Почетком августа 2021. године Његова светост, Архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски г. Порфирије отворио је свој званични Инстаграм профил и већ у првих неколико дана добио 17.000 пратиоца, а тај се број стално повећава, данас их је 115.000. Образлажући разлог да отвори овај профил тада је рекао да га је осим интересовања верника и јавности за његов рад , мотивисала брзина, доступност, па и економичност друштвених мрежа, које су у том погледу боље од такозваних традиционалних медија. Оценио је да је за мисију Цркве значајно да користи све алате које јој савремене технологије пружају. На другој страни председник Србије одавно има своје налоге на готово свим друтшвеним мрежама. Само на Фејсбуку га прати 195.000 људи, на Инстаграму 226.000.
Говоримо о једном новом феномену који је такође производ информатичког друштва и живота у излогу где су се осим славних личности из света културе, спорта, медија, појавили и носиоци политичког па и верског живота, председници попут Трампа и Обаме, премијери, министри, Папа, владике, патријарси…
О постојању тих профила, пре свега Председника и Патријарха које смо назвали „звездама друштвених мрежа“ у нашој најновијој емисији из серијала „Живот у излогу“, разговарамо са новинарем и блогером Мирославом Милетићем, аутором портала „Из главе“.
„Овај пројекат је суфинансиран из Буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.