Skip to main content

БРАТИМЉЕЊЕ (10) – Брно (Јужноморавска регија)

Последњу емисију у серијалу „Братимљење“ посвећујемо нашој билетералној сарадњи са Јужноморавском регијом, односно градом Брно. Наш саговорник у емисији је Пјотр Спрингинфилд задужен за регионалну сарадњу у овој Регији, док је разговор преводио Јан Зорбић. Многи Крагујевчани су у међувремену, захваљујући овој сарадњи проговорили чешким језиком, а чешки језик се и данас учи у неким школама.
Емисија је суфинансирана средствима из буџета града Крагујевца. Ставови изнети у подржаном медијском програму нужно не изражавају ставове града Крагујевца који је доделио средства.

БРАТИМЉЕЊЕ (9) – Сирен

У 55 година дугој историји побратимства градова Сирена и Крагујевца златним словима је уписан 27. мај 1967. године када су председници ових градова Обрен Стојановић и Робер Понтијом у граду Сирену потписали Повељу о братимљењу. Та повеља била је темељ за настојања да се кроз време које је следило, али и разне облике и садржаје сарадње пре свега у области културе, образовања, спорта, привреде, науке и здравства доприноси сталном унапређењу пријатељства.
У самој повељи стоји: Ми, председници општинске скупштине Крагујевца и општине Сирен свечано се данас обавезујемо да ћемо увек неговати живе везе између оптшина наша два града, да ћемо у свим областима потпомагати размену између својих становника, како би путем узајамног разумевања тумачили живо осећање братимљења, да ћемо у оквиру својих могућности удружити своје снаге у изградњи правог југословенско-француског прјатељства.
Ова повеља још једном је потписима и печатима запечаћена у Крагујевцу у време крагујевачких октобарских свечаности 1967, тада са новим председником крагујевачке општине Миланом Ђоковићем.
Први контакт између два града остварили су млади и пре потписивања саме Повеље. Још 1966. године дошла је прва група средњошколаца из Сирена у Крагујевац, да би следеће године Крагујевчани узвратили посету. Од тада па све до почетка пандемије короне путовале су ђачке делегације тамо и овамо, стога смо ми и одабрали за саговорнике у данашњој емсиији управо ђаке и наставнике Прве крагујевачке гимназије да нам они сведоче о пријатељским везама између Француске и Србије. У данашњој емисији, дакле слушаћемо шта о побратимству и везама два града имају да нам кажу Александра Ранковић и Анастасија Котарић, некадашње ученице Прве крагујевачке гимназије као и професорке француског језика у Првој и Другој крагујевачкој гимназији: Лела Шапић и Ивана Васовић.

Емисија је суфинансирана средствима из буџета града Крагујевца. Ставови изнети у подржаном медијском програму нужно не изражавају ставове града Крагујевца који је доделио средства.

БРАТИМЉЕЊЕ (8) – Ређо Емилија

Званична сарадња са италијанским градом Ређо Емилија отпочела је 2004. године потписивањем Повеље о братимљењу. Али још 2001. године имали смо први заједнички пословни пројекат под називом „Град граду“. Низали су се бројни пројекти у области привредне, социјалне, културне сарадње и размене младих који трају све до данас. У нашој данашњој емисији о побратимским везама Крагујевца и Ређо Емилије разговарали смо са Сабрином Розети менаџерком пројекта Е35 у Ређо Емилији, а преводилац нашег разговора била је Невена Планић, студенткиња италијанског језика из Крагујевца.
Емисија је суфинансирана средствима из буџета града Крагујевца. Ставови изнети у подржаном медијском програму нужно не изражавају ставове града Крагујевца који је доделио средства.

БРАТИМЉЕЊЕ (7) – Фоча

Двеста педесет и пет километара одваја Крагујевац и Фочу два града побратима још из 1976 године. Иако су нас раздвајале ратне прилике деведесетих сарадња није замрла и како кажу у Фочи, која се неких десет година звала и Србиње, и данас су им очи упрте у Србију и у њихов пријатељски град Крагујевцац.
Наша сарадња је још један показатељ чврстих веза између Србије и Републике Српске у којој се налази ова општина, које су учвршћене привредном, културном, па донекле и туристичком сарадњом са Крагујевцем. О томе у данашњој емисији говоримо са г-ђом есном Рашевић, заменицом начелника општине Фоча, г-ђом Оливером Елез начелницом привреде и друштвених делатности као и са г. Миладеном Мандићем испред фочанске Туристичке организације.
Емисија је суфинансирана средствима из буџета града Крагујевца. Ставови изнети у подржаном медијском програму нужно не изражавају ставове града Крагујевца који је доделио средства.

БРАТИМЉЕЊЕ (6) – Бар

У традицији потписивања споразума о сарадњи и повеља о братимљењу град Бар из Црне горе дошао је негде међу последњима. Наиме, споразум о сарадњи са овом познатом морском луком потписали смо тек 2011. Године, отприлике у време када је договарано отпремање Фијатових аутомобила преко ове луке. Наравно, наши старији суграђани сећају се и чувеног трансфера Југа до Америке преко Бара, који је, дакле, и пре званичног потписивања споразума о сарадњи трасирао њен пут.
И Крагујевац и Бар желе да продубе постојећу сарадњу. Има много многућности за то проширење и о томе ћемо слушати у данашњој емисији од наше гошће Милене Божовић, председнице Скупштине општине Бар, као и од Братислава Ураковића, директора Спортског друштва Раднички који је почетком ове године посетио наше побратиме у Бару и договарао спортску сарадњу.
Емисија је суфинансирана средствима из буџета града Крагујевца. Ставови изнети у подржаном медијском програму нужно не изражавају ставове града Крагујевца који је доделио средства.

