Skip to main content

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО- ПРОТОНАМЕСНИК ДРАГАН ПОПОВИЋ О СВОЈОЈ КЊИЗИ „БИОЕТИКА СМРТИ“ КОЈА ЋЕ БИТИ ПРОМОВИСАНА У ПОНЕДЕЉАК (у прилогу и линк за директни пренос промоције)

Са благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, књига “Биоетика смрти – Утилитаризам и православље”, протонамесника Драгана Поповића, објављена је у заједничком издању Института за европске студије и Издавачке установе Епархије шумадијске “Каленић”.
Књигу, насталу као “резултат богословског трагања за одговорима на нимало лака и једноставна биоетичка питања у вези са трансплантацијама органа, као дела једне шире биоетичке области свршетка човековог живота”, аутор разврстава у три одвојене целине. “Бавећи се најпре проблемом претпостављене сагласности у контексту “теологије људских права”, а затим и питањем мождане смрти као политичко-идеолошког питања савременог, постмодернистичког света, посматраног из богословске перспективе и, на крају, испитивањем етике утилитаризма Питера Сингера чији принципи умногоме утврђују секуларну биоетику – са нарочитим освртом на свршетак човековог живота”, протонамесник Драган Поповић расуђивања на поменуте теме сматра изазовом упућеним “другачијим и/или допуњујућим мишљењима, у циљу дијалошког напредовања у истини која ће нас ослободити, не само од заблуда незнања већ и превара и лажи лукавога”.

Промоција књиге „Биоетика смрти“ протонамесника Драгана Поповића, докторанда Богословског факултета Универзитета у Београду, биће одржана у понедељак, 25. јула 2022, од 12 сати, у Свечаној сали Института за европске студије, у Београду.
О књизи ће говорити рецензенти књиге: др Миша Ђурковић (Институт за Европске студије), проф. др Јован Бабић (Филозофски факултет Универзитета у Београду) и протојереј ставрофор проф. др Зоран Крстић (Православни Богословски факултет Универзитета у Београду), као и аутор.

Презентација се може пратити уживо као и путем линка:
https://us02web.zoom.us/j/81931369917?pwd=RTJvK0dOSlA5dzB1Q0wxWndGUEpKQT09&fbclid=IwAR1teVY6qnvtC_jXKyn2xPAGA2BG70DXXG6PKAhaHBWNxFwfaHSdjlxggNE#success

Протонамесник Драган Поповић у овонедељном гостовању у Јутарњем програму Студија Б, у разговору „на биоетичке теме“, поручио је:

БИОЕТИКА – ШТА ЈЕ ЦИЉ ТРАНСПЛАНТАЦИЈЕ ИЗ БИОЕТИЧКЕ ПЕРСПЕКТИВЕ?

У последњем издању емисије Биоетика које посвећује теми трансплантације, презвитер Драган Поповић посебну пажњу посвећује питању будућности трансплантације и циљу трансплантације из перспективе биоетике:

БИОЕТИКА- Осмо издање, ТРЕАНСПЛАНТАЦИЈА ОРГАНА

„Да ли је прича о трансфузији и трансплантацији прича о Добром Самарићанину?“ и „Колику ће цену платити човек зарад продужетка овоземаљског живота?“, теме су и питања о којима говори презвитер Драган Поповић у најновијем издању емисије:

БИОЕТИКА- 7. идање ТРАНСПЛАТАЦИЈА ОРГАНА

„Читав духовни живот јесте божанска трансфузија крви, светотајинска и метафоричка, и трансплатација божјег дела у човекову ипостас. И сваки духовник је, у овом контесту, хематолог и трансплататор.“, пише митрополит Николаус Хаџиниколау у делу „Слободни од генома“, делу које је, за епархијску издавачку установу Каленић, на српски превео аутор и саговорник емисије Биоетика, презвитер Драган Поповић.
Седмо издање ове емисије је прво од два издања у ком презвитер Драган Поповић говори о трансплатаији органа:

БИОЕТИКА- ЕУТАНАЗИЈА, пето издање

ДОБРА СМРТ или ДАВЉЕЊЕ ОМЧОМ ПРОЛАЗНОСТИ, како ју је Митрополит Николаос Хаџиниколау назвао, ЕУТАНАЗИЈА, тема је петог издања емисије БИОЕТИКА.
Након претходног издања, у коме је презвитер Драган Поповић говорећи о зачећу подвукао да је човек и душа и тело и да Бог у истом тренутку Адама ствара и душевно и телесно, у данашњем издању о овом јединству, односно односу душе и тела говоримо из угла смрти. „У проширењу овоземаљског (мисли на медицинске технологије), игноришући природу и реалност душе, одузимају јој метафизички смисао“, блежи Митрополит. Шта је „реалност душе“ и шта када је однос душе и тела поремећен? Односно, какав је однос душе и тела у случају када је једно од ова два болесно?, нека су од питања на која одговара саговорник и аутор емисије, презвитер Драган Поповић:

БИОЕТИКА- БИОЕТИЧКИ ПРИСТУП РЕПРОДУКТИВНИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА, четврто издање

Шта је садржај и објекат репродуктивних технологија и шта је њихова сврха?
Митрополит Хаџиниколау, делу „Слободни од генома“ (Каленић 2014), наводи да постоје три области репродукције на које репродуктивне технологије имају утицај: плодност, неплодност и дијагноза стања, или истраживање на ембрионима.
Како бисмо груписали методе репродуктивних технологија у времену када се више бавимо методом (како?), уместо кључним питањем свих духовних сфера – зашто? Шта је оно што у етичком смислу повезује ове методе? Митрополит Хаџиниколау наводи да су „СВЕ ОВЕ МЕТОДЕ У ЕТИЧКОМ СМИСЛУ ПОВЕЗАНЕ СА МОГУЋНОШЋУ ПОЈАВЉИВАЊА ДИЛЕМЕ ПРЕКИДА ТРУДНОЋЕ“.
Да ли је бездетност болест? И који је то тренутак кад се од човека, из Божје перспективе, очекује интервенција, у виду медицине?
„Практична димензија репродуктивних технологија није оно што изазива мистично страхопоштовање. Страх од незамисливих последица, а још више од прекорачења,опасних експеримената са непознатим и изнад свега, субституисање Бога у најделикатнијем делу стварања“- Како наћи границу између лечења болесних и поверења у багодат Божју? Само су нека од питања на која одговара презвитер Драган Поповић, аутор емисије Биоетика.

БИОЕТИКА- БИОЕТИЧКИ ПРОБЛЕМИ ПОЧЕТКА ЖИВОТА, треће издање

У данашњем издању говоримо о биоетичким проблемима почетка живота.
„Да ли је брак последица смрти, како је сматрао Свети Јован Златоусти, а подсећа митрополит Николаос Хаџиниколау? Како по учењу хришћанске антропологије почиње живот? Шта је услов његовог почетка и зашто настаје? Зашто Бог ствара Еву? Ако је човек створен по икони Божијој, како је онда мушко и женско? И шта ако зачеће изостане?“, само су неке од тема које у овом издању отвара презвитер Драган Поповић, аутор и саговорник емисије Биоетика.