Традиционална манифестација „Дани крагујевачке књиге“ свечано је отворена јуче на галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“. Присутнима се беседом обратио професор Прве крагујевачке гимназије и песник Саша Миленић:

У наставку је преглед стања крагујевачког издаваштва у 2023 изнела Гордана Вучковић, самостални књижњичар у Завичајном одељењу Народне библиотеке „Вук Караџић:

Додељене су и повеље за најбољу крагујевачку књигу 2023. године. Награду су понела издања из Народног музеја Шумадије и издавачке установе „Каленић“ Епархије шумадијске:

ДАНИ КРАГУЈЕВАЧКЕ КЊИГЕ замишљени су тако да вишедневним разноврсним програмима прикажу крагујевачку издавачку и стваралачку продукцију у претходној години. Циљ организатора је да укаже на значај Завичајног фонда који треба да садржи сву библиотечко-информациону грађу, књижну и некњижну, која се У и О Крагујевцу објави током године. Манифестација обухвата и много шири дискурс завичајности – представља завичајне ауторе (појединце и удружења) који различитим интересовањима и хобијима баштине традицију и културу Крагујевца и околине.
Мото манифестације садржан је у цитату завичајног аутора Слободана Павићевића: „У Крагујевцу највише волим људе који воле свој град. За 50 година очекујем да ће Крагујевац бити мера Шумадије. То значи да Шумадија буде најуређеније домаћинство Србије, а Крагујевац буде њена гостинска соба“.