У вечерњим часовима, на дан Спаљивања моштију Светог Саве, 10. маја 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије допутовао је у Требиње. Прва канонска посета Патријарха Порфирија захумско-херцеговачкој и приморској Епархији уприличена је у данима обележавања престављења Светог Василија Тврдошког и Острошког. Свечано и са великом радошћу Патријарха су дочекали многобројни светосавци Херцеговине сабрани на Тргу Слободе, предвођени Епископом захумско-херцеговачким и приморским г. Димитријем.

Крочивши на тло светосавске и световасилијевске земље Патријарх се упутио у манастир Тврдош, где је служио помен блаженопочившем Епископу Атанасију у параклису Васкрсења Христовог на манастирском гробљу.

Након свечаног дочека Патријарха Порфирије у Требињу уследио је литијски ход до Саборног Храма Светог Преображења Господњег. Чин доксологије, започет тропаром Васкрса служио је игуман Манастира Житомислић архимандрит Данило, а саслуживали су протојереји-ставрофори Радивоје Круљ и Младен Жуловић, и ђакони: Бранислав Рајковић и Крсто Авдаловић.

У богослужбеном чину дочека молитвено су учествовали господа архијереји Српске Православне Цркве: источноамерички Иринеј, жички Јустин, крушевачки Давид, тимочки Иларион, ваљевски Исихије, будимљанско-никшићки Методије и ремезијански Стефан, свештенство и монаштво и многобројни верници. У знак добродошлице у храму су били присутни политички представници Града Требиња и херцеговачких Општина и представник Католичке цркве дон Анте Лубурић, жупник Жупе Требиње и бискупски викар за требињско-мрканску Бискупију.

Благословивши сабране вернике Патријарх Порфирије се обратио беседом, коју вам, захваљујући колегама са Радија „Словољубве“, преносимо у целости.