Skip to main content

ДОК ЈЕ СУНЦА – „Хришћанство је максималистичко и захтева труд целог живота, да будемо беспрекорни и да и у изазовним тренуцима останемо хришћани“

Да ли је хришћански коментарисати и просуђивати друге? Зашто је „лакше“ бавити се проблемима других уместо прочистити сопствено „двориште“? Шта ћемо са нацијом која је „навучена“ на гледање ријалити садржаја који ће ускоро бити укинути у Србији? Јесу ли фанови оваквих садржаја сада у кризи? Зашто, са друге стране, имамо потребу да своје животе ставимо на тацну на друштвеним мрежама приказујући васцелој јавности шта смо тог дана јели, где смо отпутовали, како нам изгледа унутрашњост дома и о чему мислимо у датом тренутку? На ове теме данас разговарамо са протојерејем – ставрофором Драганом Брашанцем, старешином Храма Свете Петке у Виноградима.

ДОК ЈЕ СУНЦА – „Ми смо генерација која живи кризу цивилизације“

Ко нам формира вредносни систем? Шта чини човека? Шта је елитна школа? Јесмо ли као друштво дотакли дно? Да ли, када закаже систем, ступа на снагу саморегулација? Ово су само нека од питања која су, можда не директно, али свакако имплицитно, постављена у разговору са гдином Сашом Миленићем, професором филозофије у Првој крагујевачкој гимназији.

ДОК ЈЕ СУНЦА – Милица Новковић „Када дође на ову планету, дете је васпитано. Родитељ је ту да га поквари“

У данашњем издању емисије „Док је Сунца“ преносимо вам разговор који смо, пре више година, забележили са Милицом Новковић, ауторком више књига о васпитању деце. Милица Новковић написала је дела: „Породични буквар“ и „Бит(ка) љубави“ и ауторка је Програма „Васпитањем без казне и без награде до смањења насиља у породици, вртићу и школи“.

Рођена је у Земуну 1947, а одрасла је у Ђакову и Црвенки. Гимназију је завршила у Врбасу, а Филолошки факултет у Београду. Двадесет пет година била је професор у основним и средњим школама Београда. Примењивала је велико педагошко дело покојног професора Петра Савића. Своје огромно искуство у примени „Нове школе“, која почива на принципу односа без казне и без награде, применила је у раду у свом вртићу „Добар ђак“. Сво своје искуство и знање претаче 1999. у књигу „Породични буквар“, коју намењује савременој породици.

Милица Новковић напустила је овај свет 1.априла 2021.године.

ДОК ЈЕ СУНЦА – ђакон Ненад Милојевић – „Највећа превара којом ђаво вара човека јесте да има времена за све“

Ђаво, враг, сотона, демон, нечастиви, непомјаник, луцифер, шејтан, зли дух, зла сила, искушитељ, пакленик, црни, андрак, наопаки, репати, анатемњак, кушач, сатанаил, антихрист, пали анђео…ко је створио ђавола, да ли се ђаво везује искључиво за нашу, хришћанску културу, може ли се бити хришћанин, а не веровати у постојање ђавола, где је ђаво и како препознати његово искушење, како се Господ Исус Христос носио са искушењима ђавола, шта ђаво жели од нас и може ли ђаво победити? На ова питања у данашњем издању емисије „Док је Сунца“ одговара ђакон Ненад Милојевић, парох Старе цркве у Крагујевцу.

ДОК ЈЕ СУНЦА – протојереј – ставрофор Милић Марковић „Сваки хришћанин би требало да посети Свету земљу“

У организацији братства Старе крагуејвачке цркве, током фебруара организовано је поклоничко путовање у Свету земљу. На ово ходочашће упутила се група верујућих из шумадијске и ваљевске епархије, предвођени са пет свештених лица из ових епархија. О својим доживљајима Свете земље за емисију „Док је Сунца“ говори протојереј – ставрофор Милић Марковић, старешина Старе цркве у Крагујевцу.

ДОК ЈЕ СУНЦА – Бављење другима и вирење у туђе двориште

Јесмо ли дошли на овај свет да се бавимо собом, другима или да се бавимо и собом и другима? Да ли је хришћански трачарити, да ли је „лакше“ бавити се проблемима других од решавања сопствених изазова и зашто је вирење у туђе двориште толико примамљиво? Ово су нека од питања којима се бавимо у данашњој емисији у којој за саговорника имамо протојереја – ставрофора Драгана Брашанца, старешину Храма Свете Петке у Виноградима.

ДОК ЈЕ СУНЦА – „Ако кажемо да је моја жена кост од мојих костију онда значи да у самој природи човека и човечице постоји једна одређена привлачност – жена жели да се врати свом ребру“

„Господ нас је створио и послао овде на Земљу и људе око нас да се у задацима полова, када свако нађе свог Адама и Еву, успињемо у стицању љубави, а љубав, ако је гледамо кроз Љубав Божију која нам је пружена приликом стварања, онда се ми успињемо у стицању те велике Љубави. Зато можемо да закључимо да је Господ створио ту разлику у половима да ми кроз трпљење, кроз ту жртву личимо на њега“, истиче протонамесник Немања Младеновић, гост у емисији „Док је Сунца“ у којој данас расветљавамо питања брака и породице.
Чија је породица творевина – људска или Божија, зашто формирамо породицу, да ли је суштина брака у имању деце, да ли је лакше живети сам или у заједници, ко је „важнији“ – супруг или супруга, само су неке од тема које данас отварамо.

ДОК ЈЕ СУНЦА – протођакон др Златко Матић „На Литургији разговарамо са Богом Оцем на ти“

Ко је или шта је Бог, постоји ли хијерархија у односу Бога Оца, Бога Сина и Светог Духа, како човеку спознајно ограниченом појаснити где је Бог и како се са Богом комуницира, само су нека од питања на која у данашњем издању емисије „Док је Сунца“ одговара протођакон др Златко Матић, професор на Православно – богословском факултету у Београду и професор у Богословији „Свети Јован Златоусти“ у Крагујевцу.