Članaka u kategoriji Небо на земљи

НЕБО НА ЗЕМЉИ – 11.02.2018.

Да би показали своју побожност и своју веру, верници се клањају, благосиљају и исповедају Божанство Исуса, за кога верују да је у светим тајнама; а да би своје славословље учинили блиставијим користе се Пророковим речима: Благословен који долази у име Господње. Бог Господ и јави се нама… Научивши шта доброг пастира разликује од вука пророк Давид још издалека благосиља Онога који долази у име Господње. А Господом сматра Оца и вели да Онај који се појавио јесте сам Бог. Тим речима и верници благосиљају Христа на литургији, који долази и који се пред њима појављује.
О литургији, молитви, празнику Света Три Јерарха, Сретењу, Страшном суду и незнабошцима.

НЕБО НА ЗЕМЉИ – 4.02.2018.

О чему нам све не говори Недеља о блудном сину? Говори и о нашем спокојству и пуноти у дому Оца небеског, и о нашем безумном напуштању Очевог покровитељства ради необуздане слободе, и о богатом наслеђу који човек има без обзира на своју непокорност, о непромишљеном траћењу тог богатства на свакакве непотребности, и о крајњем осиромашењу као последици тога траћења. Она говори и о томе како човек, освестивши се и дошавши к себи, промисливши и решивши да се врати многомилостивоме Оцу, са љубављу бива примљен и враћен у своје првобитно стање. И ко неће овде за себе наћи благу и корисну поуку? Тема блудног сина, месопусних задушница, литургије, молитве, духовне поуке сачињавају данашњи садржај емисије Небо на земљи.

НЕБО НА ЗЕМЉИ – 28.01.2018.

Какав је смисао свете Литургије, пита се свети Никола Кавасила и одговара:
Чин савршавања ових светих тајни садржан је у претварању евхаристијских дарова у Тело и Крв Христову. Циљ овог претварања је освећење верних који кроз те дарове примају отпуштање греха, постају наследници Царства небеског и стичу остала добра.
Припрема и допринос верних за савршавање овог чина и за постизање реченог циља јесу молитве, појања, читања светих списа и уопште све оно што се на свештени начин изговара пре и после освећења часних дарова. Јер, иако нам Бог све своје светиње даје на дар – а да ми њему претходно ништа нисмо пружили, него оне заиста јесу његови дарови – Он ипак захтева од нас да обавезно будемо спремни да их примамо и да их сачувамо и не предаје нам своје освећење ако немамо у себи одговарајућег расположења. На такав начин Он нас крштава, помазује, храни и предаје дарове са своје страшне трпезе закључује свети Никола Кавасила.
У данашњој емисији говоримо и о припремним недељама за Велики пост. Репризирамо Светосавску посланицу владике Јована, као и још један разговор Милана Ајдаревића са јерејем Зораном Врбашким. Ту су и наше редовне рубирке: недељно јеванђеље, тумачење јеванђеља, блок молитви. Емисију прирпемила Гордана Јоцић, чита Дејан Ђусић.

НЕБО НА ЗЕМЉИ – 14.01.2018.

Данашња емисија доноси нам причу о недељи као литургијском дану и празнику. Осим овога говоримо и о светом Јовану, а ту су и редовне рубрике Јеванђеље и тумачење Јеванђеља.

НЕБО НА ЗЕМЉИ – 24. 12. 2017.

У данашњој емисији слушамо о матрицама. Посебно о томе како је старац Тадеј размишљао о односима родитеља и деце. Редовне рубрике су Јеванђеље, Тумачење јеванђеља, блок молитви…

НЕБО НА ЗЕМЉИ – 17.12.2017.

Данашња емисија посвећена литургијским темама говори осим о литургији и о страдању. Репризирамо разговор Милана Ајдаревића и јереја Зорана Врбашког.

НЕБО НА ЗЕМЉИ – 10.12.2017. године

Емисија у којој говоримо о литургијским темама данас говори о нелитургијским хришћанима.

НЕБО НА ЗЕМЉИ – 03.12.2017. године

У данашњој емисији се бавимо уклањањем супротности између вечности и времена кроз евхаристијско виђење и схватање света.