У храму Рођења Пресвете Богородице у Земуну у недељу 22. по Духовима, 21. новембра 2021. године, на светој Литургији је беседу по читању светог Јеванђеља произнео свештеник Александар Ђаковац, известио је за радио „Слово љубве“ драмски уметник Бранислав Зеремски. Пошто у проповеди није увек могуће све осветлити, отац Александар је обратио пажњу само на један мали аспекат свега што се у Посланици и Јеванђељу могло чути.

Осврћући се на веома јасну причу о богаташу и Лазару, о. Александар је рекао да је „ова прича побудила нека промишљања још у раној Цркви“. „Да ли то значи да је грех уопште бити богат… и да ли је сиромаштво нешто што је за похвалу“ рекао је о. Александар подсећајући на беседу св. Климента Александријског управо на тему „Који ће се богаташ спасити?“, у којој је појашњена разлика између правих богаташа и правих сиромаха.

„Може човек да буде дакле богат и у врлинама, а сиромашан у пороцима, што је веома добро, а може и обрнуто“ рекао је између осталог о. Александар у свом слову.

У наставку чујте ову беседу у целини, коју је за наше слушаоце забележио г. Бранислав Зеремски.

Извор: Радио „Слово љубве“

21.11.21. o. Alexandar Djakovac Bogorodicina Zemun