Другог дана силаска Светог Духа, Стара Милошева црква прославља своју храмовну славу, а овај празник истовремено је и литија града Крагујевца.
Тим поводом, под Записом у порти храма, јуче, у понедељак, 5. јуна служена је Света архијерејска литургија, којој су поред председника Скупштине града Мирослава Петрашиновића, заменика градоначелника Ивице Момчиловића са сарадницима, присуствовали представници Војске Србије, Полицијске управе, градских служби и бројни верници.
Празник Силаска Светог Духа на Апостоле празник је свих хришћана и празнује се десет дана после Вазнесења и педест дана после Васкрса. Одлуком Скупштине у Враћевшници 1818. године одређен је за славу тадашње једине цркве у Крагујевцу. Традиција молитвене шетње – литија обновљена је у Крагујевцу 1996. године захваљујући блаженопочившем епископу шумадијском Сави.
И ове године, након вечерњег богослужења које сулужио Владика Шумадијски Јован уз саслуживање свештенства наше Епархије литија је прошла централним градским улицима: 27. марта, Краља Петра Првог до Крста, затим Трг Војводе Путника, Краља Александра Првог Карађорђевића, Кнеза Милоша, Др Илије Коловића (поред Прве гимназије) Вука Караџића, делом улице Кнеза Михаила до Старе цркве.
У прилогу који следи чућемо делове богослужења, изјаву оца Милића Марковића, старешине Старе цркве о значају овог празника, али и бројних Крагујевчана, верника свих животних доби о томе шта их мотивише и због чега учествују у Литији.
У културно уметничком програму који је уследио у украшеној и венцима окићеној порти Старе цркве учествовали су музичари „Крагујевац концерта” и КУД-а „Лепеница” а у музичком програму на Тргу испред Гимназије ученици Прве крагујевачке гимназије. У извођењу њихових музичких и фолклорних нумера уживаћете током слушања ове репортаже, у којој смо се потрудили да вам пренесемо делић атмосфере са јучерашње литије и славе Старе цркве.