Време Великог поста представља и време када се посебна пажња посвећује хришћанској култури, која се изграђује и богословским знањима наше православне цркве. Тим поводом манастир Благовести у Дивостину припремио је за овај Велики Пост серију предавања млађих професора и доцента са Богословског факултета у Београду. О томе у нашој емисији више говори мати Анастасија игуманија манастира у Дивостину.

Иначе, прво предавање биће одржано у недељу, 12. марта, у 18 сати, а тема је „Богослужбени живот хришћана у периоду Великог поста“. Гост предавач је др Србољуб Убипариповић, доцент на катедри за Литургику на Православном богословском факултету у Београду. Следеће недеље, 19. марта (сва предавања су недељом у 18 сати у манастиру Дивостин), тема предавања је „Еванђелско утемељење поста у хришћанској цркви“, а гост предавач је др Предраг Драгутиновић, ванредни професор на катедри за Нови завет, на истом факултету. Следи предавање 26. марта на тему „Пост: како смо стигли довде?“ др Растка Јовића, доцента на катедри за Канонско право.

У априлу прво предавање је у недељу, 2. априла када ће др Владан Таталовић, доцент на катедри за Нови завет, говорити на тему „Покајање у причи о оцу и два сина“. Последње предавање из овог циклуса је на тему „Учење отаца о очовечењу и васкрсењу Сина Божјег“. Одржаће га 9. априла, др Здравко Јовановић, доцент на катедри за Патрологију Православног богословског факултета из Београда.