Članaka u kategoriji Теологија у јавној сфери

ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ – „Теологија-истина-помирење: појам мира у светим списима“ (2), Владислав Топаловић, Дарко Томашевић, Зухдија Хасановић

„Теологија-истина-помирење: појам мира у светим списима“, део је симпосиона „Теологија у јавној сфери“ у организацији Захумско-херцеговачке епархије СПЦ одржане 2019. године. Говорили су уДарко Томашевић, декан Католичког богословског факултета Универзитета у Сарајеву, Владислав Топаловић, декан Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Универзитета у Источном Сарајеву, и Зухдија Хасановић, декан Факултета исламских наука сарајевског Универзитета. Данас вам преносимо други део ове дискусије.

ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ – „Теологија-истина-помирење: појам мира у светим списима“, Владислав Топаловић, Дарко Томашевић, Зухдија Хасановић

У оквиру симпосиона „Теологија у јавној сфери 2019.“ у Требињу приређена је панел-дискусија „Теологија-истина-помирење: појам мира у светим списима“, у оквиру које су говорили Дарко Томашевић, декан Католичког богословског факултета Универзитета у Сарајеву, Владислав Топаловић, декан Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Универзитета у Источном Сарајеву, и Зухдија Хасановић, декан Факултета исламских наука сарајевског Универзитета.

ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ – „Депресија болест савременог доба“ – трећи део

Вечерас у 22 сата преносимо последњи део панел дискусије на тему „Депресија, болест савременог доба“ са скупа „Теологија у јавној сфери“ из 2018. године у којој су учествовали један мудри ђакон Дејан Николић професор у нишкој Богословији, проф. др сци Миро Јаковљевић са Медицинског факултета Свеучилишта у Загребу и мр Татјана Поповић психолошкиња из Координационог центра за ментално здравље Републике Српске, Бања Лука. Разговор је више од приче о депресији. У данашњем делу чућете како ови саговорници лепо разматрају теме као што су: безусловно прихватање себе, разлике између тежње ка савршенству и тежњи ка перфекцији, дијалога и дискусије, шта чини интегративну личност, где се сусрећу нове науке и теологија.

ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ- „Депресија, болест савременог доба“ – други део.

Проф. др Миро Јаковљевић, др Биљана Лакић и Дејан Николић, уз модерирање Бранке Шкоро настављају дебату о овој важној медицинској теми на скупу „Теологија у јавној сфери“ одржаном 2018. године.

ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ- Депресија, болест савременог доба

Четврта панел дискусија скупа „Теологија у јавној сфери“, одржаног 2018. године, у организацији Епархије захумско-херцеговачке и приморске била је на тему: „Депресија – болест савременог доба” о којој су разговарали проф. др Миро Јаковљевић, др Биљана Лакић и Дејан Николић, уз модерирање Бранке Шкоро. Многобројна публика, кроз питања упућена учесницима разговора, показала је своју нарочиту заинтересованост за тему ове сесије. Ми вам данас доносимо први део дискусије.

ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ – Православна етика и дух капитализма – да ли православни народи пропадају – трећи део

У трећем и последњем делу дискусије са симпосиона „Теологија у јавној сфери“ у организацији Захумско-херцеговачке епархије „Православна етика и дух капитализма – да ли православни народи пропадају“ саговорници доц. др Андреје Јефтића: проф. др Борис Беговић, са Правног факултета, Универзитета у Београду и доц. др Растко Јовић, са Православног богословског факултета, Универзитета у Београду отварају између осталог и питање да ли хришћани треба да помажу гладнима или да стварају услове да више не буде гладних.

ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ – Православна етика и дух капитализма -да ли православни народи пропадају – други део

Данас настављамо са преносом дискусије са симпосиона „Теологија у јавној сфери“ у организацији Захумско-херцеговачке епархије. Тема је и овог пута „Православна етика и дух капитализма – да ли православни народи пропадају“ У дискусији су учествовали:

проф. др Борис Беговић, са Правног факултета, Универзитета у Београду
доц. др Растко Јовић, са Православног богословског факултета, Универзитета у Београду и
мр Небојша Катић из Лондона, док је модератор био . доц. др Андреј Јефтић.

ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ – Православна етика и дух капитализма – да ли православни народи пропадају?

У оквиру петог годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“, одржаног од 8. до 11. фебруара 2018. у Требињу, у организацији Центра за философију и теологију одржан је панел под називом „Православна етика и дух капитализма – да ли православни народи пропадају“. У дискусији су учествовали:

проф. др Борис Беговић, са Правног факултета, Универзитета у Београду
доц. др Растко Јовић, са Православног богословског факултета, Универзитета у Београду и
мр Небојша Катић из Лондона, док је модератор био . доц. др Андреј Јефтић

У свом чувеном делу „Протестантска етика и дух капитализма“ (1905), немачки социолог Макс Вебер поставио је тезу да је скуп животних начела и етичких принципа на којима је базиран дух капиталистичког предузетника производ протестантске реформације, прецизније калвинизма. Од тада до данас, многи истраживачи су слиедили његов траг и настојали да разлике у економском успеху између држава објасне позивањем (између осталог) и на разлике у религијском наслиеђу њихових грађана. Неке рефлексије ових теза присутне су последњих година у изјавама истакнутих политичких вођа и у јавним расправама. С друге стране, аутори недавног свјетског бестселера „Зашто народи пропадају?“ (2012), Дарон Асемоглу и Џејмс Робинсон, указују да кључни фактор за економски успех једног народа нису природни ресурси, његов менталитет, па ни религијска традиција, већ функционалне (инклузивне) државне институције. Кроз разговор, се испитују ове тезе, нарочиту она Веберова, као и с њима повезана питања: да ли православни народи економски заостају за народима који се сматрају економски успешнима? Да ли се евентуални економски неуспеси могу објаснити утицајем религије или одређене конфесије на менталитет народа? Какав став православна традиција негује према богатству, новцу, етици стицања и предузетништву? Коначно: да ли промена
религијских погледа једног народа представља пут до његовог економског успеха?

Емисије

Prodajni centar