Skip to main content

НАШИ РАЗГОВОРИ – Преглед догађаја у Епархији шумадијској са протојерејем-ставрофором Милићем Марковићем

Прослава Осам векова Српске православне цркве 1. октобра на Опленцу, освећење храма Светог великомученика Герогија у Шумарицама, освећење брвнаре у Даросави, капеле у Венчацу, прослава 10 година Радија Златоусти, 30. година хора Старе цркве у Јагодини и 20 година Опленачког хора и разни други догађаји обележили су календарску 2019. годину по Грегоријанском календару. О еим догађајима у Прегледу године разговарамо са протојерејем-ставрофором Милићем Марковићем.

НАС ДВОЈЕ СМО ЈЕДНО – Како прихватити друго и различито

Гост наше последње емисије из серијала „Нас двоје смо једно, посвећеног емотивним везама и партнерству са особама са инвалидитетом је свештеник Немања Младеновић из Храма Светог Саве на Аеродрому. Отац Немања одговара на наша различита питања али нас учи и како да прихватимо Друго и различито.

НАС ДВОЈЕ СМО ЈЕДНО – Приче са форума

У нашој данашњој емисији посвећеној емотивним везама са особама са инвалидитетом, покушали смо да оживимо приче са разних интернет форума где се људи оглашавају причајући о овим темама сасвим искрено.

НАС ДВОЈЕ СМО ЈЕДНО – Радомирова прича

Домија и Ану, тачније Радомира и његову супругу Ану, као и њихово двоје деце Ању и Давида познајем годинама. Доми је особа са инвалидитетом. Као дванаестогодишњак играо се експлозивним направама, тачније мало јачим петардама које су у његовој руци експлодирале и однеле му леву шаку. И поред тог видљивог хендикепа, Радомир, односно Доми, по надимку по којем га познаје цео град, је један од оних људи који су способни за све. У разговору за ову емисију често ће ми понављати у шали да са својих пет прстију може да уради више него што би други људи могу да ураде и са четири руке, односно двадесет прстију. И заиста је тако. Иако је пензију стекао бавећи се спортом и то националну пензију као заслужни репрезентативац и учесник на чак четири Параолимпијаде, у животу се бавио разним занатима, а најдуже књиговезачким а сада и винарским.
Његов дом је преобликован једном његовом руком. Сам је постављао керамичке плочице, кречио, правио столове и кревете и све то украшавао шкољкама скупљаним роњењем у мору, као и другом декорацијом… Јер породица Радомира Ракоњца је позната не само као спортска, већ и као уметничка.

НАС ДВОЈЕ СМО ЈЕДНО – Миливојева прича

У наставку серијала који је суфинансиран средствима Министарства културе и информисања а говори о емотивним везама и партнерству са особама са инвалидитетом, преносимо вам део животног искуства др Миливоја Миљковића, педијатра који данас живи у Геронтолошком центру.
Он је био више деценија у срећном браку из којег има двоје деце. Иначе је као мали прележао дечију парализу и не може да хода од своје друге године.

НАС ДВОЈЕ СМО ЈЕДНО – Прича још једне Славице

У данашњој емисији која говори о емотивним везама и браку особа са инвалидитетом, а која је суфинансирана средствима Министарства културе и информисања Републике Србије, причамо Вам причу наше суграђанке Славице Лукић, супруге Бранка Лукића оснивача Удружења за слепе и слабовиде у Крагујевцу и Хуманитарног радија. Њена прича је сведочанство да љубав превазилази физичке недостатке и једна је од најлепших у овом серијалу.

НАС ДВОЈЕ СМО ЈЕДНО – Маријина прича

Невидљивост насиља над особа са инвалидитетом је један од проблема са којима се сусрећемо ако желимо да говоримо о здравом друштву. Насиље у породици је и иначе тежак проблем, а још теже је када је то насиље над особом са инвалидитетом. Послушајте како се наша саговорница Марија Младеновић нашла у том „врзином колу“.

НАС ДВОЈЕ СМО ЈЕДНО – Славицина прича

На половини нашег серијала који говори о емотивним везама и партнерству особа са инвалидитетом отварамо и једну тешку тему, а то је тема насиља над особама са инвалидитетом.

Ово насиље се манифестује као психолошко, финансијско, сексуално, структурално, телесно, као занемаривање… Особе са инвалидитетом су, по речима стручњака, у двоструко већем ризику да доживе насиље, него особе без инвалидитета.Њихова рањивост се темељи на већој зависности од других, уверењу да морају да удовоље захтевима других, наметнутој пасивности, страху од институционалног смештаја, доживљавању себе као слабих и безвредних.

Наша данашња саговорница је Славица Ђурђевић, председница организације за заштиту права особа са инвалидитетом „Из круга Крагујевац“. Она ће нам испричати и своју личну причу али и пренети сазнања до којих је дошла радећи у овој невладиној организацији.