Skip to main content

РАДИО ПОЗОРНИЦА – „Три сестре“ Видосава Стевановића

У данашњој емисији слушате драму „Три сестре“ Видосава Стевановића у режији Марка Мисираче. У реализацији учествовале глумице Мина Стојковић, Сања Матејић и Марија Ракочевић. Спикер Предраг Обровић. Снимање и монтажа Добрица Андрић и Радио Златоусти.

Видосав Стевановић рођен је 27. јуна 1942. године у Цветојевцу код Крагујевца. Он је песник, приповедач, романсијер, драмски писац, аутор више од двадесет књижевних дела, једне политичке биографије, бројних есеја и мноштва текстова. Његове књиге преведене су на двадесетак језика широм света. Стевановић је повремено писао и за европске новине као што су Ле Монде, Либератион, Ел Паис и Еџпресен.

Пре одласка из Србије почетком деведесетих Стевановић је добио више књижевних награда као што су Награда „Иво Андрић“ за приповетке и Нинова награда за роман. У Француској је носилац одликовања витеза реда уметности и литературе за целокупно књижевно дело.

Након објављивања прве збирке приповедака, Видосав Стевановић постаје у естетичком, интелектуалном и програмском смислу једна од најважнијих појава на југословенској књижевној сцени. Зачетник је новог правца у литератури који назива фантастични реализам. Прогањан је, оспораван, забрањиван, истовремено цењен и повремено награђиван. Осамедесетих година је са успехом руководио издавачким кућама БИГЗ и Просвета из Београда.

Од 2007. године живи између своје куће поред Крагујевца и Париза. Издавачка кућа Кораци и град Крагујевац објављују његова Сабрана дела у 15 томова, прекинувши тако цензуру која је трајала готово двадесет година. 2009. отворен је Клуб Видосав, удружење грађана које ће се бавити организовањем књижевних вечери, изложбама, концертима, представљањем књига, школом писања, музичком школом.

Аутор је и више од петнаест радио драма и драмских адаптација прозе реализованих за Радио Београд, те више позоришних комада и монодрама. Између осталих, драма „Ноћас је ноћ“ изведена је у Југословенском драмском позоришту а драма „Кофер наше мајке“ у Народном позоришту у Београду.

РАДИО ПОЗОРНИЦА – „Кугин вилајет“ Марије Пeјин

„Кугин вилајет“ назив је драме ауторке Марије Пејин која ће данас, у режији Марка Мисираче бити изведена у Радио позорници. У реализацији су учествовале глумице Марија Ракочевић, Сања Матејић, Мина Стојковић, Милица Ђорђевић и Анастасија Ђорђевић и глумац Чедомир Штајн. Спикер Предраг Обровић. Снимање и монтажа Добрица Андрић.

Марија Пејин рођена је 1989. године у Београду. Дипломирала је Драматургију на Академији уметности у Новом Саду.
Пише поезију, драме, сценарије као и позоришне, филмске и књижевне критике и есеје.
Драма „Песник, апаш и профет (Сан у екстази Раке Драинца)“ победила је на конкурсу за 18. коло едиције Првенац, крагујевачког СКЦ-а, за прву књигу аутора млађих од 35 година.
Иста драма изведена је на Стеријином позорју, 2019. године у форми јавног читања, а у режији Ивана Вање Алача и извођењу дипломираних глумаца и студената Академије уметности.
Монодрама „Кугин вилајет“ објављена је у часопису Кораци, 2020. године. Слушајте уживо на www.radiozlatousti.rs
Представа „Кугин вилајет“ изведена је у продукцији Савременог позоришта Крагујевац, у октобру 2020. године.
Пише књижевне критике за интернет портал Комуна линкс.
Једна је од уредница интернет магазина Из офф–а.
Чланица је Удружења драмских уметника Србије.
Живи и ствара у Крагујевцу.

РАДИО ПОЗОРНИЦА – „Одлетећу сутра“, Чедомир Штајн

У новој емисији, која је на програму у суботу, 20. новембра, у 11 сати, на таласима Радија Златоусти, слушате драму „Одлетећу сутра“ Чедомира Штајна у режији Марка Мисираче. У реализацији учествовали глумци Милош Крстовић и Никола Милојевић.
Чедомир Штајн је рођен у Крагујевцу 5. маја 1983. године. Глумом је почео да се бави као члан Академског позоришта СКЦ-а у Крагујевцу. Дипломирао је глуму на Академији лепих уметности у Београду. Током студија је похађао школу пантомиме, а постаје и члан трупе „Београдски пантомимичари“ са којом има више десетина наступа широм земље. Касније је био на усавршавању пантомиме у Театру Форма у Вроцлаву. Од 2004. је сарадник а од 2006. године стални члан ансамбла Књажевско-српског театра у Крагујевцу. У матичној кући остварио је улоге у више од 30 представа. 2021. године добио је годишњу награду Књажевско-српског театра. Остварио је више улога у представама Позоришта за децу из Крагујевца. Учествовао је у неколико драмских поема и представа изведених на Великом школском часу у Шумарицама. Руководио је разним драмским и пантомимским радионицама. Аутор је текста и редитељ представе за децу „Господин Окати“ у продукцији Културног и развојног центра „Супермама“ (данас „Бард Театар“) из Крагујевца. Драма „Одлетећу сутра“ је његов други изведени текст. Остварио је више улога у играним и ТВ филмовима и ТВ серијама.

