Skip to main content

КОСОВСКО-МЕТОХИЈСКА ХРОНИКА – Још 2.000 породица напустило Косово и Метохију у последњим месецима

Епархија рашко-призренска и косовско-метохјска саопштила је да има сазнања да је, само у последњих неколико месеци, преко 2.000 породица Срба са севера покрајине било принуђено да напусти домове због полицијског насиља, које се наставља са још већим интензитетом. У исто време на измаку су залихе лекова у Клиничком центру у Косовској Митровици, због албанске забране за доставу робе из централне Србије. Међутим, још бројније него раније Срби су о великим празницима у древним храмовима Косова и Метохије. О свим овим темама у новој Косовско метохијској хроници, аутор Сања Лубардић.

КОСОВСКО-МЕТОХИЈСКА ХРОНИКА – Видовдански парастос у Грачаници

Видовдански парастос, који се низ година традиционално одржава пред спомеником косовским јунацима на Газиместану, ове године ће бити одржан у манастиру Грачаница, након Свете Литургије 28. јуна. Сматрамо да је оваква одлука једино одговоено решење у ситуацији у којој, ми и српски народ у целини, немамо елементарног поверења да тренутно безбедност и нормалне услове за одржавање парастоса на Газиместану може да обезбеди косовска полиција, саопштено је из Епархије рашко-призренске. Следи преглед свих најважнијих вести из покрајине у Косовско метохијска хроници, аутор Сања Лубардић.

КОСОВСКО-МЕТОХИЈСКА ХРОНИКА – Криза на Косову и како се хришћански одговара на нападе

Дуже од две недеље траје велика напетост и кризна ситуација на северу Косова и Метохије, у четири општине у којима су Албанци преузели власт после одлуке Срба да не изађу на локалне изборе. У храмовима Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске Српске православне цркве, стална је молитва за добробит и опстанак Срба на нашој земљи, али народ не заборавља ни своје свете жртве. Међу њима, посебно се молитвено памте двојица монаха које су убили албански терористи. Уз подсећање на њихово страдање, чућемо и мудре речи епископа новобрдског Илариона о томе како се хришћански одговара на нападе. Аутор емисије Сања Лубардић.