Skip to main content

ОД 10 ДО 13 – „Отворена проба” вечерас у СКЦ-у

Вечерас, у четвртак, 29. јуна у Студентском културном центру одржаће се завршни (за ову сезону) рад чланова њихове драмске секције под именом „Отворена проба”. Тим повод наши данашњи гости у студију Радија „Златоусти” су Јелена Крстић, уредник аматерских делатонсти у СКЦ-у и Костадин Стојадинов уметнички руководилац њихове драмске секције и овог радионичарског пројекта.

ОД 10 ДО 13 – Фото изложба „Манастир Хиландар” у Амиџином конаку

Баш за Видовдан, како и долукује, у Амиџином конаку крагујевачког Народног музеја отворена је изложба фотографија „Манастир Хиландар” аутора Станка Костића. Сем самог фотографа Костића, синоћ су се у изложбеном простору некадашњег Милошевог дворског комплекса присутнима обратили и директор музеја Ненад Ђорђевић који је казивао уводно слово и Душан Миловановић, наш познати историчар уметности, ликовни критичар и публициста који је одржао надахнуту беседу чије делове преносимо у прилогу који следи.
Изложба „Манастир Хиландар” отворена је до 31. јула.

ОД 10 ДО 13 – Акордеонисти ФИЛУМА у СКЦ-у

Синоћ је на Летњој сцени СКЦ-а одржано Вече акордеониста са крагујевачког ФИЛУМ-а. О концепту и репертоару концерта разговарали смо са његовим ученицима и иницајторима, студентима треће године хармонике на Одсеку за музику ФИЛУМ-а Ђорђем Павловићем и Филипом Новаковићем, као и њиховим деканом Радомиром Томићем.

ОД 10 ДО 13 – „Прво саслушај” одржано у Великом парку

У организацији крагујевачке Омладине „Јазаса” синоћ је у сарадњи са партнерским органиѕацијама одржана акција поводом Међународног дана борбе против ѕлоупотребе и незаконите трговине дрогама под слоганом „Прво саслушај”. У прилогу који следи послушајте утиске најмлађих учесника акције, малишана из Ф. К. „Вашариште” који су међу првима били у прилици да „погледају” кроз специјализоване наочаре које симулирају дејство штетних супстанци, њиховог тренера Борка Маринковића испред Удружења „Спортом против дијабетеса”, Снежаном Мијаиловић из Саветовалишта за младе при Школском диспанзеру и Луке Љубисављевића члана Управног одбора „Јазаса” који је сублимирао читаву јучерашњу акцију и све њене садржаје.

ОД 10 ДО 13 – Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 1987. године 26. јун за Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама. Тим поводом, данас у Великом парку од 18 до 20 сати организује се акција под слоганом „Прво саслушај”. Наша данашња гошћа у студију Радија „Златоусти” је Јелена Милановић, испред крагујевачке Омладине „ЈАЗАС-а” која у сарадњи са својим сталним партнерима организује ову кампању.

Сећање на блаженопочившег владику Саву – разговор са јерејем Владаном Костадиновићем

17. јуна навршило се 16 година од упокојења другог шумадијског епископа др Саве (Вуковића). Блаженопочивши владика Сава се према многим својим епархијанима понашао очински. Међу њима је био и јереј Владан Костадиовић најпре студент Богословског факултета, а после и дипломирани теолог који се запослио у Богословију. Овог пута разговарамо о Владновим успоменама на почившег владику Саву.

ОД 10 ДО 13 – Бисте Давидовића и Шлезингера

Скупштина града донела је јуче, у среду, 14. јуна одлуку о постављању спомен бисти композитору Јосифу Шлезингеру и писцу Сретењског устава Димитрију Давидовићу. Иницијативу за постављање спомен бисте Шлезингеру поднела је Музичка школа “Др Милоје Милојевић“, а иницијатива о постављању бисте Димитрију Давидовићу потекла је од градске Комисија за подизање споменика.
Спомен биста Јосифу Шлезингеру биће постављена на простору између Музичке школе “Др Милоје Милојевић“ и Књажевско-српског театра, а спомен биста Димитрију Давидовићу у непосредној близини зграде Старе скупштине.

У прилогу који следи, подсећамо вас на улогу и значај Шлезингера и Давидовића у крагујевачкој и српској историји.

ОД 10 ДО 13 – Трибина на тему “Политичка економија медија: власници и господари”

Јуче је у крагујевачкој Народној библиотеци одржана трибина на тему „Политичка економија медија: власници и господари“ у организацији Издавачког предузећа „Клио“ и Покрета „Нови оптимизам“. Уводничар је (путем видео линка) био Перица Гуњић, главни уредник Цензоловке, а модератор разговора Слободан Георгијев, новинар БИРН-а.

Наши саговорници у прилогу који следи: Мирослав Јовановић и Жељко Бодрожић („Крагујевачке” и „Кикиндске” новине), Влатко Секуловић, адвокат и активиста „Новог оптимизма” и Ирина Милутиновић, доцент на Факултетеу за културу и медије” одгварали су на питања нетранспарентног власништва у медијима; последицама лоше приватизације медија; утицају оглашивача и крупног капитала на медије; (не)моћи истраживачког новинарства; да ли је истраживачко новинарство могуће (само) на интернету; како унапредити слободу медија; цензуре и аутоцензуре.