РАДИО ПОЗОРНИЦА – „Заврзлама“, Мирко Демић

У данашњој емисији слушате драму „Заврзлама“ Мирка Демића у адаптацији и режији Марка Мисираче. Драма је настала из мотива Демићевог романа „Слуге хировитог лучоноше“ и својеврсни је омаж необичном крагујевачком новинару између два рата, Миловану Пантовићу Гандију. У реализацији учествовали глумци Књажевско-српског театра: Милош Крстовић, Чедомир Штајн, Ненад Вулевић, Марија Ракочевић, Сања Матејић, Мина Стојковић, Богдан Милојевић, Александар Милојевић и Аврам Цветковић. Спикер Предраг Обровић, снимање и монтажа Радио Златоусти. Производња октобар 2021.

РАДИО ПОЗОРНИЦА – „На трагу“ Никола Милојевић

У данашњој емисији слушате драму „На трагу“ Николе Милојевића у адаптацији и режији Марка Мисираче. У реализацији учествовали глумци Књажевско-српског театра: Милош Крстовић, Чедомир Штајн, Сања Матејић, Ненад Вулевић и Александар Милојевић. Спикер Предраг Обровић, снимање и монтажа Радио Златоусти. Производња октобар 2021.

Никола Милојевић

Рођен je 15. децембра 1976. године у Крагујевцу. Глумом почео да се бави као члан Академског позоришта СКЦ-а у Крагујевцу. Дипломирао глуму на Академији лепих уметности у Београду у класи Петра Зеца.
Члан је ансамбла Књажевско-српског театра у Крагујевцу од 2003. године. У матичној кући остварио је више од 40 улога, а наступао је и у продукцијама Босанског народног позоришта Зеница, Краљевачког позоришта, Казалишта Вировитица и Позоришта за децу у Крагујевцу.
Учествовао је у поемама „Уста светилишта“ Борислава Хорвата, „Између неба и земље“ Видосава Стевановића, „Игре бројева“ Мирка Демића и „Изрешетане душе“ Венка Андоновског на Великом школском часу у Шумарицама. Учествовао је у ТВ серијама „Мој рођак са села“ и „Монтевидео, Бог те видео!“, документарно-играним ТВ филмовима „Црна Зора“ и „Доба Дунђерских“ и играним филмовима „Монтевидео, видимо се!“ и „Пуцњи у Марсеју“.
Добитник је Годишње награде Књажевско-српског театра 2007. године и Похвале Књажевско-српског театра 2011. године. На Фестивалу првоизведених представа у Алексинцу награђен је као глумац вечери за улогу Лорда Штуфорда у представи Негри 2019. године.
Објавио је збирке песама „Последње игре слепих“ (у издању Нове светлости из Крагујевца, 1995. године) и „Ноћна историја“ (у издању СКЦ-а из Крагујевца). Поезију објављивао у часописима: Кораци, Мостови, Летопис матице српске и Живот. Удружење драмских писаца Србије из Београда доделило му је Награду „Бранислав Нушић“ за 2016. годину за драмски текст „На трагу“. Праизведба овог драмског текста у режији Ненада Гвозденовића одиграна је у Београдском драмском позоришту 2018. године. Исте године текст је објављен у едицији Савремена српска драма, број 54.
Преводи са пољског језика (Пастушевски, Војачек, Галчињски, Асник, Цезари Бушман). Превео на српски језик два позоришна комада Јарославе Пулинович „Наташино маштање“ и „Ја сам победила“.

Суфинансирано средствима Министарства култре и информисања.

РАДИО ПОЗОРНИЦА – „Копродукција“, Ђорђе Милосављевић

У данашњој емисији слушате драму „Копродукција“ Ђорђа Милосављевића у режији Марка Мисираче. У реализацији учествовали глумци Књажевско-српског театра: Ненад Вулевић, Богдан Милојевић и Чедомир Штајн. Спикер Предраг Обровић, снимање и монтажа Радио Златоусти. Производња септембар 2021.
Ова радио драма почетак је нашег представљања драмског опуса завичајних писаца.
Ђорђе Милосављевићје рођен 1969. године у Ивањици. Дипломирао је драматургију и сценарио на Факултету драмских уметности у Београду 1997. године. Студирао је и историју уметности на Филозофском факултету у Београду.
Као ђак Прве крагујевачке гимназије режирао је по текстовима Ежена Јонеска „Жак или покорност“ и „Строги наџор“ Жана Женеа у ад хок позоришној групи „Природно вулгарни“. Бавио се и глумом у АП „Бранко Крсмановић“ (играо у Пинтеровом „Планинском језику“ и Бондовим „Спасенима“).
Дебитовао је као сценариста у целовечерњем омнибус филму „Пакет аранжман“ у режији Ивана Стефановића, Дејана Зечевића и Срдана Голубовића, премијерно приказаног у фебруару 1995. Драма „Света апокалипса“ у режији Славице Урошевић изведена му је децембра 1994. у Драмском студију Дома омладине у Крагујевцу.
У Књажевско-српском театру у Крагујевцу досад су му изведене драмеГола Вера у режији Југа Радивојевића и Контумац или Берман и Јелена у режији Жанка Томића, те властита драматизација сопственог романа Ђаво и мала госпођа у режији Жанка Томића.
Аутор је оригиналних или адаптираних сценарија за више од 20 дугометражних играних филмова и исто толико телевизијских серија. Аутор је драмског текста Нисам крив што сам жив изведеног на Великом школском часу у Шумарицама 2018. године у режији Слађане Килибарде.
Овај пројекат је суфинансиран из Буџета Републике Србије- Министарства културе и информисања. Ставови изражени у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

РАДИО ПОЗОРНИЦА – „Изгубљени акт“ и „Песник“ Карела Чапека

У позоришном представљању Карела Чапека данас настављамо са његовим једночинкама „Изгубљени акт“ и „Песник“. Редитељ Марко Мисирача. Изводе глумци Књажевско српског театра: Никола Милојевић, Чедомир Штајн и Богдан Милојевић.