– Ове године Опера Нова обележава пет година од оснивања. И уместо да причамо о томе како ћемо да прославимо тих пет година, и како ћемо даље наредних десет година, ми смо у ситуацији да размишљамо о опстанку.
Овим речима је уметнички руководилац Опере Новам Миљан Бјелоица, прокоментарисао намеру Музичког центра у Крагујевцу да у оквиру своје концертне сезоне и у сарадњи са Италијанским културним центром и Књажевско-српским театром најесен понуди Крагујевчанима на редовном репертоару камерну оперу коју би продуцирао сам Музички центар, односно град Крагујевац који је оснивач и финансијер Музичког центра.
У отвореном писму објављеном на друштвеним мрежама удружење Опера Нова, каже да су тај исти посао у који се сада упушта Музички центар они радили претходних пет година, и замера Музичком центру недостатак професионалног поштовања, медијско игнорисање њиховог рада и учинка на овом пољу, па чак и пласирање нетачних и некоректних информација, преузимање туђих заслуга, копирање туђих идеја и визија. У наставку ћете чути и шта о истом мисле Јелена Станић Стефановић директорка Музичког центра и градски већник за културу Миљан Бјелетић.

“Oвај прилог је настао у оквиру пројекта “Крагујевачки медији у служби грађана- у потрази за решењима”, који се реализује у оквиру Програма малих медијских грантова који финансира Амбасада САД, а администрира Медиа и Реформ Центар Ниш. Ставови, мишљења и закључци изнесени у пројекту нужно не изражавају ставове МРЦН и Амбасаде САД већ искључиво аутора.“