Skip to main content

ДОК ЈЕ СУНЦА – Марко Ђорђевић, редитељ, сценариста и монтажер филма „За данас толико“

У данашњој емисији представљамо вам филм „За данас толико“ који је изазвао и пробудио најтоплије емоције код публике, толико да је инспирисао и многе српске глумце да овом филму напишу писмо. Ко су Шаренци, зашто колачи чупавци чине важну улогу овог филма и да ли је ово бајка филм, питања су која постављамо у разговору са редитељем, сценаристом и монтажером овог остварења, Марком Ђорђевићем.

ДОК ЈЕ СУНЦА – протојереј – ставрофор Милић Марковић „Земља за којом сви чезнемо је Царство Божије“

У данашњој емисији „Док је Сунца“ говоримо о праштању. Када је праштање постало део хришћанског учења? Зашто се праштање не помиње у Десет Божијих заповести? Зашто је важно да пре почетка Васкршњег поста свима опростимо? Шта са праштањем када пост прође? Ово су само нека од питања која отварамо у разговору са главним уредником Радија Златоусти, старешином Старе крагујевачке цркве, протојерејем – ставрофором Милићем Марковићем.

ДОК ЈЕ СУНЦА – Проф. др Александар Кавчић „Чврсто верујем да знање у уџбеницима не подлеже ауторским правима, већ је то акумулирано знање хомосапиенса“

У данашњој емисији саговорник нам је један од водећих информатичара у свету, познат по свом патенту за читање записа са магнетних меморија који се користи у милијардама рачунара и дискова широм света, творац 8 патената из информационих технологија које је направио на Универзитетима Харвард и Карнеги Мелон, на ком 4 катедре носе његово име. Елекроинжењер, научник, филантроп, оснивач фондације која је донела бесплатне уџбенике у Србију, професор електротехнике на Универзитету Карнеги Мелон у Питсбургу, научни сарадник Математичког института Српске академије наука и уметности и апсолутни победник на суду која год страна издавачка кућа да поднесе тужбу против њега и рада његове Фондације.

ДОК ЈЕ СУНЦА – Иван Ранковић, јунак са Кошара „Без Бога нисмо могли да изведемо битку на Кошарама. Бог је био уз нас и Бог нас је спасао“

У данашњој емисији „Док је Сунца“ представљамо вам јунака са Кошара, господина Ивана Ранковића, који је постао и јунак књиге „Кошаре – нови косовски бој“ коју издаје Удружење „Добродетељ“.

Како су изгледали дани и ноћи на Кошарама? Зашто је та битка имала стратешки значај? Како је текла комуникација са ближњима и да ли је уопште било? Да ли данас, четврт века након тог јуначког подвига, преживели јунаци са Кошара тај исти подвиг и сањају? Ово су само нека од питања која постављамо једном од јунака са Кошара, господину Ивану Ранковићу.

ДОК ЈЕ СУНЦА – потпуковник Ђорђе Аничић „Наше ратно искуство мора да живи, то је богатство и треба да буде записано, да не би неке следеће генерације, ако се укаже потреба, училе оно кроз шта смо ми прошли“

У данашњој емисији „Док је Сунца“ говоримо о херојима, о онима о којима приче воле да слушају сви – и деца и ми, нешто старији. Данас вам представљамо хероја који је током нато бомбардовања наше земље био члан борбене послуге која је 27. марта 1999.године, оборила тзв.невидљиви авион Ф117А, понос америчке војске. Наш саговорник тиме се уписао у листу српских јунака, што му је трасирало пут да уђе и у дечију књигу „Срби против Нато од 1991. до 1999. године“, коју је објавила Издавачка кућа „Добро дете“.

Представљамо вам потпуковника Ђорђа Аничића.

ДОК ЈЕ СУНЦА – Инклузија у Србији

У данашњој емисији бавимо се темом инклузије која је у наше друштво званично стигла пре 15 година. Докле смо у међувремену стигли, јесмо ли системски прилагођенији потребама особа са потешкоћама у развоју у односу на период пре увођења инклузије и шта са предрасудама, само су нека од питања која отварамо у разговору са гђом Сањом Стојановић, председницом Удружења студената са хендикепом у Крагујевцу и гђом Андреом Димитријевић, председницом Удружења „Сидро“ које се бави пружањем подршке породицама са децом са потешкоћама у развоју.

ДОК ЈЕ СУНЦА – „Недостатак љубави почетак је сваког зла“

У данашњој емисији „Док је Сунца“ говорићемо о недостатку љубави као почетку сваког зла.

У суботу, 30. септембра 2023. године, на дан када наша Црква слави Свете Веру, Наду и Љубав и мајку им Софију, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован, уз саслужење братства Храма Светог Саве на Аеродрому, осветио је затворску капелу у Казнено – поправном заводу у Крагујевцу.

Колико је суров живот у затвору, колико је важно прихватање породице и да се осетимо вољеним, о искреном преумљењу и правим покајничким сузама, разговарамо са свештеником Браниславом Матићем, духовником Казнено – поправног завода у Крагујевцу.