Јуче (у Недељу Православља, 8. марта) у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, служено је свечано вечерње богослужење у част победе Православља над иконоборцима и над свим кривоверјима и шизмама.
С благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у наставку свечаног вечерњег богослужења, организована је велика Литија кроз град Крагујевац у част и славу свих оних који су за две хиљаде година трајања свете Цркве, дали себе, своје трудове и своје животе за победу вечне истине, слатког Православља. Овом литијом пружена је и молитвена подршка одбрани светиња и верног народа у Црној Гори, поводом спорног Закона о слободи вероисповести.
У току литије, на тргу код Крста, верном народу се обратио протојереј Срећко Зечевић, парох Саборног храма који је говорио о томе да је данас је то славље помућено и затамњено, тамо доле у колевци Српства, Црној Гори, на простору, где је света угледао, родоначелник светородне династије Немањића, Стефан Немања, свети Симеон Мироточиви, кидишу у својој похлепи на имовину и светиње намучене Српске православне цркве.
По повратку Литије у Саборни храм, Преосвећени Владика Јован одслужио је Молебан и прочитан је Синодикон – (документ донет 843. године у Цариграду, који садржи анатему или проклетство свих јеретика, посебно иконобораца, затим похвалу за све ревнитеље православне вере).
На крају је владика Шумадијски господин Јован прознео и духовну поуку, беседу и проповед о значају Великог поста као и важности чувања светиња, традиције и вере отаца.
У прилогу који следи послушајте делове молебана, говор оца Срећка Зечевића, беседу владике Јована, одломке из Синодикона православља али и бројне изјава само неких од више хиљада учесника јучерашње литије.