Заступник удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, Дејан Милошевић, овога јутра, упутио је мејл свим институцијама културе и представницима медија града Крагујевца:
„Поштовани,

Удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, Статутом и садржајем свог портала посвећено Крагујевцу и Крагујевачком октобру, позива Вас као установу која представља заштитницу традиције, вредности и идентитета нашег Града, да заједно сачувамо вишедеценијски термин Великог школског часа од 11 часова сваког 21. октобра, у трајању од 45 минута.

Снагом ауторитета Ваше установе, можете да утичете на доносиоце одлуке да овогодишњи Велики школски час не почне у 10:30 и не траје краће од 45 минута, како се накнадно најављује.

Наиме, у Програму Октобарских свечаности 2023, јавно доступном на сајту Града од 11. октобра, најављен је редовни термин од 11 часова. На страници Вести градског сајта до краја јучерашњег дана није било другог термина, нити се појавио на друштвеним мрежама где Град имам налоге. Тај термин је и на сајту кључне установе у организацији Великог школског часа – Спомен-парка „Крагујевачки октобар“.

Међутим, јуче је неколико градских извора објавило да Велики школски час почиње у 10 часова и 30 минута, без податка колико траје. Ниједан извор није навео образложење измене термина, што је информација од јавног значаја за Крагујевчане.

Са више градских адреса добили смо незваничну потврду да Велики школски час заиста раније почиње и краће траје, али нико није добио објашњење, разлог за овај преседан, нити је проналазио речи оправдања за недостојан однос према Догађају.

Буде ли званичне потврде ранијег почетка и краћег трајања Великог школског часа, обавештавамо Вас да ћемо од званичника Града захтевати званичну Одлуку о измени и Образложење, сходно Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја (Члан 16), као регистровани за обавештавање грађана о питањима од јавног значаја. Након тога, у садејству са суграђанима, захтеваћемо и одговорност за чињење нечега што нико никада није учинио у Шумарицама од када постоји Велики школски час.

Такође, позваћемо суграђане да се окупимо крај Споменика стрељаним ђацима и професорима у суботу 21. октобра и задржимо до 11:45 када ћемо у знак неслагања са Одлуком са својих телефона да пустимо звук школског звона којим се завршавао сваки Велики школски час, до ове године.

Сматрајући да је сувишно овом (не)приликом подсећати у чему је симболика почетка Великог школског часа у 11 часова и трајања од 45 минута, молимо Вас да у току дана утичете на доносиоце одлуке овим поводом, као и да нам у узвратном јављању пренесете јесте ли као установа сагласни са нашом иницијативом.

Очекујући разумевање, шаљемо срдачан суграђански поздрав!“

Са Дејаном Милошевићем, у данашњој Гостопримници, говорили смо о овој, најактуелнијој теми у нашем граду, на коју и о којој надлежни нису желели јавно да говоре: