Skip to main content

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – „Човек неспособан за читање није слободан“

По чему се овај почетак школске године разликује од претходних? Да ли је школа место на ком деца треба да се уче врлинама и вредностима? Како данашње ученике, свикле на дигиталну реалност, приволети „аналогној“ реалности у учионици? Где се, у контексту квалитета образовног система, налазимо као друштво?

Ово су само нека од питања која отварамо у разговору са професором филозофије у Првој крагујевачкој гимназији, гдином Сашом Миленићем, који ће у оквиру Госпојинских свечаности, 16.септембра од 18ч, у Свечаној сали Саборног храма одржати предавање „Да ли је могућа школа без саблазни?“

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – Отворене Великогоспојинске свечаности

Ми прослављамо Ону која је најславнија од свих људских бића створених у свим световима. Нема тог бића људског којe се појавило на овој плавој планети, коме је толико узвишених славопоја, песмопоја и похвала написано и отпојано, као у славу Оне, која је сместила несместивог у утробу своју, Оне, која је измирила Творца и творевину Његову, Оне која је на свет донела Сина Јединородног, Бога живог, Марија Богородица Приснодјева.

У Њену славу и част, братство Саборног храма, благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, уз помоћ и подршку Града Крагујевца, организовало је четрнаесте по реду Великогоспојинске духовне свечаности.

У поподневним часовима одслужено је вечерње богослужење у Саборном храму, а у 18 часова, организовано је Великогоспојинско вече, уз присуство Преосвећеног Владике Јована, протојерја – ставрофора Зорана Крстића, ректора Богословије Свети Јован Златоусти, протојереја – ставрофора Рајка Стефановића, свештенства Града Крагујевца, помоћника градоначелника за сарадњу са црквама и верским заједницама Господина Мирка Чикириза. Академију је отворио протојереј Марко Јефтић, парох младеновачки, пригодном беседом о Мајци Божијој.

Славље је настављено сплетом песама и игара Шумадије, у којем су учешће узели: ЦЗНТК – Абрашевић. Одломке из беседе Светог Владике Николаја Епископа жичког и охридског изговорио је крагујевачки глумац Аврам Цветковић, песму „Деца неба“, отпевала је Андреа Јаковљевић, ћерка свештеника Марка Јаковљевића, осмог пароха крагујевачког при Саборном храму у Крагујевцу. Програм је водио вероучитељ Предраг Обровић.

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – Карикатура Миће Милорадовића освојила Гран При на 28. Међународном салону антиратне карикатуре

Карикатуриста Милета Мића Милорадовић из Крагујевца добитник је гран прија “Весник мира” 22. Међународног салона антиратне карикатуре “Крагујевац 2023“. Његова карикатура проглашена је најбољом на овогодишњем Салону и добиће новчану награду од 1.500 евра коју дарује Међународна асоцијација градова „Весник мира“.

На конкурсу за 22. Међународни салон антиратне карикатуре “Крагујевац 2023“ приспело је 1.008 радова 427 аутора из 47 држава са свих континената. Одлуку о најбољима донео је жири у саставу Иштван Келемен, карикатуриста из Мађарске, председник, Југослав Влаховић, карикатуриста, иллустратор и дизајнер, професор Шпиро Радуловић, карикатуриста, Никола Констандиновић, карикатуриста и Миодраг Стојиловић, новинар и публициста, председник Савета Салона.

Они су одлучили да буде награђено 10 аутора антиратних карикатура. Поред тога биће додељено и пет диплома Салона ауторима, чији су радови били у најужој конкуренцији за награде.

Награде ауторима најбољих радова овогодишњег Међународног салона антиратне карикатуре биће уручене на изложби која ће бити отворена 20. октобра на манифестацији „Бдење“ у Музеју „21. октобар“, уочи одржавања „Великог школског часа“ посвећеног сећању на стрељане невине грађане 1941. у Другом светском рату у Шумарицама.

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – У ТОКУ ЈЕ САНАЦИЈА ВЕЛИКОГ ДИМЊАКА ВТЗ-а

у каквом си стању заштићени споменици културе Крагујевца и Шумадије? Како тече санација Великог димљака и зашто су Крагујевчани ово чекали од 2007, односно од бомбардовања 1999.? Шта је са осталим културним добрима од изузетног значаја и има ли разлога за бригу побуђену лошим искуством? Да ли је Завод задовољан изгледом две фасаде у центру града? Како протиче лето у раду Завода за заштиту споменика културе Крагујевац, говоримо са Ненадом Карамијалковићем, директором Завода:

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – Фотографија „Трем“ у најужем избору на фото – конкурсу при Националној географији

Наша суграђанка, Јелена Павловић, ауторка је фотографије „Трем“ која је у најужем избору на фото-конкурсу при „Националној географији“. Јелена за наш радио појашњава како је настала поменута фотографија, а приближава нам и концепт фејсбук групе „Дешавања у нашем граду“, чији је администратор, а која међу члановима има око 11.000 Крагујевчана.

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – Отворена изложба „Други балкански рат на фотографијама и документима“

Јуче је у Народној библиотеци „Вук Караџић“ отворена изложба ,,Други балкански рат на фотографијама и документима“ .Овом изложбом обележава се 110. годишњица Другог балканског рата и Брегалничке битке, најважније ратне операције током Другог балканског рата.
Аутор изложбе је проф. др Дејан Антић, историчар и професор Филозофског факултета у Нишу, који је представио поставку публици.

На питања о ктитици Балканских ратова као освајачких, као погрешних потеза Николе Пашића, и као ратова у којима је Србија изгубила много људи др Антић је рекао:

Изложбу је отворио генерал-мајор Милорад Ступар патриотским говором:

Организатори изложбе су Историјски архив Шумадије Крагујевац и НБ „Вук Караџић“. У име града Крагујевца најпре се обратио градски већник за културу г. Миљан Бјелетић:

После Бјелетића говорила је и директорка Историјског архива Шумадије Сања Живковић:

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – „Традицијом у свет“ са Сузаном Горјанац

у данашњем издању емисије „Дуго топло лето“ разговарамо са Сузаном Горјанац, власницом ткачке радионице „Етно стил Горјанац“. О подршци коју је ова радионица добила и од Града Крагујевца и Министарства културе Републике Србије, значају очувања старих заната и колико је захтевно направити неки одевни предмет на разбоју, сазнајемо у данашњoј емисији.

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – „Поклоничка путовања доносе духовну корист“

Фонд „Ходочашће“ Епархије Шумадијске, Храм Свете Тројице односно Стара црква у Крагујевцу и агенција „Индекс турс“, од 11. до 13.августа 2023.год. организују поклоничко путовање светињама Црне Горе. На овом ходочашћу поклоници ће походити следеће светиње: манастир Подмаине, Ждребаоник, Острог, Дајбабе и Милешеву. Са јерејем Стефаном Дамјановићем, парохом Старе цркве, који ће водити верни народ на ово поклоничко путовање, говоримо о значају ходочашћа и разлици између поклоњењу светињама у сопственој, и организацији Цркве.