ О НОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ

Начелник Школске управе Крагујевца, Горан Јоксимоћ, пред почетак школске 2022/2023 најавио је очекивања и могуће изазове:

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – Последњи час Школе стрипа у недељу

Последњи час школе „Свет стрипа“ при Канцеларији за младе, а у оквиру манифестације „Лето у граду за децу и омладину“ одржава се у недељу, 28. августа. О овој школи, полазницима и самом стрипу разговарамо са Миланом Јовановићем, једним од предавача.

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – Слава храма Успења Пресвете Богородице у Влакчи

Више храмова у Епархији шумадијској слави у недељу своју храмовну славу, а један од њих је и храм Успења Пресвете Богородице у селу Влакча где ће Његово преосвештенство епископ шумадијски г. Јован у послеподневним сатима резати колач. О овом празнику, селу Влакчи и наравно, о најважнијем, молитвеном сабрању и обраћању Пресветој Богородици разговарали смо са протонамесником Слободаном Радивојевићем.