Три датума из календара здравља, Светски дан срца, Светски дан старих и традиционална манифестација Дај педалу раку који се у градовима Србије реализује уз подршку Министарства здравља, Института за јавно здравље Србије, Института за радиологију и онкологију, најављена су на данашњој конференцији одржаној у згради Градске управе.

Представници ресорних институција Завода за заштиту радника, Дома здравља, Геронтолошког центра, Центра за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица”, ГО Црвеног крста, организација цивилног сектора Воља, као организатори програма обележавања значајних датума у календару здравља, учесници су данашње конференције, а читава та мрежа и међусекторска повезаност не би била могућа без јаке институције у центру система јавног здравља а то је Институт за јавно здравље као и подршке локалне самоуправе у сваком смислу, истакла је др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. Ово су симболични датуми одређени од стране Светске здравствене организације како би се скренула пажња јавности на важност превенције и подстицања бриге о сопственом здрављу, а наша је обавеза да кроз различите активности и програме током читаве године то чинимо због чега је град Крагујевац из године у годину похваљен са националног нивоа.

Крагујевац је, поред Суботице, једини град у Србији који има Кутак за квалитетније старење, Дневни боравак за старије и сваку врсту подршке за старије суграђане која поред институционализоване компоненте развија и програм међугенерацијске солидарности и здравог старења како би се старији осећали једнаким и прихваћеним члановима друштва, истакла је др Дамњановић, чланица Градског већа.

Институт за јавно здравље у сарадњи са Заводом за здравствену заштиту радника ће сутра, 29. септембра, поводом Светског дана срца организовати превентивне прегледе Крагујевчана у периоду од 10 до 12 сати. За малишане у вртићу Колибри, ПУ Ђурђевдан у истом термину биће изведена представа на тему здравља и здравља срца. Центар за превенцију и Социјалну медицину Дома здравља Крагујевац свакодневно ради са Крагујевчанима а током читаве године реализује бројне теренске посете старијим суграђанима у граду и на сеоском подручју. Корисници Дневног боравка за старије особе у организацији Центра за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица” ће посетити Опленац, док ће у организацији ГО Црвеног крста старији из Кутка за квалитетније старење обићи манастир Копорин.

После две године пандемије на начин који прија нашим корисницима и у складу са епидемиолошким мерама у Геронтолошком центру упрличићмо дружење и музички дан како бисмо на неки начин обележили Светски дан старих, каже Весна Мартиновић, радни терапеут у Геронтолошком центру.

Симболочним подизањем заставе Дај педалу раку испред зграде Градске управе, тачно у подне, у суботу, 1. октобра, Крагујевац ће осму годину заредом бити део кампање Женског центра Милица која има за циљ подизање свести жена о важности редовних превентивних прегледа и самопрегледа, промоцију здравља и здравог живота.

Циљ кампање је подизање свести код грађана да је рак излечива болест уколико се открије на време а то је могуће само превентивним прегледима, каже Сузана Ђорђевић, из Удружења ‘’Воља’’, партнера у реализацији кампање у Крагујевцу. Зато је важно, истиче она, што више радити на томе и говорити не само током трајања кампање Дај педалу раку, у октобру, месецу борбе против рака дојке, већ током читаве године. Она је најавила и отварање националног кол центра Удружења Милица путем кога ће излечене жене пружати подршку женама којима је дијагностикована болест и пролазе кроз процес лечења.