Стаза Јосифа Панчића представљена је на Метином Брду у суботу 31. августа у присуству више од педесет житеља овог краја, њихових суграђана и гостију. Формирање овог шеталишта трајаће до краја септембра у оквиру пројекта „Стаза Јосифа Панчића – од сметлишта до шеталишта“ који спроводи неформална група „Четверац са Метиног Брда“, а чине је: Горан Илић, Дејан Милошевић, Саша Миладиновић и Бојан Николић.

Дејан Милошевић, координатор групе говорио је за радио Златоусти о Метином Брду, мотивима за формирање стазе, вези Метриног Брда и Јосифа Панчића, претходном току и наставку пројекта „Стаза Јосифа Панчића – од сметлишта до шеталишта“, изразивши наду „да ће се Брдо, у целини, коначно наћи у годишњим Програмима одржавања комуналне инфраструктуре, што сада није случај и да ће у дело бити спроведени планови за Метино Брдо објављени у стратешком документу 2022.године „Измене и допуне Плана генералне регулације“ који предвиђа развој зеленила (реонског парка), зелене и рекреативне површине, уређење тих површина, прерасподелу парковских површина кроз формирање нове парковске површине у блоку уз постојећи Дом здравља.“.

Следећи сусрет на Метином Брду заказан је за последњу суботу у месецу, 28 септембара од 17 часова, у складу са заласком Сунца – за поновно уживање на крагујевачком видиковцу. Предавање ће одржати доц. др Снежана Бранковић са Природно-математичког факултета Универтитета у Крагујевцу.

Портал Први Први На Скали подсетио је на речи Јосифа Панчића:

„Тек дубоким познавањем и проучавањем природе наше земље показаћете колико волите и поштујете своју отаџбину“.