Skip to main content

МУЗИЧКА ЕКСКУРЗИЈА – Бразил

Данас „путујемо“ у Бразил, највећу и најнасељенију државу Јужне Америке. Историјске чињенице о овој земљи са једном од најбрже растућих привреда света доносимо вам у првом делу емисије, а затим следе и занимљивости у којима ћете чути да је папагај ара заштитна животиња Бразила, да се Бразил протеже на чак три временске зоне, да у овој земљи нико не долази на време, као и да постоји један народ у Бразилу у ком су сви прупадници нулта крвна група. Ову емисију прати и чувена бразилска музика, прошарана самбом, боса новом, као и савременим бразилским уметницима.

МУЗИЧКА ЕКСКУРЗИЈА – Куба

У данашњој „Музичкој екскурзији“ водимо вас на Кубу. Представићемо вам историју ове острвске државе, њену мултикултуралност, данашње државно уређење и говорити о религији на Куби, премда је она, званично, атеистичка држава. Чућете и занимљивости о просечној плати на Куби која износи 20 долара, о либрету, малој књижици коју има свака кубанска породица, податак да је Куба земља са највећом стопом писмености на свету, као и са највећим бројем доктора по глави становника, до када је била забрањена употреба мобилних телефона и увоз страних аутомобила, о романима које је Ернест Хемингвеј написао током боравка на Куби, обавезном гласању, чоколади која је први пут конзумирана на Куби и зашто Кубанци мере време од револуције. На Кубу вас водимо и кроз чувену кубанску музику која прати целу емисију.

МУЗИЧКА ЕКСКУРЗИЈА – Француска

И даље путујемо „Музичком екскурзијом“ широм планете, кад већ не можемо и физички, у ово доба корона вируса.

Данас смо за дестинацију одабрали Француску, једну од најпосећенијих земаља на свету. Подсетићемо се података из француске историје, државног уређења и културе, а у делу занимљивих чињеница о Француској, сазнајемо да у овој земљи сваки град има улицу која носи име писца Виктора Игоа, да се у Француској дневно објави по један нови кувар, да у целом Паризу постоји само један саобраћајни знак СТОП и да је ношење беле венчанице традиција која датира из Француске још од 1499.год.

Када је последњи пут употребљена гиљотина, која је и измишљена у Француској, и колико пута је бивши председник Француске, Шарл де Гол, избегао атентат и тиме се уврстио у Гинисову књигу рекорда, послушајте у данашњој „Музичкој ексурзији“ коју прати музика истакнутих француских извођача међу којима су Шарл Азнавур, Едит Пјаф, Ив Монтан, Индила, Заз…

МУЗИЧКА ЕКСКУРЗИЈА – Шпанија

Знамо да нас корона вирус омета у путовањима, да не можемо да посетимо дестинације које бисмо желели, е, зато је ту „Музичка екскурзија“ да путем музике и занимљивих информација о многим земљама, обиђемо читаву планету. Данас Вас водимо у Шпанију. Зашто у Шпанији свако има два презимена, које шпанско име је најчешће гуглано на свету, зашто Шпанци једу 12 зрна грожђа у Новогодишњој ноћи и из ког разлога Шпанци имају највише барова на свету на број становника, сазнајте у данашњој „Музичкој екскурзији“ коју прате песме Џипси Кингса, Пака де Лусије, Хулија Иглесијаса, Луз Касал, Ане Габриел, Хозе Карераса…

МУЗИЧКА ЕКСКУРЗИЈА – Италија

Настављамо са „Музичким екскурзијама“ широм планете у којима вас, путем музике, водимо на многа места на нашој планети, кад већ не можемо и физички да путујемо. Данас „путујемо“ у Италију, земљу настанка Римског царства, која је данас позната по кулинарству, моди, дизајну, архитектури, музици и многим знаменитостима које посећују милиони туриста широм света. Који светски брендови долазе из Италије, колики проценат бруто домаћег производа ствара италијанска мафија, где се налази и од када датира најстарији универзитет у Европи и када је и где додељена прва универзитетска диплома једној жени, само су неке од занимљивости које вам о Италији, доноси данашња „Музичка екскурзија“.

МУЗИЧКА ЕКСКУРЗИЈА – Грчка

У доба пандемије корона вируса, када је љубитељима путовања овај ужитак ускраћен, емисијом „Музичка екскурзија“ данас одлазимо у Грчку, у коју је, у овом тренутку, улаз из Србије немогућ. Подсећамо се славне грчке историје, уметности, спорта, кухиње, а надасве уживамо и у грчкој музици.