Уоквиру програма обележавања 200 година од рођења кнеза Михаила Обреновића у организацији Института за књижевност и уметност из Београда, Задужбине „Доситеј Обрадовић“ из Београда, Народне библиотеке „Вук Караџић“ и Народног музеја Шумадије, у здању Старе скупштине у Крагујевцу, јуче је почео дводневни научни скуп под називом „Обреновићи и књижевност“. У присуству представника академске заједнице , научних и културних посленика, скуп је отворио др Драган Хамовић, руководилац научног одељења Српска књижевност и културна самосвест.

Тридесет научника из различитих универзитетских центара, Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Беча, сви удружени око јединствене приче – Обреновићи у књижевности као фикцијски јунаци и Обреновићи као писци документарне прозе и преводиоци, аутори фикцијских текстова, заједничким напорима ће покушати да мапирају основне књижевне теме и укажу на књижевноисторијски значај Обреновића.

Књижевноисторијски скуп је један у низу скупова будући да је ово вишеструко јубиларна година за династију Обреновић, али је ипак први који систематизује знање везано за Обреновиће стављајући фокус на књижевност и попуњава велико неистражено поље у досадашњим дијахронијским прегледима српске књижевности, каже професорка Филолошког факултета у Београду, Драгана Вукићевић, једна од иницијатора одржавања скупа али и уређивача зборника. Идеја о научном скупу настала пре пет година али се чекало право време и право место, а Крагујевац јесте епицентар приче о Обреновићима, истакла је проф. Вукићевић и подсетила да је у Крагујевцу много тога било прво, од Књажевско српске банде, позоришта, првих Новина српских, Лицеума.

Сесије прва два дана научног скупа Обреновићи и књижевност одржаваће се у Конгресном центру хотела „Крагујевац“. Програм научног скупа ће се заокружити читањем најрепрезентативнијих делова текстова о Обреновићима са музичким деоницама као и приказом одеће Обреновића ( Обреновићи речју, музиком и сликом) у Конаку кнегиње Љубице у Београду у среду 31. маја.