Једанаестог фебруара 2022. године навршило се 30 година од првог концерта Академског камерног хора Лицеум из Крагујевца, који је одржан у препуној Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, 11. фебруара 1992. Био је то, по општем мишљењу, врло добар почетак безмало двадесет седмогодишњег активног концертног деловања овог хора, током којег је он достигао вредност и значај истакнутог и готово незаобилазног уметничког колектива у културном простору Крагујевца и Србије, па и ван тих граница. Тако је датум првог концерта, као својеврсни маркер повести Лицеума, уједно и значајан датум шире културне историје.

Хор Лицеум је престао са радом на крају 2018. године и не може да приреди јубиларни концерт, као што је то иначе чинио у сличним ситуацијама током свог живота. Овај хор и његово дело заживеће вероватно ових дана у сетним сећањима његових некадашњих чланова и публике, али, авај, сећања бледе и нестају, а уметност којом се бавио Лицеум не оставља траг ако није намерно забележена на неки трајнији начин.

Тим поводом, јуче у 19 сати, у Галерији Дома омладине биће отворена изложба „Сви Лицеумови премијерни програми“, поводом 30-годишњице првог концерта хора.Ова изложба износи у јавност део сачуваног таквог трајнијег материјала и симболично обележава почетак рада на организованом прикупљању и уређењу укупне архивске грађе везане за деловање Лицеума. Изложени архивски документи представљају само ужи, репрезентативни избор аутора изложбе из релативно опсежне али некомплетне личне документације, као и из сачуваног дела архиве Лицеума похрањене у Музичком центру Крагујевац и делова личних архива некадашњих чланова овог хора – Драгице Домановић, Неде Јанковић, Радомира Симовића и Јована Алексића. Аутор изложбе упућује овом приликом позив свим актерима историје овог хора (пре свега некадашњим члановима) да отворе своја сећања, као и личне албуме и фасцикле са успоменама, и придруже се акцији комплетирања архиве Лицеума, њеном сређивању и објављивању у некој врсти зборника, како бисмо заједно послали аутентичну поруку будућности о ономе што је тај хор чинио и, пре свега, шта је урадио.