Članaka u kategoriji Од 10 до 13

ОД 10 ДО 13 – „Живе књиге” и „неподобни медији” у Дому омладине

Прексиноћ, у суботу 20. маја у Крагујевцу (као и бројним градовима у Србији и Европи) је одржана манифестација „Ноћ музеја”. Од разноврсне, класичне „музејско-галеријске” понуде на овој смотри издвојио се програм у Дому омладине који је организовало Удружење грађана „Миленијум”. У оквиру њиховог програма посетиоци су те ноћи могли да погледају изложбу бројних „неподобних” (осуђиваних и забрањиваних) крагујевачких медија али и да разговарају са „живим књигама” – представницима тих, помињаних медија.

У прилогу који следи посушајте разговор са Владимиром Пауновићем организатором поставке и разговора испред Удружења „Миленујум”.

Разговор са Мигелом Паласиом, професором црквене дипломатије на Институту за постдипломске и докторандске студије Руске православне цркве „Свети Ћирило и Методије“

Приликом недавног боравка у Москви, наша одговорна уредница Гордана Јоцић, посетила је Московску православну духовну академију и посебно Институт за постдипломске и докторандске студије Руске православне цркве „Свети Ћирило и Методије“ који је јединствена установа у православној цркви јер се бави спољним црквеним односима и дипломатијом. На овом Институту направила је разговор са проф. Мигелом Паласиом, руско-колумбијским историчарем, публицистом и новинарем, који овде предаје Историју и теорију дипломатије и међународних односа.
Осим о студентима и Аспирантури говорило се и о односима са Српском православном црквом, као и о недавном сусрету руског патријарха Кирила и Папе Фрање на Куби, где је преводилац био управо професор Паласио. За превод на српски језик побринуо се игуман Георгије (Станковић) из Горњо-карловачке епархије, коме најсрдачније захваљујемо.

ОД 10 до 13 – Отварање Сајма књига и графике

Данас, тачно у подне на Шумадија сајму отворен је Сајам књига и графике. Присутне ће поздравити директор Шумадија сајма Зоран Недељковић и члан Градског већа за културу проф. др Миљан Бјелетић, а Сајам је својом беседом званично отворио председник Удружења књижевника Србије, Радомир Андрића.
Манифестација, чији су организатори Удружење писаца Крагујевца, Скупштина града, Шумадија сајам и Народна библиотека из Крагујевца, трајаће до 16. маја а током ње, своја издања потписиваће неки од најпопуларнијих домаћих аутора попут Јелене Бачић Алимпић и Вање Булића.
У прилогу који следи, послушајте најаву за ову манифестацију, од једног од суорганизатора Сајма књига и графике Мирка Демића, директора народне библиотеке.

ОД 10 ДО 13 – Отворен фестивал „Златна искра”

Синоћ је у нашем граду, по 19. пут отворен Међународни литкарски фестивал „Златна искра”. Од 9. до 12. маја крагујевачка публика ће бити у прилици да погледа осам представа у такмичарској конкуренцији из Србије, Републике Српске, Хрватске, Словеније, Бугарске и Пољске, а представе се играју на сцени Позоришта за децу и Књажевско-српског театра.
Фестивал су јуче у ПЗДКГ свечано отворили Јелена Стојановић Патрногић, директорка Позоришта за децу и Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу. У прилогу који следи послушајте њихове изјаве на отварању „Златне искре”.

ОД 10 ДО 13 – Такмичење младих историчара у Крагујевцу

Прва крагујевачка гимназија била је у недељу, 7. маја домаћин Државном такмичењу гимназија и средњих школа из историје у организацији Друштва историчара Србије “Стојан Новаковић“ и подршку града Крагујевца. Више од две стотине најбољих гимназијалаца и ученика средњих стручних школа из Србије надметало се у знању из историје у седам категорија.
Тим поводом разговарали смо са Ненадом Цветковићем, професором историје у Првој крагујевачкој гимназији, који је један од организатора ове смотре и чији су ученици освојили две медаље на овом такмичењу.

ОД 10 ДО 13 – Изложбе поводом Дана града у Народном музеју

Поводом Дана града – Ђурђевдана у крагујевачком Народном музеју су у суботу, 6. маја отворене две занимљиве изложбе: Југословенског сликарства друге половине 20. века из фонда Уметничке галерије „Надежда Петровић,“ у Чачку, ауторке Јулке Маринковић, музејског саветника и „Ордени и хералдика у Карађорђевом дому” из Задужбине краља Петра Првог на Оленцу.

У прилогу који следи послушајте изјаве историчара Ненада Ђорђевића, директора Народног музеја, Драгана Рељића, директора Задужбине на Опленцу и историчарке уметносзи Татјане Милосављевић, која ће вам представити ликовну поставку изложбе Галерије „Надежда Петровић” из Чачка.

ОД 10 ДО 13 – 11. позоришни фестивал „Златна искрица”

Од 24. до 28. априла у крагујевачком Позоришту за децу одржава се 11. фестивал „Златна искрица” у коме учествује десет овдашњих основних школа. У прилогу који следи, послушајте одломак из представе „Весели вашар” у извођењу једанаестогодишњег Лазара, као и изјаве учитељице Вијолете Мартаћ која је ову представу по адаптацији текста Добрице Ерића „Вашар у Тополи” режирала у Основној школи „21. октобар”, као и Јелене Стојановић Патрногић, директорке Позоришта за децу као организатора фестивала и члана жирија.

ОД 10 ДО 13 – Одржана манифестација „Буди и ти промотер здравља”

У организацији Института за јавно здравље у Центру за спорт и рехабилитацију особа са инвалидитетом “Искра“ у Вашаришту, јуче, у понедељак 24. априла одржана је манифестација “Буди и ти промотер здравља“. Ову промоцију здравог начина живота и здравствене културе Институт је организаовао у сарадњи са бројним партнерима попут домова здравља на територији Шумадије, Завода за хитну медицинску помоћ, Завода за стоматологију, Медицинске школе “Сестре Нинковић“… и локалне самоуправе.
У оквиру манифестације др Ивана Симић – Вукомановић из Института за јавно здравље одржала је предавање о менталном здрављу младих на подручју Шумадије. Промотер манифестације био је Горан Николић наш прослављени маратонац за „Гиниса”.
У оквиру манифестације на простору Спортског центра “Искра“ представљени су здравствено – васпитни и промотвни садржаји о најсавременијим анализама за рано откривање ризика болести имунског система, скриниг на депресију, одређивање никотинске зависности код пушача, припрема здравих оброка, промоција безглутенске хране, па чак и туристичка презентација града Крагујевца.

У прилогу који следи послушајте изјаве докторке Иване Симић Вукомановић, начелнице Центра за промоцију здравља, као организатора манифестације као и Горана Николића, управника „Искре” и промотера „Буди и ти промотер здравља”.