Читава прошла година била је посвећена обележавању осам векова аутокефалности Српске православне цркве. Један од централних догађаја обележавања 800 година самосталности наше цркве била је изложба „Осам векова уметности под окриљем Српске Православне Цркве” у Музеју СПЦ коју је за два месеца излагања у овом здању у оквиру Патријаршије видело више десетина хиљада посетилаца. О самој изложби говорили смо у специјалној емисији Радија „Златоусти” током Божићних празника а, данашњи „Неимари” посвећени су историјату музеја Српске православне цркве који се налази у згради Патријаршије у Београду, прекопута Саборне цркве.
Ова установа има дугу и богату, на жалост, као и све када је наша црква и народ у питању и страдалничку историју. Њени почеци сежу још од пре два века када су је називали „художественом хранилницом” и „уметничком чуварницом”.
Првобитно, почетком прошлог века било је замишљено да се Музеј СПЦ нађе на Врачару. Установа је страдала и у време Другог рата али и после њега. О томе каква сва духовна и културна блага су похрањена у ову ризницу духовности нашег народа у данашњој емсији „Неимара” Радија „Златоусти” разговарамо са мастер историчарком уметности Биљаном Цинцар Костић, кустосом музеја Српске православне цркве.