Из штампе је управо изашла књига историчара Борише Радовановића „Историја Крагујевца 1944 – 1991” која је логичан наставак његовог претходног дела „Историја Крагујевца” која је пратила развој нашег града од његових настанака до почетка Другог светског рата. У овој послератној историји Крагујевца од ослобођења до распада Југославије као на длану је приказано (и научно аргументовано) пола века нашег града.
У нашој, васкршњој емисији „Изазови историје” гост, аутор књиге Бориша Радовановић, присећа се времена када се историјски извори и грађа о Крагујевцу нису изучавали и због чега.
Његова нова књига која се наслања на нека ранија дела, од монографије „Стари Крагујевац”, „Крагујевац у Првом српском устанку”, „Парламентарна историја Србије у 19. веку” или „Кафане старог Крагујевца”. Књига је јединствена јер ни један други град у Србији нема систематизовану своју послератну историографију. Радовановић је овај период поделио на два дела: од 1944. до 1963. године и од 1963. до 1991. године а чућете и због чега. Књига обрађује све сегменте историје града од политике, преко привреде као најважније области, здравства, просвете, културе, спорта…