Свештеник Ђорђе Стефановић, старешина храма Успенија Пресвете Богородице у Призрену, познатијег као Богородица Љевишка, за радио „Слово љубве“ подсећа шта је све обновљено у овој цркви под заштитом УНЕСКО-а у протеклим годинама, закључно са постављањем и штимовањем звона на овој древној српској светињи, и поред искушења која су се јављала у комуникацији са локалним властима.

Говорећи о значају звона чији звук „није гласан али покрива Призрен, а самим тим и читаву васељену“, отац Ђорђе напомиње да нам је Љевишку „св. краљ Милутин оставио као место сабрања и молитве“.

„Звоно је знак да смо ту и да нисмо напустили своја огњишта“ каже отац Ђорђе, који на нашу примедбу да је звоно исто тако и знак за позивање, оцењује да је потребан и политички напор да се наше, српске светиње обнове и заштите, како их нико не би својатао.

Уз велику благодарност о. Ђорђу Стефановићу што нам је уступио ексклузивни снимак првог оглашавања звона са Богородице Љевишке, којима су зазвонили чланови Хуманитарне организације „Сви за Космет“, у наставку вас позивамо да чујете цео разговор са овим призренским парохом.

Извор: Радио „Слово љубве“