Članaka u kategoriji Од 10 до 13

ОД 10 ДО 13 – Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 1987. године 26. јун за Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама. Тим поводом, данас у Великом парку од 18 до 20 сати организује се акција под слоганом „Прво саслушај”. Наша данашња гошћа у студију Радија „Златоусти” је Јелена Милановић, испред крагујевачке Омладине „ЈАЗАС-а” која у сарадњи са својим сталним партнерима организује ову кампању.

Сећање на блаженопочившег владику Саву – разговор са јерејем Владаном Костадиновићем

17. јуна навршило се 16 година од упокојења другог шумадијског епископа др Саве (Вуковића). Блаженопочивши владика Сава се према многим својим епархијанима понашао очински. Међу њима је био и јереј Владан Костадиовић најпре студент Богословског факултета, а после и дипломирани теолог који се запослио у Богословију. Овог пута разговарамо о Владновим успоменама на почившег владику Саву.

ОД 10 ДО 13 – Бисте Давидовића и Шлезингера

Скупштина града донела је јуче, у среду, 14. јуна одлуку о постављању спомен бисти композитору Јосифу Шлезингеру и писцу Сретењског устава Димитрију Давидовићу. Иницијативу за постављање спомен бисте Шлезингеру поднела је Музичка школа “Др Милоје Милојевић“, а иницијатива о постављању бисте Димитрију Давидовићу потекла је од градске Комисија за подизање споменика.
Спомен биста Јосифу Шлезингеру биће постављена на простору између Музичке школе “Др Милоје Милојевић“ и Књажевско-српског театра, а спомен биста Димитрију Давидовићу у непосредној близини зграде Старе скупштине.

У прилогу који следи, подсећамо вас на улогу и значај Шлезингера и Давидовића у крагујевачкој и српској историји.

ОД 10 ДО 13 – Трибина на тему “Политичка економија медија: власници и господари”

Јуче је у крагујевачкој Народној библиотеци одржана трибина на тему „Политичка економија медија: власници и господари“ у организацији Издавачког предузећа „Клио“ и Покрета „Нови оптимизам“. Уводничар је (путем видео линка) био Перица Гуњић, главни уредник Цензоловке, а модератор разговора Слободан Георгијев, новинар БИРН-а.

Наши саговорници у прилогу који следи: Мирослав Јовановић и Жељко Бодрожић („Крагујевачке” и „Кикиндске” новине), Влатко Секуловић, адвокат и активиста „Новог оптимизма” и Ирина Милутиновић, доцент на Факултетеу за културу и медије” одгварали су на питања нетранспарентног власништва у медијима; последицама лоше приватизације медија; утицају оглашивача и крупног капитала на медије; (не)моћи истраживачког новинарства; да ли је истраживачко новинарство могуће (само) на интернету; како унапредити слободу медија; цензуре и аутоцензуре.

ОД 10 ДО 13 – Обележено 180 година српско-британских односа

Јуче, у понедељак, 12. јуна обележено је 180 година од успостављања српско-британских дипломатских односа. За овај датум узима се дан када је 1837. године, у тадашњу престоницу Крагујевцу стигао конзул лорд Џорџ Хоџес.
Низом дешавања у Скупштини града, на гробу докторке Елизабете Рос и Старој скупштини обележен је овај догађај којем су присуствовали амбасадор Уједињеног краљевства Денис Киф са супругом и делегација коју су чинили заменица амбасадора Трејси Галагер, пуковник Сајмон Фицгибон, војни изасланик, Луси Мејзелс, шеф Политичког одељења, Џереми Ланг, шеф Трговинског одељења, министар спољних послова Србије Ивица Дачић и крагујевачки званичници.
О значају обележавања овог датума разговарали смо са Ненадом Ђорђевићем историчарем и директором Народног музеја као и Слободаном Марковићем, исстакнутим стручњаком за српско-британске односе и директором Центра за британске студије на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

ОД 10 ДО 13 – Премијера „Зврчке” и кабареа Театра комедије

У четвртак, 8. јуна у крагујевачком позоришту изведена је премијера комада „Зврчка” у којој играју глумци КСТ-а Саша Пилиповић и Милић Јовановић. Реч је о новом читању текста који је овај глумац играо пре 18 година. Садашња изведба „Зврчке”, чија је реприза у среду, 14. јуна, као и премијера кабареа који ће бити изведен вечерас у Хотелу „Шумарице” играју се под „фирмом” новог Театра комедије који је покренуо глумац Саша Пилиповић. О томе какви су му даљи планови разговарамо са Пилиповићем у прилогу који следи.

ОД 10 ДО 13 – Почетак купалишне сезоне

Купалишна сезона на отвореним базенима и језеру у Шумарицама званично ће почети у петак, 9. јуна, уколико то временски услови дозволе. Тим поводом, разговарали смо са Марком Павловићем, директором Спортског центра “Парк”.
О безбедности купача бринуће око 30 спасилаца, распоређених на по осам спасилачких места на базенима и језеру, док ће троје бити на затвореном базену. О ценама карте, радном времену Отворених базена и плаже у Шумарицама, као и новим садржајима попут „Авантура парка” на језеру разговарали смо у прилогу који следи са Марком Павловићем.

Дневни боравак за децу са сметњама у развоју у цркви у Маршићу, гост протојереј Бојан Димитријевић и Никола Рибарић, начелник градске управе за здравство и социјалну заштиту

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, при храму Светог Василија Великог у Маршићу 29. маја почео је са радом Центар за дневни боравак деце са сметњама у развоју. Ова идеја је настала пре око годину дана, а плод је сарадње са школом за децу са сметњама у развоју “Вукашин Марковић” из Крагујевца, која се бави образовањем деце и младих са сметњама у развоју. Гости наше емисије су били протојереј Бојан Димитријевић из Цркве у Маршићу и Никола Рибарић, начелник градске управе за здравство и социјалну заштиту.