Торжествено молитвено сабрање одиграло се протеклог викенда у Шиду, о чему је детаљно известила Епархија сремска. У Николајевској Саборној цркви у Шиду, у суботу 18. јуна 2022. године, пред кивотом са честицом моштију св. Кнеза Лазара свештенство Архијерејског намесништва шидског је у молитвеном присуству Епископа сремског г. Василија одслужило вечерњу службу. Слово о св. Кнезу Лазару произнео је протојереј-ставрофор Јован Милановић, ректор Карловачке богословије, који је између осталог подсетио на сјајне моменте из српске историје СПЦ, пут св. Кнеза од војсковође браниоца вере и Отаџбине до пресељења међу монахе и монахиње у ћупријској и фрушкогорској Раваници (звучни запис 1).

После вечерњег богослужења, кивот са честицом моштију св. Кнеза Лазара литијом је ношен кроз град Шид. Литију је предводио Епископ Василије са градоначелником Шида г. Зораном Семеновићем, свештенством, монаштвом, а кивот су носили представници свих служби и структура овога града. По доласку у шидску Лазарицу и одслуженом Акатисту, Епископ Василије је произнео дивно слово у коме је нагласио да је „свети Кнез Лазар васцело присутан у целом српском народу“, где год Срби живели, јер „читава васељена је заокупљена његовим молитвама и снагом његовог духа коју му је Бог подарио“.

Потом је у порти Лазарице одржана духовна академија у којој су „Лазарево Обретеније“ у режији Цветина Аничића казивали глумци шидског аматерског позоришта „Бранислав Нушић“. Сабрани су имали прилику да чују и песника Снежану Михајловић, дуо хармоника-флаута Александар Славујецић и Нина Вуковић из Основне музичке школе „Филип Вишњић“, градски хор „Хоршидеја“ и да уживају у игри чланова шидског КУД-а „Свети Сава“. Трпеза Агапе приређена је у парохијској сали, а старешина цркве Лазарице, прота Ђорђе Марић је том приликом произнео пригодно слово.

Наредног дана, у недељу 19. јуна 2022. године, у Лазарици шидској служена је света Литургија којом је началствовао Епископ сремски Василије, а на којој су се сабарале и монахиње из манастира Привина Глава и Света Петка, припадници Војске Србије, чланови витешког удружења, представници локалне власти на челу са председником Општине Шид и многобројни верни народ. Пре почетка Литургије, Владика је извршио освећење храма и рукопроизвео у чтечеве Вукашина Мишића из Шида, свршеног богослова Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу и Александра Милића из Манђелоса, дипломираног теолога, а у току Литургије Епископ сремски је рукоположио у чин ђакона дипломираног теолога Александра Милића и, у чин презвитера, ђакона Божидара Васића.

У беседи коју је произнео на крају овог литургијског сабрања, Владика је подсетио присутне вернике да су мошти светог косовског мученика Кнеза Лазара боравиле на територији Срема готово три стотине година, да је свети Кнез бдио над душама благочестивог српског народа, осврћући се у беседи и на историјске околности у којима је свети Кнез живео.