A, Планинарски Савез Србије 12. септембра 2020. године организује највећу овогодишњу планинарску акцију ,,Дан пешачења” под слоганом СРБИЈА ХОДА – ЗА КОРАК БЛИЖЕ ЗДРАВЉУ!

“Дан пешачења” представља позив читавој јавности у Србији да се тога дана покрене и хода. Планинари из целе Србије ће тог дана позивати и старе и младе, породице, тинејџере, пензионере, запослене, школарце и студенте да се тога дана прикључе акцији и препешаче 100 метара или целу предвиђену стазу. Тога дана ће се пешачити по улицама, парковима, природи, планинама Србије.
Планинарско еколошки клуб “Гора” Крагујевац ће овогодишњу акцију реализовати на посебан начин.
-Уместо масовног окупљања и заједничког поласка на стазу, нашим члановима и грађанима ће бити понуђене обележене и уређене стазе на Бешњаји којима могу да пешаче.Такође, грађанима је на располагању и „Градска пешачка стаза“, као и добро позната шеталишта у Великом парку и Шумарицама. Свима онима који се определе за Шумарице, препоручујемо посету Ботаничкој башти Крагујевац.Водичи и планинари нашег клуба ће 12.09.2020. у времену од 09:00 до 18:00 часова, боравити код дома у Букоровцу и на одређеним деловима стазе на Бешњаји само као особе које дају информације и врше надзор и усмеравање. На овај начин ћемо у свему поштовати правила превенције ширања заразне болести. Манифестацију замишљамо као промоцију здравих стилова живота на локалу, на територији на којој живимо, уз помоћ локалне самоуправе и других партнера. Спроводимо је у циљу указивања значаја кретања за здравље и имунитет појединаца и колектива и одржавања менталне хигијене.-
Више о акцији, за радио Златоусти, у данашњој Гостопримници говори Андреј Ивошев – оперативни тренер планинарства и планинарски водич.