Представници Амбасаде Француске сусрели су се јуче са представницима града Крагујевца на коме је било речи о проширењу сарадње и заједничким пројектима, пре свега у области културе, екологије и побољшања положаја младих. Традиционално пријатељство између градова Сирена и Крагујевца датира још из 1967. године када је склопљен први уговор о њиховом братимљењу. Делегацију Амбасаде Француске чинили су Бертран Мије, аташе за сарадњу и Ева Јурић, задужена за децентрализовану сарадњу. У име града Крагујевца, састанку су присуствовали чланови Градског већа, Миљан Бјелетић и Стефан Никезић и помоћници градоначелника за област међународне сарадње , омладину и сарадњу са Универзитетом, Борис Ковачевић и Стефан Јовановић.

Желимо да обновимо, односно да проширимо сарадњу између Сирена и Крагујевца која траје 50 година и на коју смо веома поносни. Такође, Крагујевац има потписане уговоре о сарадњи са Амбасадом Француске које такође желимо да проширимо – каже Бертран Мије, аташе за сарадњу Амбасаде Француске:

Ева Јурић из Амбасаде Француске, задужена за децентрализовану сарадњу истакла је да је на састанку било речи о изложби „Караван за климу“ која је ове године посвећена заштити биодиверзитета у Србији:

И Борис Ковачевић, помоћник градоначелника за међународну сарадњу оценио је састанак са делегацијом Амбасаде Француске као динамичан и конструктиван. Представљени су пројекти са обе стране и исказана је добра воља да се са заједничким активностима отпочне што пре.

Надаље ће директори установа културе обавестити представнике Амбасаде Француске и Француског културног центра о својим капацитетима, идејама и верујем да ћемо на овај начин да интензивирамо и ојачамо нашу сарадњу. Важно нам је да представимо француску културу у граду Крагујевцу, али и нашу културу на међународној сцени – каже Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.