Патриотске организације и удружења покрећу иницијативу за изградњу меморијалног центра за српске жртве рата

У име патриотских организација и удружења грађана из Србије, укључујући Равногорски покрет Србиоорс, Удружење Краљевина Србија, Бојево Братство, Козаци Благовести, Удружење избеглих, угрожених и прогнаних лица Србије, Удружење разних војних ветерана, Мк Архангели и Мк Цар Душан, поднета је иницијатива за изградњу меморијалног центра и спомен обележја за српске жртве у отаџбинском рату 1991-1995. године, са предлогом да се спомен обележје налази у Братунцу.

Иницијатива је упућена Председнику Србије Александру Вучићу, Влади Србије и надлежним министарствима. Предложено је и отварање жиро-рачуна и СМС броја за донације како би се омогућило прикупљање средстава за реализацију овог пројекта.

Поред ове иницијативе, покренут је апел да се од бугарске Владе затраже иконе и иконостас који су током рата украдени из манастира Поганово и сада се налазе у музеју у Софији. Ови артефакти, поклон принцезе Јелене манастиру, имају велику материјалну и историјску вредност, али још већу вредност има њихово враћање као чин националног поноса и достојанства.

Више о томе са Илијом Недељковићем из Удружења избеглих, угрожених и прогнаних лица Србије.