Удружење за помоћ особама са аутизмом организовало је данас у Пешачкој зони, традиционалну хуманитарну манифестацију „Базар аутизма“ коју је у циљу подизање свести о овој друштвено осетљивој категорији подржао град Крагујевац.

Светски дан аутизма који се обележава 2. априла и европски Дан аутизма који обележавамо данас су датуми када сензибилишемо јавност и локалну заједницу на особе са аутизмом, указујемо на то да они постоје, да су са нама и да њихове породице пролазе кроз проблеме заједно са њима, указала је др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. Доста тога је урађено, али још увек не све и у потпуности. Недостаје системско препознавање особа са аутизмом и њихових потреба. На националном нивоу не постоји регистар особа са аутизмом, каже Дамњановић и додаје да према незваничним проценама, уколико узмемо у обзир да свака 68. особа има неки поремећај из аутистичног спектра долазимо до броја од око 10 хиљада особа са потребама и овим проблемом.

Говорећи о социјалној инклузији, она је истакла да Удружење за помоћ особама са аутизмом не помаже само њима, већ и комплетним породицама што је јако важно у њиховој социјализацији. Они имају потребе и за услугама из области социјалне заштите као што су дневни боравци, дневни центри, могућности за кратак предах, мале домске заједница односно становање уз подршку. Потребан им је дневни боравак који би био само за њих, јер због специфичности потреба, они не могу да их деле са особама са инвалидитетом. Без обзира што се град Крагујевац често узима као пример добре праксе, још увек има простора за унапређење, закључила је Дамњановић.

Обележавање европског Дана аутизма, Удружење је отпочело током викенда на платоу испред Музеја „21.октобар“ где је био одржан „Базар аутизма“. Председница Удружења за помоћ особама са аутизмом Данијела Нешовић, за радио Златоусти говорила је о важности овог дана: