Премијера мјузикла „Седам смртних грехова безначајне средње класе“ К.Вајла и Б.Брехта, у продукцији Опере Нова Крагујевац, биће уприличена сутра од 20 часова у Књажевско-српском театру.

Након великих корака које је Опера Нова начинила у циљу утемељења и развоја оперске сцене у Крагујевцу, овог пута ће се на репертоару наћи респектабилно дело које је из непознатог разлога запостављено на нашим просторима, што и те како није случај на светској уметничкој сцени.

Овај свевременски, сатирични комад је плод последње сарадње два велика уметника, Курта Вајла и Бертолда Брехта. Премијерно је изведен 07. јуна 1933. у Паризу.

Радња прати девојку Ану на њеном седмогодишњем пропутовању кроз седам различитих градова. Ана има само један циљ – да заради новац за своју породицу у Луизијани по сваку цену. Растројена између својих моралних начела и потребе да заради новац, сваки пут када пожели да прати своје срце, практична и цинична страна њене личности је у томе спречи. Све оно што се испречи на путу ка згртању новца смртни је грех. Расцеп њене личноси је очигледан – Ану играју две особе. Ану И тумачи соло певачица, а Ану ИИ глумица. Анину породицу тумачи мушки квартет.

Духовита и приступачна музика Курта Вајла уз мноштво пародија на разне музичке стилове савршено прати сатиру Брехтовог либрета.

Сплетом околности због којих су два изврсна уметника Брехт и Вајл били принуђени да напусте своју земљу, ово ремек дело је настало у Француској уместо у Немачкој 1933. године. Опера Нова Крагујевац поставља ову представу 90 година касније у нади да се таква времена никада више неће поновити.

Директор продукције – Миљан Белоица
Редитељ – Марко Мисирача
Диригент – Иван Марковић
Превод и адаптација – Марија Ракочевић
Сценограф/костимограф – Ана Колбјанова
Музички аранжман – Милорад Маринковић
Сценски покрет – Анђелко Берош

Улоге тумаче: Зорица Белоица, Сања Матејић, Бојан Булатовић, Стеван Јовановић, Бојан Ђурић, Предраг Обровић, Чедомир Штајн, Ненад Вуловић, Мина Стојковић и Аврам Цветковић

Музички ансамбл Опере Нова Крагујевац.

Прва реприза ће бити бити изведена у недељу, 17. децембра у Књажевско српском театру, са почетком од 20 часова.

Пројекат је подржан од стране Града Крагујевца.

О томе шта очекује вечерас крагујевачку публику говоримо са Миљаном Бјелоицом: