Установа Спомен-парк „Крагујевачки октобарˮ основана је 23. септембра 1953. године, провобитно као „Одбор за изградњу Спомен-паркаˮ, са циљем изградње, уређења и одржавања меморијалног парка, изградње музеја и реализације уметничких манифестација.

Основна мисија установе је чување сећања на жртве злочина јединица немачког Вермахта над цивилима града Крагујевца и околине октобра 1941. године, када је стрељано око 3000 грађана.

Обавеза установе је одржавање меморијалног простора, хумки стрељаних и споменичког наслеђа у њему, свеобухватна музеолошка делатност на прикупљању, чувању и презентовању резултата истраживања о злочину и невиним жртвама, и организација годишњег програма, изложби, промоција, скупова и традиционалних манифестација.

Поводом обележавања 70 година од свог оснивања, Спомен-парк организује свечану академију у среду, 27. септембра са почетком у 13 часова. Овом приликом биће отворена изложба „Место сећањаˮ на изложбеним паноима испред Музеја „21. октобарˮ аутора Маријане Станковић, Јелене Давидовић и Николе Говедарице.

Биће приказан и кратки филм „Буђење сећањаˮ аутора Богдана Шпањевића и креативног тима агенције „Некст гејмˮ, уз пратећи програм.

На ову тему, са директорком Установе Спомен – парк „Крагујевачки октобар“, Маријаном Станковић, говори Ана Брзаковић: