„Калем“ је састав који изводи традиционалну музику балканских простора, одевену у ново рухо. Њена лепота је у једноставности и идеји коју носи – приближити савременог човека културном наслеђу које ово поднебље чува. На званичном сајту музичког састава КАЛЕМ (https://kalemmusic.com/#prva), који чине Стефан Илић (певач, виолиниста и композитор) и Душан Поповић Липовац (гитариста и композитор) пише: „Када ходамо путевима, ми срећемо. Срећемо историју под нама, срећемо људе. Када сретнемо људе, ми делимо. Делимо речи о данас и сутра које ће доћи. Када делимо, ми певамо. Певамо о љубави, тузи и свему што човека чини. Срећемо, делимо и певамо… А када се људи сретну и речи заплету – то је „Калем”.

Гостовање на радију Златоусти чланови музичког састава „Калем“ отворили су живим извођењем песме „Маријо, дели бела кумријо“ у нашем студију, а затим разговором о свом раду и музици ових простора, односу међу културама о којем сведочи музика коју изводе, њиховим ауторским нумерама које се калеме на традицију Балкана…

Повод гостовања музичког састава „Калем“ био је њихов први концерт пред крагујевачком публиком 13. марта 2024. у Књажевско-српском театру: