Са благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, књига “Биоетика смрти – Утилитаризам и православље”, протонамесника Драгана Поповића, објављена је у заједничком издању Института за европске студије и Издавачке установе Епархије шумадијске “Каленић”.
Књигу, насталу као “резултат богословског трагања за одговорима на нимало лака и једноставна биоетичка питања у вези са трансплантацијама органа, као дела једне шире биоетичке области свршетка човековог живота”, аутор разврстава у три одвојене целине. “Бавећи се најпре проблемом претпостављене сагласности у контексту “теологије људских права”, а затим и питањем мождане смрти као политичко-идеолошког питања савременог, постмодернистичког света, посматраног из богословске перспективе и, на крају, испитивањем етике утилитаризма Питера Сингера чији принципи умногоме утврђују секуларну биоетику – са нарочитим освртом на свршетак човековог живота”, протонамесник Драган Поповић расуђивања на поменуте теме сматра изазовом упућеним “другачијим и/или допуњујућим мишљењима, у циљу дијалошког напредовања у истини која ће нас ослободити, не само од заблуда незнања већ и превара и лажи лукавога”.

Промоција књиге „Биоетика смрти“ протонамесника Драгана Поповића, докторанда Богословског факултета Универзитета у Београду, биће одржана у понедељак, 25. јула 2022, од 12 сати, у Свечаној сали Института за европске студије, у Београду.
О књизи ће говорити рецензенти књиге: др Миша Ђурковић (Институт за Европске студије), проф. др Јован Бабић (Филозофски факултет Универзитета у Београду) и протојереј ставрофор проф. др Зоран Крстић (Православни Богословски факултет Универзитета у Београду), као и аутор.

Презентација се може пратити уживо као и путем линка:
https://us02web.zoom.us/j/81931369917?pwd=RTJvK0dOSlA5dzB1Q0wxWndGUEpKQT09&fbclid=IwAR1teVY6qnvtC_jXKyn2xPAGA2BG70DXXG6PKAhaHBWNxFwfaHSdjlxggNE#success

Протонамесник Драган Поповић у овонедељном гостовању у Јутарњем програму Студија Б, у разговору „на биоетичке теме“, поручио је: