у данашњем издању емисије Радио књижара, представљамо роман „ПОП“ Александра Сегења и есеј „АРХИПЕЛАГ ЕВРОПСКЕ СВЕСТИ“ Алексиса Филоненка.
Историјски роман “Поп” Александра Јурјевича Сегења (1959), савременог руског позног писца, настао је по личној наруџби блаженопочившег патријарха московског и све Русије Алексија II. Од 2006. до 2013. године роман је доживео чак девет издања на руском језику, најпре у часопису “Нас современик” (“Наш савременик”), затим као књига у издању московског Сретењског манастира четри пута и издавачке куће “Вече” (“Веће”), такође четри пута. Замисао патријарха била је да се прама роману сними и филм. Ову замисао остварио је режисер Владимир Хотињенко 2009. године, међутим Алексије II није дочекао крај снимања. За патријарха Алексеја II тематика романа и филма “Поп” била је од посебног значаја, будући да је његов отац, Михаил Ридигер, био један од свештеника Псковске православне мисије.
Роман говори о тешком положају Руске Цркве и народа на територијама СССР-а окупираним од стране Немаца у време Другог светског рата, о распетости тамошњег свештенства и пастве између свог хришћанског и националног идентитета и интереса моћника овога света …

Истражити сва острва архипелага европске свести могуће је само ако планирате писање енциклопедије. То свакако није била намера француског историчара филозофије Алексиса Филоненка – он се просто определио за писање о општим европским вредностима, те је бележио посебне филозофске разговоре: разговоре о културном и научном напретку Европе, о елементима заједничке баштине оне Европе која није \“лабава заједница интереса\“.
Крстарење Европом почиње од антике, преко средњег века, па све до 20. века, али се ту не завршава, већ путовање траје докле год Европа буде имала среће да постоји, макар као идеја – \“Идеје су судбина, а судбина се не може заборавити. Нећемо ништа рећи о несрећи Европе\“ (А. Филоненко):