На дан када Крагујевац обележава 80 година од стрељања у Шумарицама, преминула је новинарка Катарина Мировић. Читав радни век провела је у Радио-телевизији Крагујевац, као новинар и уредник. Ауторка на хиљаде емисија посвећених очувању народне баштине, суграђанима, деци, православној традицији. Добитница је многобројних награда, не само из области новинарства, већ и за допринос афирмацији Шумадије ван граница Србије.
Катарина Мировић, једно од најомиљенијих тв лица, рођена је у Крагујевцу 1967. године. После основношколског образовања, као ученица Прве крагујевачке гимназије, марљиво и са много љубави и талента, припремала се за целоживотни позив коме је била предана до последњег дана.

Била је ауторка емисија Суграђани, Радознало огледало, серијала Трпеза, Друга страна, Гимназија знањем сија, Једнаки, Под Хипократовом заклетвом, затим репортажа, емисија посвећених православљу, градским насељима, хуманитарцима, потомцима Солунаца, али и људима са маргина.
Паралелно са ауторским остварењима, радила је у Информативном програму и извештавала са најзначајнијих друштвених догађаја.

Била је волонтер Црвеног крста. Добитница је Златног пера ове хуманитарне организације и бројних награда, међу којима су Ђурђевданска награда за новинарство 2012. године, затим признања за очување традиције и народног стваралаштва.

Била је активиста Удружења српско-словачког пријатељства и председница подружнице Синдиката новинара Србије у Радио телевизији Крагујевац.

Гледаоци и колеге памтиће је као једног од најбољих познавалаца села и ауторку чувене емисије Шумадијски праг, коју је са посебним ентузијазмом радила пуне две деценије.

Ми Вам данас преносимо аудио запис специјалног издања емисије „Суграђани“ у којој је гошћа управо Катарина Мировић. Слава јој!