Последњих дана јуна и првих дана јула одржано је неколико културних догађаја у Српској православној епархији шумадијској. Најпре је у селу Вранићу одржан 16. по реду Фестивал хорова Епархије шумадијске. Наступило је седам хорова из Крагујевца, Аранђеловца, Младеновца и Тополе као и група певача домаћина из Вранића. Чланови хорова су са својим диригентима посетили богату црквену ризницу у Вранићу, као и Матића кућу и друге етно објекте који се налазе у порти Вранићког храма, а такође су присуствовали светој литургији коју су служили протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник опленачки, као и други свештеници из наше Епархије.

У Аранђеловцу су одржане две духовне вечери. На првој је промовисана књига проф. др Предрага Драгутиновића са Православног богословског факултета у Београду „Који чита да разуме“, а на другој књига о блаженопочившем патријарху Павлу „Вујански крст патријарха Павла“. О књизи професора Драгутиновића говорили су Владимир Пекић и ђакон Радомир Маринковић, док је о патријарху Павлу беседио мр Слободан Радуловић уз протођакона Радомира Ракића.

У вести из културе на територији Епархије шумадијске убрајамо и етнолошку изложбу коју организује Народни музеј из Крагујевца на тему „Предмети од метала из збирке покућства одељења за етнологију“, аутора Наташе Николић. Отварање ове изложбе је 7. јула у 19 сати у Галерији Народног музеја у Крагујевцу