Споменик Кристални цвет у Шумарицама, у народу познат као споменик малим чистачима обуће, први је споменик у Европи посвећен страдању Рома од нациста током Другог светског рата, у њиховој верзији Холокауста, названој Порајмос. Овај споменик, рад је архитекте Николе Деље и подигнут је 1968. године, пет година пре споменика у Араповој – Гавриној долини у Лесковцу и чак 44 године пре споменика Синтима и Ромима у Берлину који је отворила немачка канцеларка Ангела Меркел. За разлику од саме Ангеле Меркел, која је изградњу оваквог споменика у Берлину истакла као знак да се немачка заједница брине о мањинама и супроставља њиховој дискриминацији, Крагујевчани нису на исти начин искористили чињеницу да смо и у овоме били први, па данас уз споменик Кристални цвет не постоји ни један запис који недвосмислено говори о томе да је реч о споменику ромским жртвама.
Споменик Кристални цвет недавно је рестауриран. Одржавање и рестаурација оваквих споменика важна је колико и изградња. О томе, као и о непостојању инфо плоча али и о решењима за нека будућа одржавања овог и других споменика у комплексу Спомен парка разговарали смо са Маријаном Станковић, директорком Спомен парка „Крагујевачки октобар“ као и Ненадом Карамијалковићем директором Завода за заштиту споменика Крагујевац.
“Oвај прилог је настао у оквиру пројекта “Крагујевачки медији у служби грађана- у потрази за решењима”, који се реализује у оквиру Програма малих медијских грантова који финансира Амбасада САД, а администрира Медиа и Реформ Центар Ниш. Ставови, мишљења и закључци изнесени у пројекту нужно не изражавају ставове МРЦН и Амбасаде САД већ искључиво аутора.“