БРАТИМЉЕЊЕ (5) – Инголштат

Заједничке изложбе, представљања крагујевачких графичара на сајту Инголштада, гостовање немачког редитеља у крагујевачком позоришту, размена стажиста, учешће на Салону антиратне карикатуре, набавка Пи-си-ар уређаја за лабараторију Института за јавно здравље само су неки од многобројних пројеката можда и најобимније побратимске сарадње коју Крагујевац има са неким градом. У данашњој емисији Братимљење ми ћемо се дотаћи тек малог дела приче о овом занимљивом граду и нашој сарадњи а наши саговорници су Габријел Енгерт, особа задужена за културу, образовање и међународњу сарадњу у граду Инголштаду, Роберт Рајсингер стажиста из Инголштада у градској управи Крагујевца и Данко Савић један од студената германистике који је био учесник у размени студената. Преводилац разговора са г. Енгертом је Вера Тошовић.

Емисија је суфинансирана средствима из буџета града Крагујевца. Ставови изнети у подржаном медијском програму нужно не изражавају ставове града Крагујевца који је доделио средства.

БРАТИМЉЕЊЕ (4) – Питешти

Када су прве бомбе Нато алијансе пале на Србију и Крагујевац 24. Марта 1999. Године пристигли су бројни телеграми граду Крагујевцу као изрази жаљења због рушења овог града и жаљења због жртава. Ужаснути смо оним што се дешава у Југославији, патњама ии страдањима недужног народа од стране НАТО снага. Жао нам је што Крагујевац, наш град побратим, са којим нас везује најискреније пријатељство преживљава ове тешке тренутке, написао је између осталог у свом телеграму ондашњи градоначелник румунског града Питештија Тудор Пендијук, понудивши прву помоћ у лековима, или збрињавању деце и старијих особа.
Ту добру вољу умало није платио животом. Наиме, већ у мају градоначелник Пендијук, секретар Питештија Јосив Чербуреану, шеф инспекцијских службе и Јон Неага и њихов возач Тудор Радукану пожурили су у Крагујевац да обиђу бомбардоване објекте и виде каква нам помоћ треба. Приликом повратка за Румунију, на аутопуту Београд Ниш код Ћуприје када је возило са делегацијом прилазило мосту, Нато пројектили пали су на мост и разорили га. Возило је полетело у амбис и ударило у бетонску конструкцију. На срећу сви чланови делгације прошли су са мањим повредама које су током ноћи саниране. Убрзо су Крагујевцу стигле тоне хране лекова и средстава за хигијену.
Десет година раније Крагујевац је био тај који је пружао помоћ Питештију након избијања познате децембарске револуције у Румунији у којој је свргнут и убијен председнички пар Чаушеску. Град Крагујевац је сакупио тада намирнице и друге ствари од помоћи и по великом снегу са две хладњаче ондашње Фабрике конзерви Црвена звезда делегација из нашег града кренула је пут Питештија. У делегацији је био и Душан Шошкић из крагујевачког градског протокола, координатор сарадња два братска града који је један од наших данашњих саговорника у емисији Братимљење у којој желимо да вам представимо управо побратимство Крагујевца и Питештија. Осим њега наша данашња саговорница је и Флорентина Стојка представница градске управе Питештија која је овог пролећа боравила у Крагујевцу.

БРАТИМЉЕЊЕ (3) – Бидгошћ

Када је градоначелник пољског града Бидгошћа Рафал Бруски 2013. године покренуо иницијативу да Крагујевчани учествују у наградној игри „Изговори Бидгошћ“ био је то само још један симоблични знак пријатељства и сарадње два града: Крагујевца и Бидгошћа потврђен повељом о братимљењу још давне 1971. Године.
Неки тврде да се Бидгошћ изговара са ћ на крају, други са ч, а можда је најлакше за изговор Немцима који га зову Бромберг.
Бидгошћ је главни град војводства Кујавско-Поморје у Пољској. Налази се око 100 km североисточно од Познања и 140 km јужно од ГдањскаУ близини се налази град Торуњ а неки сматрају Бидгошћ и Торуњ спојеним градовима, јер су удаљени свега 45 km.
У нашој данашњој емисији о сарадњи Крагујевца и Бидгошћа разговараћемо са Крагујевчанком Аном Матијевић Коморовском која је пријатељске и побратимске везе са овим градом потврдила и браком са композитором Пјотром Коморовским, те већ 25 година живи у Бидгошћу. Иначе Ана је тамо завршила музичку академију на одсеку музичка едукација и хорска диригентура и тренутно ради у једном од њихових Центара за културу где води оркестар Камерата Форгонска и учи младе да свирају разне инструменте. Она је и иницијатор и организатор сарадње младих из Крагујевца и Бидгошћа што је само један од облика узајамне сарадње. И њен супруг је повезан са Крагујевцем културним везама, пре свега на тај начин што је пре десетак година написао музику која је изведена на једном од Великих школских часова.
О омладинској и музичкој сарадњи са Бидгошћем кратко ће говорити и ђаци Прве крагујевачке гимназије којису 2019. Године са професорима Горданом Вучковић и Марком Нешићем били у Бидгошћу, а један од наших саговорника је и Миодраг Стојиловић, директор Салона антиратне карикатуре у Крагујевцу који ће нас подсетити на то једну од награда на овом Салону додељује и наш град побратим Бидгошћ, тачније њихов градоначелник.
Емисија је суфинансирана средствима из буџета града Крагујевца. Ставови изнети у подржаном медијском програму нужно не изражавају ставове града Крагујевца који је доделио средства.