Дан државности – Сретење у Крагујевцу биће обележен и ове године низом манифестација. Установе културе које ове године учествују у обележавању Дана државности су Народни музеј, Музички центар, Центар за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ и Књажевско српски театар. Централни догађај, Сретењска академија, одржава се 15. фебруара, на Сретење, у згради Старе скупштине где ће бити изведен драмски приказ „Завештање“ по тексту Владимира Ђорђевића, у режији Драгана Јаковљевића.

Народни музеј организује репрезентативну изложбу у сарадњи са Етнографским музејом САНУ под називом „Свила“, 13. фебруара на којој ће бити представљено више од 60 артифаката из периода 19. и 20. века. Музички центар организује концерт пијанисте Немање Ергерића.Ради се о квалитетном извођачу млађе генерације који је постдипломске студије завршио у Фиренци, добитнику бројних међународних признања. Радио телевизија Крагујевац емитоваће серијал од три епизоде под називом „Слике из музеја“. Ради се о пројекту који је подржан прошле године и који представља период када је Крагујевац био престоница. Серијал је снимљен двојезично, а прве три епизоде које су емитоване прошле године откупило је неколико иностраних телевизија – каже Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

На Сретење, Књажевско-српски театар обележава свој дан уз традиционално уручење годишњих награда.Ове године премијерно ће бити изведена представа „Генерали или сродство по оружију“ по тексту Борислава Пекића у режији Марка Мисираче.