Дан духовности у Републици Србији, 27. јануар 2021. године прослављен је Светосавском академијом одржаном у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу

У знак сећања на живот и дело првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства, а на предлог ректора Лицеја Атанасија Николића, 1840. године Свети Сава је установљен као школска слава. Свети Сава је народни учитељ и просветитељ, саветодавац и чувар српског духовног бића. Сматра се и зачетником српске средњовековне књижевности и заштитником просветних установа.

Свечаности која је поводом дана Светог Саве одржана на Универзитету у Крагујевцу, уз поштовање свих предвиђених мера за спречавање ширења вируса корона, присуствовали су представници академске заједнице Универзитета у Крагујевцу, професори, сарадници и студенти Универзитета.

На Светосавској академији уручене су стипендије најбољим студентима Универзитета у Крагујевцу и Светосавске награде професорима Универзитета у Крагујевцу који су својим изузетним резултатима допринели развоју Универзитета.

Према одлуци Сената Универзитета у Крагујевцу, Светосавска награда за животно дело уручена је др Верољубу Дугалићу, редовном професору Економског факултета, а Светосавска награда за изузетна постигнућа додељена је др Владимиру Јуришићу, редовном професору Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.

Светосавске награде уручио је ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић.

Као и протеклих година, Управни одбор Фондације за стипендирање и подстицање напредовања најбољих студената, младих научних радника и уметника Универзитета у Крагујевцу, доделио је 13 стипендија најбољим студентима са 12 факултета Универзитета у Крагујевцу.

Уговоре о додели стипендија студентима уручила је проф. др Снежана Соковић, Управитељ Фондације за стипендирање.

Фондација за стипендирање установила је од ове године доделу стипендије из „Фонда Милеве Попиводе“ за једног студента IV године основних академских студија на студијама Српског језика и књижевности на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу. Прва стипендија из „Фонда Милеве Попиводе“ додељена је Тамари Минић, студенту четврте године Српског језика и књижевности на Филолошко-уметничком факултету са оствареном просечном оценом током студија 9,69.

У име награђених студената, присутнима се обратио Богдан Живановић, студент Правног факултета Универзитета у Крагујевцу.

У уметничком делу програма наступили су драмски уметник Небојша Дугалић, који је одржао Светосавску беседу и студенти Катедре за хармонику Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу Лазар Живадиновић и Никола Шаркочевић, који су пружили музичку подршку програму.