У данашњем издању слушате о филму Света Петка — Крст у пустињи.

Света Петка — Крст у пустињи је српско-јордански биографски и драмски филм из 2022. године, у режији Хаџи-Александара Ђуровића, по роману Петкана Љиљане Хабјановић Ђуровић. Главне улоге глуме: Милена Предић, Милица Стефановић, Мирирам Амер, Филип Хајдуковић, Стефан Јевтовић, Самаја Амарин, Андреј Шепетковски, Даниел Сич, Бранислав Томашевић, Јадранка Селец и Младен Совиљ.

Пројекат је 2018. године на предлог Филмског центра Србије подржала Влада Републике Србије, односно Министарство културе и информисања. На конкурсу 2017. године, средства је доделио и Секретаријат за културу АП Војводине, а подржан је и од стране Краљевског филмског центра Јордана. Снимање је завршено крајем 2019, али је услед пандемије ковида 19 постпродуцкија филма окончана тек 2021. године. Сниман је на локацијама у јорданским пустињама, Србији, Румунији и Јашију, где се данас налазе мошти Свете Петке.

Премијерно је приказан 29. августа 2022. године на 44. Московском филмском фестивалу, а у Србији 6. септембра у Дому синдиката, док је 8. септембра пуштен у биоскопе.

хр