Епископу будимљанско-никшићком Јоаникију одређено је задржавање до 72 сата након саслушања у Основном државном тужилаштву у Никшићу због синоћње литије у том граду на којој се окупило више хиљада грађана, а која је одржана упркос забрани јавних окупљања.

Притвор до 72 сата одређен је и свештеницима никшићког саброног храма Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевижу, Мирку Вукотићу, Василије Брборић, Драган Крушић и Никола Маројевић.

Епископу Јоаникију и свештеницима одређено задржавање

Свештеник Слободан Јокић није испитан јер је у болници.

Позиви за саслушање уручени су им два сата након што је у Никшићу завршена световасилијевска литија.

Иако су владика и свештеници предложили да се у полицију јаве данас, а не синоћ у касним вечерњим сатима, полицијски службеници након консултације са надређенима рекли су им да морају одмах у Центар безбедности.

То је изазвало бурну реакцију окупљних грађана, који су се у знак протеста против одлуке полиције окупили на Тргу Шака Петровића.

Окупљени народ је скандирао „Не дамо владику“ и „Не дамо свештенике“, а упркос молбама, група окупљених није се слагала са тим да владика Јоаникије иде у полицију.

Грађани су се потом у већем броју окупили испред Центра безбедности, где је више стотина окупљених чекало да владика и свештеници буду пуштени.
„Никшић у епидемиолошком ризику“

Синоћ је заседало и Национално координационо тело за заразне болести, који је оценио да „организатори противзаконитог јавног окупљања у Никшићу доводе у најдиректнији ризик оно што би требало да буде најсветије свима – а то су здравље и животи свих грађана и опоравак црногорске економије“.

„Јавност свједочи да је ово грубо кршење закона најављено од стране посланика Демократског фронта. Чињеница је и да представници Српске православне цркве нијесу испоштовали договор са члановима НКТ задуженима за медицински и безбједносни аспекат“, пише у саопштењу.

Истичу да ће развој епидемиолошке ситуације у Никшићу бити анализиран наредних дана са посебном позорношћу.

„У складу са резултатима који буду утврђени биће доношене одговарајуће епидемиолошке мјере“, наводе из НКТ.

(Извор: РТС)